Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΤα συστήματα υγείας θα συνεχίσουν να δέχονται πίεση

Τα συστήματα υγείας θα συνεχίσουν να δέχονται πίεση

“Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα συνεχίσουν να δέχονται πίεση και πρέπει να παραμείνουμε έτοιμοι για αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης της πανδημίας και μελλοντικών”, δήλωσε το Σάββατο η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου σε παρέμβαση στην ημερίδα του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης για το μέλλον της Ευρώπης.

Η Επίτροπος τόνισε πως είναι αναφαίρετο το δικαίωμα για έγκαιρη, προσιτή και θεραπευτική υγειονομική περίθαλψη για όλους και αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής προσθέτοντας ότι η πανδημία ανέδειξε τις αδυναμίες και ανισότητες των εθνικών συστημάτων υγείας και μας έδειξε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό για κάποια χρόνια ακόμη.  Τα συστήματα περίθαλψης, είπε, θα συνεχίσουν να δέχονται πίεση και αυτή είναι απρόβλεπτο πότε θα έρθει και πόσο θα μείνει αλλά εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για αυτήν και για μελλοντικές απειλές υγείας.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στα πρόσθετα οφέλη στον τομέα της υγείας όταν υπάρχει αλληλεγγύη και συλλογική δράση τονίζοντας ότι οι καιροί άλλαξαν και οι κατά γράμμα προσεγγίσεις αγνοούσαν ότι οι απειλές και οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα και επιβάλλεται να είμαστε ενωμένοι.

Μίλησε για τον ευρωπαϊκό άθλο που πέτυχε η ΕΕ και το ιστορικό παράδειγμα συνεργασίας στην κρίση της πανδημίας, προσθέτοντας ότι το όραμα για μια ευρωπαϊκή ένωση υγείας και η συλλογικότητα στις δράσεις θα βοηθήσει για μια ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία και θα μας προετοιμάσει για μελλοντικές κρίσεις.

Η Επίτροπος είπε ότι το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σχεδιάστηκε για μετριασμό του πλήγματος και για οικονομίες βιώσιμες και ανθεκτικές και καλύτερα προετοιμασμένες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι 37 δις θα δαπανηθούν για τον τομέα της υγείας και περιλαμβάνουν και 12 δις για την ψηφιακή μετάβαση στην υγεία . Η Κύπρος θα λάβει 70 εκ.

Αναφορά έκανε επίσης στην στρατηγική για τον καρκίνο, την πολιτική για την ψυχική υγεία μετά την πανδημία και το σύστημα HERA.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης