Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗJOURNALΠΑΡΑΞΕΝΑΓιατί αυτό το παλιό γραμματόσημο είναι το πιο ακριβό αντικείμενο στον κόσμο;

Γιατί αυτό το παλιό γραμματόσημο είναι το πιο ακριβό αντικείμενο στον κόσμο;

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα ταπεινό γραμματόσημο θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολικά ακριβό, αλλά με 8,5 εκατομμύρια δολάρια, αυτό το γραμματόσημο του 1856 θεωρείται το πιο ακριβό αντικείμενο του κόσμου για το βάρος του.

Πρόκειται για το «The British Guiana One-Cent Black on Magenta», ένα μοναδικό στο είδος του γραμματόσημο που ζυγίζει μόλις 40 χιλιοστόγραμμα. Αυτό προέρχεται από την πρώην Βρετανική αποικία της Γουιάνα. Το μικροσκοπικό οκτάγωνο γραμματόσημο τυπώθηκε το 1856 με μαύρο μελάνι πάνω σε μωβ χαρτί.

Για να καταλάβουμε πόσο ακριβό είναι, ένα διαμάντι 0,2 καρατίων (το οποίο επίσης ζυγίζει 40 χιλιοστόγραμμα) κοστίζει περίπου 700 δολάρια, ενώ η ίδια ποσότητα LSD κοστίζει περίπου 5.000 δολάρια.

Limassol Today - Image 3 1
OLI SCARFF VIA GETTY IMAGES

Αλλά τι κάνει το The British Guiana One-Cent Black on Magenta τόσο ακριβό; Λοιπόν, είναι βασικά το ιερό δισκοπότηρο των συλλεκτών γραμματοσήμων σε όλο τον κόσμο. Είναι ίσως το πιο γνωστό και πολυπόθητο γραμματόσημο που υπάρχει απλώς και μόνο επειδή είναι το μοναδικό στο είδος του. Ενώ τα περισσότερα συλλεκτικά γραμματόσημα έχουν πολλαπλά αντίγραφα σε κυκλοφορία, το συγκεκριμένο γραμματόσημο είναι μόνο ένα.

Ανακαλύφθηκε το 1873 από έναν εκκολαπτόμενο 12χρονο φιλοτελιστή που ονομάζεται Βέρνον Βόναν, ένα αγόρι από τη Σκωτία που ζούσε στη Βρετανική Γουιάνα. Το βρήκε στα χαρτιά του θείου του, νόμιζε ότι ήταν πολύτιμο και το πούλησε για έξι σελίνια.

Limassol Today - Image 4
OLI SCARFF VIA GETTY IMAGES

Το γραμματόσημο πέρασε από συλλέκτες προτού εντοπιστεί από τον Κόμη Φιλίπ Λα Ρενοτιέρ βον Φεράρι του Παρισιού, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στο φιλοτελισμό και συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη και πληρέστερη συλλογή γραμματοσήμων στην ιστορία. Πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1917, αφήνοντας τα γραμματόσημά του «με υπερηφάνεια και χαρά στη γερμανική πατρίδα του».

Στη δημοπρασία συμμετείχαν ατζέντηδες των μεγαλύτερων συλλεκτών του κόσμου, όπως ο Βασιλιάς Γιώργος Β′ της Αγγλίας και ο Βασιλιάς Κάρολος Β′ της Ρουμανίας.

Ο νικητής που έδωσε το ποσό – παγκόσμιο ρεκόρ για ένα και μόνο γραμματόσημο, ήταν ένας γεννημένος στο Μπράντφορντ βιομήχανος που ονομάζεται Αρθουρ Χιντ, ο οποίος έκανε την περιουσία του στις ΗΠΑ κατασκευάζοντας υφάσματα ταπετσαρίας.

Οι επόμενοι ιδιοκτήτες του ήταν μεταξύ άλλων ένας Αυστραλός μηχανικός, ο οποίος το κράτησε στην ιδιοκτησία του τόσο ήσυχα που, όπως λέγεται, η σύζυγός του δεν ήξερε καν ότι το είχε αγοράσει.

Πωλήθηκε το 1980 για ένα νέο ποσό-ρεκόρ (935.000 δολάρια) σε έναν ανώνυμο πλειοδότη, ο οποίος αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο Τζον Ντι Ποντ, ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος, ερασιτέχνης αθλητής και παθιασμένος συλλέκτης γραμματοσήμων που δολοφόνησε τον παλαιστή Ντέιβ Σουλτς – μια παράξενη ιστορία που μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη με την ταινία Foxcatcher στην οποία πρωταγωνιστεί ο Στιβ Καρέλ.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης