Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΑρχιτεχτονικός περίπατος στη μοντερνιστική Λεμεσό

Αρχιτεχτονικός περίπατος στη μοντερνιστική Λεμεσό

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Yvonne Zachariou

Με στόχο την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Λεμεσού, η πρωτοβουλία «Για τη Λεμεσό», διοργάνωσε, το περασμένο Σάββατο, ξενάγηση στα πλέον χαρακτηριστικά κτίρια του Μοντερνισμού της Λεμεσού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τον Λεμεσιανό Αρχιτέκτονα Φειδία Παυλίδη, ο οποίος εξήγησε με απλό και παραστατικό τρόπο τις επιρροές του μοντερνισμού στην πόλη. Μέσα από σύντομες επεξηγηματικές διαλέξεις, προστίθεται, ο κ. Παυλίδης, μέσα από σύντομες επεξηγηματικές διαλέξεις, εστίασε στα ξεχωριστά στοιχεία που εντοπίζονται στο κάθε ένα από τα κτίρια που περιλαμβάνονταν στον περίπατο και τους αρχιτέκτονές τους.

Με αφετηρία το πρώην ξενοδοχείο «Κούριο Πάλας» (αρχιτέκτονας, Benjamin Ginsburg) και με επόμενες στάσεις το Αρχαιολογικό Μουσείο (αρχιτέκτονας, Έκτορας Στυλιανίδης) το επαρχιακό δικαστήριο (αρχιτέκτονας, Γιώργος Μαυρομάτης), το Εφτάπατο (αρχιτέκτονας, Φώτης Κολακίδης), τη σχολή Terra Santa – Καλογριές (αρχιτέκτονας, Σταύρος Οικονόμου), την πολυκατοικία Πίττα (αρχιτέκτονας, Φώτης Κολακίδης) τα κτήρια στην οδό Ολυμπίων και καταλήγοντας στον Δημόσιο Κήπο και το τουριστικό του περίπτερο (αρχιτέκτονας, Φοίβος Πολυδωρίδης), οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με τοπόσημα του μοντερνισμού στη Λεμεσό.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωσης του περιπάτου, ο αρχιτέκτονας και ενεργό μέλος της Πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό», Γιάννης Αρμεύτης ευχαρίστησε τους δεκάδες συμμετέχοντες, σημειώνοντας ότι η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της πρωτοβουλίας «να γνωρίσουμε καλύτερα την πολιτιστική κληρονομιά της Λεμεσού, φωτίζοντας τις λιγότερο γνωστές πτυχές της».

Όπως έγραψε η Πρωτοβουλία ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΜΕΣΟ στα σόσιαλ της:

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο αρχιτεκτονικός μας περίπατος στη μοντερνιστική Λεμεσό, το Σάββατο 20 Μαΐου, λίγες μέρες μετά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Μέσα από τις περιγραφές του ξεναγού, Φειδία Παυλίδη, οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε μια άκρως ενδιαφέρουσα διαδρομή, μέσα από την οποία ανακαλύψαμε κτήρια τοπόσημα και κρυμμένους θησαυρούς, που συνθέτουν ένα ιδιαίτερο μωσαϊκό.

Με αφετηρία το πρώην ξενοδοχείο «Κούριο Πάλας» (αρχιτέκτονας, Benjamin Ginsburg) και με επόμενες στάσεις το Αρχαιολογικό Μουσείο (αρχιτέκτονας, Έκτορας Στυλιανίδης) το επαρχιακό δικαστήριο (αρχιτέκτονας, Γιώργος Μαυρομάτης), το Εφτάπατο (αρχιτέκτονας, Φώτης Κολακίδης), τη σχολή Terra Santa – Καλογριές (αρχιτέκτονας, Σταύρος Οικονόμου), την πολυκατοικία Πίττα (αρχιτέκτονας, Φώτης Κολακίδης) και τα κτήρια στην οδό Ολυμπίων, χαρτογραφήσαμε τη μοντερνιστική παρουσία στη πόλη καταλήγοντας στον Δημόσιο Κήπο και το τουριστικό του περίπτερο (αρχιτέκτονας, Φοίβος Πολυδωρίδης).

Παράλληλα ο περίπατος αποτέλεσε μια αφορμή για σκέψη και προβληματισμό όσον αφορά την οργανική διασύνδεση στην πόλη, κτηρίων που άφησαν το αποτύπωμά τους στη Λεμεσό. Το γεγονός ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι κλειστό τα σαββατοκύριακα. Τα στενά πεζοδρόμια που δημιουργούν τεράστια δυσκολία στη μετακίνηση των πεζών εντός της πόλης. Την ανάγκη για πράσινους χώρους που καθιστούν την πόλη πιο βιώσιμη και φιλική. Το τουριστικό περίπτερο στον Δημόσιο κήπο που αφέθηκε στην εγκατάλειψη και στη φθορά του χρόνου. Και κυρίως την ανάγκη ανάδειξης και προστασίας των μοντερνιστικών κτηρίων της Λεμεσού.

Ευχαριστούμε όλους τους φίλους που αγκάλιασαν θερμά και μαζικά αυτή μας την ξενάγηση και υποσχόμαστε αντίστοιχες πρωτοβουλίες που θα μας συστήσουν ξανά την πόλη μας!

Photo credits: Yvonne Zachariou

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης