Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΑΣΥΝΟ: Στηρίξτε τους νοσηλευτές ψυχικής υγείας

ΠΑΣΥΝΟ: Στηρίξτε τους νοσηλευτές ψυχικής υγείας

Να στηρίξει το έργο των νοσηλευτών ψυχικής υγείας αναβαθμίζοντας τον κτηριακό εργασιακό τους χώρο και τη στελέχωσή τους, καλεί την Πολιτεία η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) στο μήνυμά της με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

Στην Κύπρο, τονίζει, συνεχίζουν να λειτουργούν «τριτοκοσμικές καταστάσεις» που δεν βοηθούν την αναβάθμιση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Η ΠΑΣΥΝΟ διακηρύττει πως «είναι τώρα η μεγάλη ευκαιρία αλλά ταυτόχρονα και η πρόκληση για να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τις ψυχικές ασθένειες, αλλά ταυτόχρονα και για να “ξυπνήσουν” τα κράτη και οι κυβερνήσεις και να προχωρήσουν σε σοβαρές παρεμβάσεις για την ψυχική υγεία».

Όπως σημειώνει «η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας αποτελεί το έναυσμα για όλους, κυβερνήσεις, κοινοβούλια, φορείς και οργανωμένα σύνολα, για να ενώσουν δυνάμεις και να υλοποιήσουν προγράμματα για την αναβάθμιση των δομών ψυχικής υγείας, των υλικοτεχνικών μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού». Η συντεχνία αναφέρει ότι σήμερα «βιώνουμε ως κοινωνία και ως επαγγελματίες υγείας μεγάλες προκλήσεις».

«Η επιστροφή στην υποτιθέμενη κανονικότητα μετά την πανδημία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία διαταράσσουν τις ζωές των ανθρώπων, των οικογενειών και των κοινωνιών. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και άλλοι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής έχουν δεχθεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα, σωματική και ψυχολογική κόπωση, με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία», τονίζει η ΠΑΣΥΝΟ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, «τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται ανάμεσα στον πληθυσμό που εκδηλώνει διαφόρων ειδών ψυχικές ασθένειες και που καλούμαστε όλοι ως κοινωνία και ως επαγγελματίες υγείας να στηρίξουμε».

Δυστυχώς, προστίθεται, στην Κύπρο συνεχίζουν να λειτουργούν «τριτοκοσμικές καταστάσεις που δεν βοηθούν την αναβάθμιση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Εργαζόμαστε σε ένα νοσοκομείο, απηρχαιωμένο, που αντί να βοηθά τους ασθενείς και το προσωπικό, ρίχνει την ψυχολογική τους διάθεση».

Η συντεχνία θεωρεί ότι «είναι επείγουσας και πρωτεύουσας σημασίας η αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου Αθαλάσσας και των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας».

«Καλούμε όλους όσοι βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων να προβληματιστούν για τα ψυχικά νοσήματα, γνωρίζοντας πως ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να αντιμετωπίσει σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του/της μια ψυχική ασθένεια. Αυτό που έχει σημασία είναι να ενημερώνονται έγκαιρα και κατάλληλα για τους τρόπους αντιμετώπισής τους και να προχωρούν στις κατάλληλες παρεμβάσεις με τη στήριξη των ειδικών», επισημαίνει η συντεχνία.

Η ΠΑΣΥΝΟ εξαίρει γι’ άλλη μια φορά τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζουν οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας για την πορεία της υγείας του ασθενούς και για την ψυχική του ευημερία και καλεί την Πολιτεία να στηρίξει το έργο τους αναβαθμίζοντας τον κτηριακό εργασιακό τους χώρο και τη στελέχωσή τους.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης