Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗJOURNALΠΑΡΑΞΕΝΑEνδιαφέροντα γεγονότα για τη Γη

Eνδιαφέροντα γεγονότα για τη Γη

Από τα ακραία κλίματα μέχρι τα περίεργα πλάσματα, εδώ είναι μερικά κορυφαία στοιχεία για τη Γη.

Γνωρίζατε ότι ο πλανήτης μας εκτοξεύεται γύρω από τον ήλιο με 67.000 mph; Ή ότι μπορεί κάποτε να ήταν μωβ; Εδώ είναι καποια αξιοπρόσεκτα γεγονότα για τον πλανήτη Γη.

ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΒΡΑΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Limassol Today - Dtzmw2jy7v9xsgvmmg4psm 970 80.jpg
Image credit: Getty Images

Το σπίτι μας, η Γη, είναι ο τρίτος πλανήτης από τον ήλιο και ο μόνος κόσμος που είναι γνωστό ότι υποστηρίζει μια ατμόσφαιρα με ελεύθερο οξυγόνο, ωκεανούς υγρού νερού στην επιφάνεια και ζωή. Η Γη είναι ένας από τους τέσσερις επίγειους πλανήτες, σύμφωνα με τη NASA: Όπως ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Άρης, είναι βραχώδης στην επιφάνεια.

Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΗ

Limassol Today - συμπιεσμενη γη
(Image credit: Markus Reugels, LiquidArt)

Η Γη δεν είναι μια τέλεια σφαίρα σε σχήμα. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), καθώς η Γη περιστρέφεται, η βαρύτητα κλίνει προς το κέντρο του πλανήτη μας και μια φυγόκεντρη δύναμη ωθεί προς τα έξω. Αλλά δεδομένου ότι αυτή η αντίθετη προς τη βαρύτητα δύναμη δρα κάθετα στον άξονα της Γης και ο άξονας της Γης έχει κλίση, η φυγόκεντρος δύναμη στον ισημερινό δεν είναι ακριβώς αντίθετη με τη βαρύτητα.

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΧΕΙ ΜΕΣΗ

Limassol Today - γη με μεση
(Image credit: Jessmine | Shutterstock)

Η βαρύτητα σπρώχνει επιπλέον μάζες νερού και γης σε μια διόγκωση, ή σε ένα «εφεδρικό ελαστικό» γύρω από τον πλανήτη μας. Στον ισημερινό, η περιφέρεια της υδρογείου είναι 24.901 μίλια (40.075 χιλιόμετρα), σύμφωνα με το Space.com.

Μπόνους πληροφορία: Στον ισημερινό, θα ζυγίζατε λιγότερο από ό,τι αν στέκεστε σε έναν από τους πόλους.

Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

Limassol Today - γη σε κινηση
(Image credit: Getty Images)

Μπορεί να αισθάνεστε σαν να στέκεστε ακίνητοι, αλλά κινείστε συνεχώς — και μάλιστα πολύ γρήγορα. Ανάλογα με το πού βρίσκεστε στον πλανήτη, θα μπορούσατε να περιστρέφεστε με τον πλανήτη με λίγο πάνω από 1.000 μίλια την ώρα, σύμφωνα με το Space.com.

Οι άνθρωποι στον ισημερινό κινούνται πιο γρήγορα, ενώ κάποιος που στέκεται στον Βόρειο ή τον Νότιο πόλο μοιάζει να είναι απόλυτα ακίνητος. (Φανταστείτε μια μπάλα του μπάσκετ να περιστρέφεται στο δάχτυλό σας. Ένα τυχαίο σημείο στον ισημερινό της μπάλας πρέπει να πάει πιο μακριά σε ένα μόνο γύρισμα ως σημείο κοντά στο δάχτυλό σας. Έτσι, το σημείο στον ισημερινό κινείται πιο γρήγορα.)

Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΣΕΚΑΜΜΥΡΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Limassol Today - γη κοτζιακαρη
(Image credit: Getty Images)

Οι ερευνητές υπολογίζουν την ηλικία της Γης χρονολογώντας τόσο τους αρχαιότερους βράχους στον πλανήτη όσο και τους μετεωρίτες που έχουν ανακαλυφθεί στη Γη (μετεωρίτες και Γη σχηματίστηκαν ταυτόχρονα, όταν σχηματιζόταν το ηλιακό σύστημα). Τα ευρήματά τους; Η Γη είναι περίπου 4,54 δισεκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιστημών.

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ

Limassol Today - πλανητης ανακυκλωσιμος
(Image credit: NASA’s NPP Land Product Evaluation and Testing Element.)

Το έδαφος στο οποίο περπατάτε ανακυκλώνεται. Ο κύκλος των πετρωμάτων της Γης μετατρέπει τα πυριγενή πετρώματα σε ιζηματογενή πετρώματα σε μεταμορφωμένα πετρώματα και πάλι πίσω.

Ο κύκλος δεν είναι τέλειος κύκλος, αλλά τα βασικά λειτουργούν ως εξής: Το μάγμα από το βάθος της Γης αναδύεται και σκληραίνει σε βράχο (αυτό είναι το πυριγενές μέρος). Οι τεκτονικές διεργασίες ανυψώνουν αυτόν τον βράχο στην επιφάνεια, όπου η διάβρωση ξυρίζει κομμάτια. Αυτά τα μικροσκοπικά θραύσματα εναποτίθενται και θάβονται, και η πίεση από πάνω τα συμπυκνώνει σε ιζηματογενή πετρώματα όπως ο ψαμμίτης. Εάν τα ιζηματογενή πετρώματα θάβονται ακόμη πιο βαθιά, «μαγειρεύονται» σε μεταμορφωμένα πετρώματα υπό πολλή πίεση και θερμότητα, σύμφωνα με τον Dorling Kindersley.

Στην πορεία, φυσικά, τα ιζηματογενή πετρώματα μπορούν να διαβρωθούν εκ νέου ή να ανυψωθούν εκ νέου τα μεταμορφωμένα πετρώματα. Αλλά αν οι μεταμορφωμένοι βράχοι παγιδευτούν σε μια ζώνη βύθισης όπου ένα κομμάτι φλοιού πιέζεται κάτω από ένα άλλο, μπορεί να βρεθούν να μεταμορφωθούν ξανά σε μάγμα.

ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΥΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Limassol Today - λιβυη7 1
(Image credit: NASA image created by Jesse Allen, Earth Observatory)

Το φλογερό βραβείο για το πιο καυτό σημείο της Γης πηγαίνει στο Ελ Αζίζια της Λιβύης, όπου τα αρχεία θερμοκρασίας από μετεωρολογικούς σταθμούς αποκαλύπτουν ότι έφτασε τους 136 βαθμούς Φαρενάιτ (57,8 βαθμούς Κελσίου) στις 13 Σεπτεμβρίου 1922, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Γης της NASA. Πιθανότατα υπήρξαν θερμότερες τοποθεσίες πέρα από το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΟΜΟΙΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑ

Limassol Today - ΑΝΟΜΟΙΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑ
(Image credit: K. Cardon)

Επειδή η σφαίρα μας δεν είναι μια τέλεια σφαίρα, η μάζα της κατανέμεται άνισα. Και ανομοιόμορφη μάζα σημαίνει ελαφρώς ανομοιόμορφη βαρύτητα.

Μια μυστηριώδης βαρυτική ανωμαλία βρίσκεται στον κόλπο Hudson του Καναδά. Αυτή η περιοχή έχει χαμηλότερη βαρύτητα από άλλες περιοχές και μια μελέτη του 2007 διαπιστώνει ότι ευθύνονται οι παγετώνες που είχαν λιώσει τότε.

Ο πάγος που κάποτε κάλυπτε την περιοχή κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων έχει προ πολλού λιώσει, αλλά η Γη δεν έχει ξεφύγει εντελώς από το βάρος. Δεδομένου ότι η βαρύτητα σε μια περιοχή είναι ανάλογη με τη μάζα στην κορυφή αυτής της περιοχής, και το αποτύπωμα του παγετώνα παραμερίζει μέρος της μάζας της Γης, η βαρύτητα είναι λίγο λιγότερο ισχυρή στο αποτύπωμα του φύλλου πάγου.

Ο ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΕΡΠΕΤΑΙ

Limassol Today - ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ
(Image credit: Getty Images)

Η Γη έχει ένα μαγνητικό πεδίο λόγω του ωκεανού από καυτό, υγρό μέταλλο που περιστρέφεται γύρω από τον συμπαγή σιδερένιο πυρήνα της, ή αυτό είναι που οι γεωφυσικοί είναι πολύ σίγουροι ότι είναι η αιτία. Αυτή η ροή υγρού δημιουργεί ηλεκτρικά ρεύματα, τα οποία, με τη σειρά τους, δημιουργούν το μαγνητικό πεδίο.

Από τις αρχές του 19ου αιώνα, ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης σέρνεται προς τα βόρεια για περισσότερα από 600 μίλια (1.100 χιλιόμετρα), σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA.

Ο ρυθμός κίνησης έχει αυξηθεί, με τον πόλο να μεταναστεύει προς τα βόρεια με περίπου 40 μίλια (64 km) ετησίως αυτήν τη στιγμή, σε σύγκριση με τα 10 μίλια (16 km) ετησίως που υπολογίζονταν τον 20ο αιώνα.

Η ΓΗ ΠΑΛΙΑ ΗΤΑΝ ΜΩΒ

Limassol Today - ΜΩΒ ΓΗ
(Image credit: Feng Yu | Shutterstock)

Κάποτε ήταν μωβ… Λοιπόν, η ζωή στην πρώιμη Γη μπορεί να ήταν εξίσου μωβ όσο και πράσινη σήμερα, υποπτεύεται ο Shil DasSarma, ένας μικροβιακός γενετιστής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Τα αρχαία μικρόβια, είπε, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούσαν ένα μόριο διαφορετικό από τη χλωροφύλλη για να αξιοποιήσουν τις ακτίνες του ήλιου, ένα μόριο που έδινε στους οργανισμούς μια βιολετί απόχρωση, αναφέρει.

Ο DasSarma πιστεύει ότι η χλωροφύλλη εμφανίστηκε αφού ένα άλλο φωτοευαίσθητο μόριο που ονομάζεται αμφιβληστροειδής ήταν ήδη παρόν στην πρώιμη Γη. Ο αμφιβληστροειδής, που βρίσκεται σήμερα στη δαμασκηνί μεμβράνη ενός φωτοσυνθετικού μικροβίου που ονομάζεται αλοβακτήρια, απορροφά το πράσινο φως και ανακλά το κόκκινο και το ιώδες φως, ο συνδυασμός των οποίων φαίνεται μωβ. Η ιδέα μπορεί να εξηγηθεί γιατί, παρόλο που ο ήλιος μεταδίδει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς του στο πράσινο τμήμα του ορατού φάσματος, η χλωροφύλλη απορροφά κυρίως μπλε και κόκκινα μήκη κύματος.

Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΜΕΝΗ ΜΕ ΠΛΟΥΤΟ

Limassol Today - χρυση γη
(Image credit: Getty Images)

Οι απέραντες μας θάλασσες είναι πλούσιες, και χωρούν περισσότερους από 20 εκατομμύρια τόνους χρυσού, σύμφωνα με το Forbes. Αλλά μην πιάσετε ακόμα το εργαλείο εξόρυξης, το μέταλλο είναι τόσο αραιό που κάθε λίτρο θαλασσινού νερού περιέχει, κατά μέσο όρο, περίπου 13 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου χρυσού. Ο αδιάλυτος χρυσός κρύβεται επίσης σε βράχους στον πυθμένα της θάλασσας, και παρόλο που δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος για να φτάσετε σε αυτό το πολύτιμο μέταλλο, σύμφωνα με την NOAA, εάν μπορούσαμε να τον εξαγάγουμε όλο, κάθε άτομο στη Γη θα μπορούσε να έχει 9 λίβρες από το γυαλιστερό υλικό.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης