Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣLIMASOUL TASTEΚτήμα Γερόλεμο: Εκεί που το καλό κρασί συναντά την παράδοση

Κτήμα Γερόλεμο: Εκεί που το καλό κρασί συναντά την παράδοση

Μας τράβηξε η γη… Γι’ αυτό και αποφασίσαμε εγώ με τον αδελφό μου, Χαρίλαο Αθηνοδώρου, να ιδρύσουμε τούτο εδώ το οινοποιείο και να διατηρήσουμε το brand που έδωσε ο πατέρας μας, το «Gerolemos», που ήταν και το όνομα του. Αυτός ήταν ο πρώτος που εμφιάλωσε και έβαλε ετικέτες στα κρασιά.

Photo credits & copyrights: Limassol Today Yvonne Zachariou

Κάπου σε μια πλαγιά του Ομόδους, εκεί που το πράσινο αγκαλιάζει τη παραδοσιακή πέτρα, δύο αδέλφια ο Χαρίλαος Αθηνοδώρου και ο Αθηνόδωρος Αθηνοδώρου πάντρεψαν την παράδοση και το κρασί, με το αποτέλεσμα να μαγεύει κάθε επισκέπτη δημιουργώντας το «ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ» που χρόνο με τον χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερο ξένους και ντόπιους και είναι ξακουστό για τη ποιότητα του.  

Το Ktima Gerolemo Winery & Vineyards, όπως είναι ευρυτερα γνωστό το «ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ» άνοιξε τις πόρτες του τον Φεβρουάριο του 2009 και βρίσκεται σε ένα κτήμα 127 στρεμμάτων σε μια ήπια κυλιόμενη ύπαιθρο περίπου 2 μίλια βορειοδυτικά του χωριού. Με συνολική παραγωγή πάνω από 200.000 φιάλες, το οινοποιείο, αποδεικνύεται ανερχόμενη δύναμη με τα κρασιά του να σερβίρονται σε επιλεγμένους χώρους -κυρίως σε εστιατόρια και ξενοδοχιακές μονάδες- καθώς και σε επιλεγμένες κάβες και υπεραγορές, στη Κύπρο. Ο Χαρίλαος Αθηνοδώρου μιλά στο Limassol Today για το δικό του Success Story, πάντα με συνοδοιπόρο τον αδελφό του Αθηνόδωρο.

Το κτήμα Γερόλεμο ξεκίνησε να δουλεύει από το 2009, αλλά οι πρώτες εμφιαλώσεις από την οικογένεια μας έγιναν από τον πατέρα μου το 1987, όταν ξεκίνησε να αναπτύσσεται ο αγροτουρισμός στη Κύπρο, ήταν μεταξύ των πρώτων που εμφιάλωναν και προωθούσαν το κυπριακό κρασί σε μικρές ποσότητες, δίπλα ή παράλληλα με τα υφιστάμενα εργοστάσια.

Αυτό διήρκησε περίπου 15 χρόνια, και διέθετε το κρασί στους τουρίστες που επισκέπτονταν το Όμοδος. Ο μακαρίτης ο παππούς μου ο Χαρίλαος είχε το καφενείο του Ομόδους «Το καφενείο του Χαρίλαου», όπως το γνώριζαν όλοι.

Η περιοχή εδώ είναι ίσως η καλύτερη περιοχή -δηλαδή τα κρασοχώρια της Λεμεσού-, η οποία παρήγαγε ζιβανία και κρασί και με αυτά τα προϊόντα ζούσε ο κόσμος αιώνες πριν.

Εμείς παραλάβαμε μια παράδοση… Ο πατέρας μου από τον πατέρα του και εμείς από τον προπάππο μας. Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε αυτή την παράδοση αφού είχαμε το πλεονέκτημα να έχουμε δικά μας αμπέλια και το καφενείο στο κέντρο του χωριού που κληρονομήσαμε από τον παππού μου.

   

     

Μας τράβηξε η γη… Γι’ αυτό και αποφασίσαμε εγώ με τον αδελφό μου, Χαρίλαο Αθηνοδώρου και εγώ Αθηνόδωρος Αθηνοδώρου να ιδρύσουμε τούτο εδώ το οινοποιείο και να διατηρήσουμε το brand που έδωσε ο πατέρας μας, το «Gerolemos», που ήταν και το όνομα του. Αυτός ήταν ο πρώτος που εμφιάλωσε και έβαλε ετικέτες στα κρασιά.

Εγώ σπούδασα πληροφορική και μάλιστα δίδαξα για 26 χρόνια σε σχολεία. Ο αδελφός μου σπούδασε φαρμακοποιός, άρα είχε περισσότερη σχέση με τη χημεία… Ωστόσο αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτό που αγαπήσαμε από παιδία, τη γη και τα αμπέλια. Θέλουμε και στόχος μας είναι η ποιότητα. Το καλό κρασί πρέπει να έχει ποιότητα. Και αυτή η ποιότητα έρχεται από τη φροντίδα της γης καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, πρωτού φτάσουμε στο τελικό στάδιο.

Gerolemos Wine bar cafe

Στο παλιό καφενείο του παππού μας, εκεί που αγαπήσαμε και μάθαμε και εμείς για το κρασί, αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν διαφορετικό χώρο. το Gerolemos Wine bar cafe.

Οι επισκέπτες μας, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κυπριακό brunch με ντόπια προϊόντα, βιολογικά αυγά και λαχανικά που μπορούν να συνοδέψουν με γευστικά ροφήματα, όπως αρωματικούς καφέδες, ζεστό κρασί με μέλι και μπαχαρικά, αλλά και χρυσό ζιβανόμελο με κανέλλα και μέλι.

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΛΕΜΟ
Όμοδος, επαρχία Λεμεσού
T/ 99696031, www.ktimagerolemo.com

Τι να δοκιμάσεις
Το βραβευμένο κρασί Μαραθεύτικο Γερόλεμο βρίσκουμε σε επιλεγμένες υπεραγορές, κάβες και στο Κτήμα Γερόλεμο (επισκέψιμο για γευσιγνωσία κρασιών), ενώ η Μοροκονέλα, η ζιβανία και η κουμανδαρία αξίζουν επίσης να τα δοκιμάσεις!

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης