Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗJOURNALΠΑΡΑΞΕΝΑ20+1 ερωτήσεις που σόκαραν σε συνεντεύξεις για δουλειά

20+1 ερωτήσεις που σόκαραν σε συνεντεύξεις για δουλειά

Μερικές φορές οι ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ξεφεύγουν από το αυστηρό πλαίσιο της εκάστοτε θέσης ή εταιρείας ξαφνιάζοντας τους υποψηφίους με την εκκεντρικότητα και την ιδιαιτερότητα τους. Το «τι θα έκανες αν ήσουν ο μόνος επιζών σε ένα αεροπορικό δυστύχημα;» μπορεί να μοιάζει κάπως παράξενο, όμως πρόκειται για ερώτηση που χρησιμοποιείται από την AirBnB! Τί πρέπει να γνωρίζετε για να είστε προσεκτικοί στις απαντήσεις σας.

Οι ερωτήσεις αυτές -και κυρίως οι απαντήσεις σου- κάνουν τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας ή αποτυχίας σε μία διαδικασία πρόσληψης. Έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά, για να δοκιμάσουν πώς ανταποκρίνεσαι στο «απρόβλεπτο» και να αφήσουν το συνεντευκτή ρίξει μία ματιά κάτω από…την επαγγελματική μάσκα του υποψηφίου. Γι’ αυτό, θέλουμε να είσαι προετοιμασμένος στο άκουσμα κάποιων από τις παρακάτω ερωτήσεις διατηρώντας την ψυχραιμία και την ετοιμότητα σου να απαντήσεις και να τους κερδίσεις! Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας υποψήφιος είναι να πανικοβληθεί.

Παρακάτω ακολουθούν οι πιο παράξενες ερωτήσεις που έχουν τεθεί στους υποψηφίους εργασίας σε μια συνέντευξη:

Εάν ένα καυτό χοτ ντογκ επεκταθεί, ποια θα είναι η κατεύθυνσή του και γιατί;

Όχι, ο συνεντευκτής δεν ενδιαφέρεται να μάθει τις γαστρονομικές σας γνώσεις, αντιθέτως προσπαθεί να αξιολογήσει την ικανότητά σας στη λύση ενός προβλήματος.

Θα προτιμούσατε να πολεμήσετε με μια πάπια που θα έχει μέγεθος αλόγου ή με ένα άλογο που θα έχει το 100πλάσιο μέγεθος μιας πάπιας;

Μπορείτε να εκλάβετε αυτήν την ερώτηση ως εξής: Με ποιο τρόπο προσεγγίζετε ένα πρόβλημα; Προτιμάτε να αναλάβετε μια μεγάλη εργασία ή πολλές μικρές εργασίες; Προσοχή: Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήσεις. «Οι συνετευκτές με αυτές τις ερωτήσεις προσπαθούν να καταλάβουν την προσωπικότητα και το προφίλ του υποψηφίου».

Εάν ήσασταν CEO, ποια θα ήταν τα τρία πρώτα πράγματα που θα ελέγχατε στην εταιρεία μόλις ξυπνούσατε;

Οι εργοδότες με αυτήν την ερώτηση θέλουν να μάθουν πώς σκέφτεται ο υποψήφιος εργαζόμενος, ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποια η στρατηγική του. «Θα προσέγγιζα τα θέματα τα οποία απασχολεί την εταιρεία εκείνη την ημέρα. Οι προτεραιότητες αλλάζουν μέρα με τη μέρα», σημείωσε η ιδιοκτήτρια μιας εταιρίας εύρεσης εργασίας.

Τί όνομα θα δίνατε στο νέο σας άλμπουμ;

Η προσωπικότητα του υποψηφίου παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του. Μια τέτοια ερώτηση τίθεται όταν θέλει ο εργοδότης να μάθει εάν η κουλτούρα του συνεντευξιαζόμενου ταιριάζει με αυτή της εταιρείας.

Πώς θα πωλούσατε ένα καυτό φαγητό στη Φλόριντα;

Εάν ο συνεντευκτής σας ρωτήσει πως θα πωλούσατε ένα καυτό φαγητό στη Φλόριντα ή παγάκια στην Αρκτική, προσπαθεί να μάθει εάν είστε δημιουργικός και ποιες είναι οι ικανότητες της σκέψης σας.

Εάν σας έδινα 40.000 δολάρια τί επιχείρηση θα ανοίγατε;

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αποκαλύψετε ότι το όνειρό σας είναι να ανοίξετε μια καφετέρια στην πόλη σας.

Τί θα κάνατε εάν βρίσκατε έναν πιγκουίνο στην κατάψυξή σας;

Με αυτήν την ερώτηση ο συνεντευκτής προσπαθεί να μάθει πως θα αντιμετωπίζατε τις εμπλοκές στο χώρο εργασίας.

Εάν ήσασταν ένα brand, ποιο θα ήταν το ρητό σας;

Ο συνεντευκτής προσπαθεί να καταλάβει πως αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας και ποια είναι τα κίνητρά σας.

Πόσες μπάλες του μπάσκετ θα χωρούσαν σε αυτό το γραφείο;

Εάν δεν τα πάτε καλά με τα μαθηματικά και βρίσκεστε σε συνέντευξη για μια θέση μάνατζερ τότε πρέπει να είστε προσεκτικός στην απάντησή σας. «Επεξεργαστείτε την ερώτηση, σκεφτείτε «δυνατά» και προσπαθήστε να λύσετε το πρόβλημα», συμβουλεύει η Underwood.

Εάν είχατε 2.000 δολάρια, πώς θα τα διπλασιάζατε μέσα σε ένα 24ωρο;

Με αυτήν την ερώτηση ο συνεντευκτής προσπαθεί να μάθει τις ικανότητές σας στις πωλήσεις.

Limassol Today - Job Interview 4010991 1280

Περίγραψε το κίτρινο χρώμα σε κάποιον δεν βλέπει

Αυτό είναι ένα τασκ αδύνατο να πραγματοποιηθεί (δοκίμασε το, αν θες, σε προκαλώ). Στην ουσία, ο συνεντευκτής ενδιαφέρεται να μάθει πώς αντιμετωπίζεις την ερώτηση λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του ατόμου. Είναι ένα παράδειγμα μιας ερώτησης που σε προκαλεί να απλοποιήσεις κάτι εξαιρετικά περίπλοκο και να το εκφράσεις με δικά σου λόγια.

Τι θα έκανες αν ήσουν ο μόνος επιζών σε ένα αεροπορικό δυστύχημα;

Αυτή η ερώτηση είναι κάτι που απεύχεσαι από όταν πρωτοβγήκε η σειρά Lost. Προφανώς, δεν υπάρχει σωστή ή λανθασμένη απάντηση, αλλά ο συνεντευκτής θέλει να μάθει αν εστιάζεις στα συναισθήματά, τις πρακτικές λύσεις του προβλήματος ή στην ευκαιρία να ξεκινήσεις κάτι από την αρχή, χωρίς κανόνες και κοινωνικούς περιορισμούς.

Είστε περισσότερο κυνηγός ή συλλέκτης;

Με αυτή την ερώτηση, θέτεις τον εαυτό σου κατευθείαν σε μία κατηγορία πολύ συγκεκριμένη, η οποία δεν ανήκει στους κλασικούς κοινωνικούς διαχωρισμούς (φύλο, επάγγελμα, ηλικία κ.ο.κ). Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο ξεκάθαρη η στάση σου για διαφορετικούς τύπους προσωπικοτήτων και για άτομα με διαφορετικές, ιδιαίτερες δεξιότητες.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;

Με αυτή την ερώτηση ο συνεντευκτής προσπαθεί να «ελαφρύνει» τη διάθεση, ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζει την αντίδραση σου σε μια προσωπική ερώτηση μέσα σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Η προθυμία και η απάντηση σου θα δείξει και το τι όρια θέτεις μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής.

Ποιος θα ήταν πρωταγωνιστής σε μία ταινία για τη ζωή σου;

Ο ηθοποιός που θα σε αντιπροσώπευε, φυσικά, δείχνει πολλά: από την ταπεινότητα και την αίσθηση της αυτοεκτίμησής σου, μέχρι το αν τελικά λαμβάνεις τέτοιου είδους ερωτήσεις με χιούμορ -και πόσο καλή είναι η αίσθηση του χιούμορ σου.

Ονομάτισε 7 χρήσεις αυτού του στυλό

Αυτή η ερώτηση ξεκάθαρα τεστάρει την επινοητικότητα και τη δημιουργικότητά σου! Το «think out of the box» είναι πάντα γοητευτικό, αν συνοδεύεται από ορθολογική σκέψη! Οι 3 πρώτες χρήσεις ενός στυλό είναι, φυσικά, προφανείς. Όμως, τι άλλο κάνει ένα στυλό για να φτάσει τις 7; Εδώ σε θέλω!

Τι θα είχε απαραίτητα μαζί σου σε ένα έρημο νησί και γιατί;

Είτε η απάντηση σου αφορά σε βασικά εργαλεία επιβίωσης είτε σε προσωπικά αντικείμενα, οι επιλογές σου σηματοδοτούν τι τελικά είναι πιο σημαντικό για εσένα. Είναι μια αρκετά δημοφιλής ερώτηση για συνέντευξη, γιατί μπορεί να αποκαλύψει πάρα πολλά για το άτομο. Σκέψου μόνο μία απάντηση να είναι, για παράδειγμα, «πιπεριές τσίλι».

Πιστεύεις σε θεωρίες συνωμοσίας;

Αυτή συνιστά μια αρκετά προσωπική ερώτηση και στοχεύει στην αποκάλυψη της αντίδρασης σου σχετικά με τις διάφορες αμφιλεγόμενες ή αμφισβητούμενες απόψεις. Φυσικά, ο παράγοντας ορθολογική σκέψη και ζητήματα διάκρισης μεταξύ θεωριών συνωμοσίας και εναλλακτικών απόψεων, παίζουν επίσης ρόλο στην επιλογή της συγκεκριμένης ερώτησης.

Θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό, κι αν ναι, γιατί;

Η πρόθεση που κρύβεται πίσω από αυτή την ερώτηση είναι να προσπαθήσει ο συνεντευκτής να κατανοήσει τα συναισθήματα ενός υποψηφίου απέναντι σε κάτι ιδιαίτερα «άπιαστο» και αβέβαιο, όπως ο παράγοντας τύχη. Πόσο, πραγματικά, έχεις σκεφτεί τη διαφορά μεταξύ τύχης ή επιλογής;

Τι θα έκανες αν κέρδιζες λαχείο 10 εκατομμυρίων ευρώ;

Αυτό σίγουρα είναι κάτι που έχεις ήδη σκεφτεί πριν, με την απάντηση σου πιθανότατα να περιλαμβάνει την απόφαση να μην δουλέψεις ποτέ ξανά. Αυτή η απάντηση, βέβαια, δε θα πάει πολύ καλά σε μια συνέντευξη για δουλειά. Οπότε θα πρέπει να σκεφτείς πιο λογικά, επιχειρηματικά και μακροπρόθεσμα εντάσσοντας στην απάντηση σου τα κίνητρα, τα ενδιαφέροντα και τα σχέδια για την καριέρας σου.

 Και τέλος, πόσες μπάλες μπάσκετ χωράνε μέσα σε ένα λεωφορείο;

Προφανώς, κανείς δεν περιμένει να με ακρίβεια πόσες μπάλες χωράνε σε ένα λεωφορείο, χωρίς να γνωρίζεις τις διαστάσεις του. Ωστόσο, μπορεί να αποκαλυφθεί η συλλογιστική σου πορεία και το πόσο είσαι πρόθυμος να φτάσεις κοντά στη λύση, έστω και χωρίς στοιχεία: πως θα τοποθετήσεις τις μπάλες εντός του λεωφορείου, για παράδειγμα σε κούτες ή πάνω στα καθίσματα;

Όπως μπορείς να καταλάβεις, αυτή η λίστα μπορεί να φτάσει έως το 100, αρκεί να έχεις μπόλικη φαντασία! Αυτό, όμως, δε θα πρέπει να σε αγχώνει ή να σου στερεί πολύτιμες ώρες προετοιμασίας πριν από κάθε συνέντευξη συλλογιζόμενος την απάντηση στην όποια πιθανή «περίεργη» ερώτηση. Έχε στο νου σου πάντα πως η φαντασία, η πρόθεση επίλυσης ενός προβλήματος και η εφευρετικότητα, θα είναι τα όπλα σου απέναντι σε κάθε ερώτηση-πρόκληση!

Προηγούμενο άρθροΟι φετινές συμμετοχές στο ΜΙΤΟΣ
Επόμενο άρθροΕδώ Λεμεσός!

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης