Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΤο Υπουργείο Υγείας ενημερώνει το κοινό για το Στρεπτόκοκκο της ομάδας Α

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει το κοινό για το Στρεπτόκοκκο της ομάδας Α

Το κοινό ενημερώνει το Υπουργείο Υγείας για τον Στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α αποτελεί το κύριο αίτιο μικροβιακής φαρυγγοαμυγδαλίτιδας και συχνότερα, προσβάλλονται τα παιδιά ηλικίας 5-15 ετών αν και μπορεί να εκδηλωθεί σε μικρότερα παιδιά και ενήλικες.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται με στενής επαφή με μολυσματικό άτομο (κυρίως κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης) μέσω της αναπνευστικής οδού (βήχα, φτέρνισμα) ή από μια πληγή. Ο αναμενόμενος χρόνος έναρξης των συμπτωμάτων από την επαφή είναι 2-5 μέρες.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και στην αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο. Οι λοιμώξεις αυτές είναι σπάνια σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Σπανίως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διεισδυτικές λοιμώξεις (σηψαιμία, μηνιγγίτιδα).

Επιπρόσθετα το Υπουργείο Υγείας καλεί τους γονείς να προσέχουν, αναφέροντας ενδεικτικά πως οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος, έμετους, ναυτία και εμφάνιση ερυθρού εξανθήματος και κόκκινες κηλίδες στη γλώσσα σε περίπτωση οστρακιάς. Εάν το παιδί τους εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον προσωπικό ιατρό σας.

Καλεί επίσης τους γονείς να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ιατρό τους εάν τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση, το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό, το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης, το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ και άνω ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη. Επίσης όταν το παιδί τους φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο.

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας το Υπουργείο Υγείας συμβουλεύει για την καλή υγιεινή των χεριών, την τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής, τη χρήση χαρτομάντηλου για τον βήχα και το φτέρνισμα ή χρήση του εσωτερικού του αγκώνα, την αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους. Επίσης προστίθεται στην ανακοίνωση, συστήνεται όπως παιδιά με εμπύρετο ή εμφάνιση συμπτωμάτων του αναπνευστικού να παραμένουν στο σπίτι. Ακόμη συστήνεται η αποφυγή χρήσης κοινών οικιακών σκευών και ο αερισμός του χώρου.

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της κατάστασης και παραμένει σε επαγρύπνηση για οτιδήποτε προκύψει, καταλήγει η ανακοίνωση

Powered byLimassol Today - Epifaniou

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης