Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗJOURNALΠΑΡΑΞΕΝΑΟι μυστήριες κλιμακωτές πυραμίδες στο Περού

Οι μυστήριες κλιμακωτές πυραμίδες στο Περού

Το πως κτίστηκαν οι πυραμίδες παραμένει ως σήμερα ένα φαινόμενο που δύσκολα απαντιέται. Κανείς δεν ξέρει πως μεταφέρθηκαν αυτές οι τεράστιες πέτρες και πως ανυψώθηκαν στις τεράστιες πυραμίδες και ούτε πως τοποθετήθηκαν με τόση ακρίβεια. Άλυτο παραμένει και το μυστήριο της χρονικής περιόδου που κτίστηκαν, καθώς οι πολιτισμοί που τις πιστώνονται είχαν αφανιστεί χρόνια πριν....

Στα φαινόμενα που δύσκολα εξηγούνται, πρέπει να συμπεριληφθεί η κατασκευή κλιμακωτών πυραμίδων στο Περού από τον  πολιτισμό του Καράλ (βλ. φωτο) και τους Μάγια στο Μεξικό.

Ομολογουμένως το ακριβέστατο ημερολόγιο των Μάγια αρχίζει την  11η  Αυγούστου του 3114 π.Χ. αλλά οι πρώτες πυραμίδες τους εμφανίζονται στο Τικάλ της Γουατεμάλας το 470 μ.Χ. Οι δύο πολιτισμοί έχουν χρονική απόκλιση χιλιετηρίδων, μεταξύ τους παρεμβάλλονται δεκάδες χιλιάδων χλμ. αδιάβατου εδάφους, και οι δύο δε δεν είχαν αξιόλογα ζώα για μεταφορά και δεν είχαν επινοήσει καν τον τροχό. Επαφή δε μέσω της  θαλάσσης αποκλείεται καθώς  δεν ήταν θαλασσοπόροι.

Limassol Today - Inka


Οι κλιμακωτές πυραμίδες έχουν την απαρχή τους στις τετράγωνες και παραλληλόγραμμες πλατφόρμες επί των οποίων διαδοχικώς κτίστηκαν  μικρότερες. Είναι πιθανόν οι πλατφόρμες να προέκυψαν από ισόγεια κτίρια τα οποία «επικτίσθηκαν», πρακτική η οποία εμφανίζεται και στους πολιτισμούς του Μεξικού. Η πλατφόρμα αντικατοπτρίζει την ιδέα ότι το ύψος εντέλλεται γόητρο και διαχωρίζει τον συνήθη από τον εξαίρετο χώροֹ στο πλαίσιο αυτό η ύπαρξη περισσοτέρων από μίας πλατφόρμες παραπέμπει σε πλουραλιστικό πάνθεον και /ή σε ταξική κοινωνία με οργανωμένη δομή εξουσίας.

Εφ’ όσον οι Άνδεις είναι οροσειρά, η κάθετος διάκριση του χώρου εμφανίζεται ως τριπλή: τα ισόγεια, ή ουδέτερες πεδιάδες, τα υψίπεδα, ή πλατφόρμες, και οι λάκκοι ή «αρνητικές» πεδιάδες που αναπαριστώνται ως βυθισμένες αυλές. Η διάκριση αυτή εμφανίζεται στην Προκεραμική περίοδο και συνεχίζεται μέχρι την εποχή των Ίνκας, με απόγειο την εποχή του Τιαχουανάκο (300 π.Χ.-1000 μ.Χ.) και ενδεχομένως να καταδεικνύει την πίστη ότι ο άνθρωπος προήλθε από τη γη.

Ένα άλλο δύσκολο να εξηγηθεί φαινόμενο, που επιχωριάζει στο Περού, είναι τα κτιριακά συγκροτήματα σε σχήμα «U». Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται κατά πρώτον στο Ελ Παραϊσο (El Paraíso), 140 χλμ. βορείως της Λίμα, κατά την Προκεραμική περίοδο, περί το 2000 π.Χ. Σχεδόν όλοι οι οικισμοί ακολουθούν την ιδία διάταξη και είναι στραμμένοι προς την θάλασσα.

Αργότερα διατηρείται η αυτή διάταξη, το σχήμα U, αλλά τα συγκροτήματα στρέφονται προς τις Άνδεις. Ο λόγος της διατάξεως καθώς και η στροφή είναι παντελώς άγνωστα.

Όσον αφορά τα ανεξήγητα φαινόμενα την πρώτη θέση κατέχουν οι «Γραμμές της Νάζκα» τις οποίες θα πρέπει να επισκεφθούμε εάν ποτέ ταξιδέψουμε στις περιοχές αυτές.

Limassol Today - Meksiko Puramida Ton Magias Apokaluptei Ta Mustika Tis
Οι λόγοι για τους οποίους οι πυραμίδες χτίστηκαν σε επίπεδα μπορούν να εντοπιστούν στα ιστορικά στοιχεία της περιόδου και ίσως στην παρακμή ή τη νέα ηγεσία των Μάγια, όπως δήλωσε η Denis Argote του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού.

Κάποιοι δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις στο φαινόμενο των πυραμίδων των Μάγιας στο Μεξικό

Ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του πολιτισμού των Μάγιας, η πυραμίδα του Κουκουλκάν, χτίστηκε με λογική της ρωσικής μπάμπουσκας, καθώς στο εσωτερικό της έχουν κατασκευαστεί άλλες δυο πυραμιδοειδείς δομές, η μια μικρότερη από την άλλη.

Η μία πυραμίδα έχει ύψος είκοσι μέτρων και η άλλη δέκα μέτρων, με την μικρότερη να βρίσκεται μέσα στη μεγαλύτερη, η οποία υπάγεται στην τελική πυραμίδα ύψους τριάντα μέτρων.

Limassol Today - Meksiko Puramida Ton Magias Apokaluptei Ta Mustika Tis 1

Οι πυραμίδες βρίσκονται στο αρχαιολογικό συγκρότημα Τσίτσεν Ίτζα στην επαρχία του Γιουκατάν και η τελευταία ανακάλυψη αποκαλύπτει ότι η πυραμίδα «Ελ Καστίγιο» χτίστηκε σε τρεις φάσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μικρότερη πυραμίδα χτίστηκε μεταξύ 550 και 800 μ.Χ., η μεσαία πυραμίδα  εντός του διαστήματος 800 – 1000 μ.Χ., ενώ η μεγαλύτερη χρονολογείται μεταξύ 1050-1300 μ.Χ..

Ο ίδιος ο επικεφαλής της έρευνας και γεωφυσικός, Rene Chavez Segura, παρομοίασε την πυραμίδα με μπάμπουσκα που αποτελείται από μεγάλες και μικρότερες κούκλες.

Limassol Today - Meksiko Puramida Ton Magias Apokaluptei Ta Mustika Tis 2

Οι λόγοι για τους οποίους οι πυραμίδες χτίστηκαν σε επίπεδα μπορούν να εντοπιστούν στα ιστορικά στοιχεία της περιόδου και ίσως στην παρακμή ή τη νέα ηγεσία των Μάγια, όπως δήλωσε η Denis Argote του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού.

Η νέα ανακάλυψη οφείλεται στην τρισδιάστατη ηλεκτρική τομογραφία που επέτρεψε την μη επεμβατική μέθοδο ανίχνευσης του εσωτερικού της πυραμίδας. Η νέα αυτή μέθοδος κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν πως μπορούν να ρίξουν περισσότερο φως στον πολιτισμό των Μάγιας.

Limassol Today - Y4hd7dqlbv Image7

Οι Μάγιας

Αποτελούν ένα μοναδικό φαινόμενο, καθώς ενώ δημιούργησαν μερικά από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης του κόσμου, ξαφνικά εξαφανίστηκαν!

Για τους λόγους αυτής της μυστηριώδους εξαφάνισης έχουν ακουστεί πολλά, μέχρι και σχέσεις τους με εξωγήινες οντότητες, ή κάθοδό τους στο κέντρο της γης… Για τους επιστήμονες ωστόσο παραμένει άλυτο μυστήριο αυτή η ξαφνική εξαφάνιση ενός τόσο ανθηρού πολιτισμού σε κάθε επίπεδο.

Έφτιαξαν πυραμίδες, ναούς, άλλα κτίρια που στολίστηκαν με αξιοθαύμαστα κομψά σχέδια, γλυπτά και ζωγραφιστά.
Ο πολιτισμός τους αριθμούσε περισσότερες από 40 πόλεις και πολλά από τα ερείπιά τους από την Unesco «Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Οι πόλεις των Μάγια ήταν γεμάτες από μεγαλοπρεπείς πέτρινους ναούς και πυραμίδες, ενώ οι πιο σημαντικοί ναοί τους ήταν κτισμένοι πάνω στις πανύψηλες πυραμίδες.

Limassol Today - Bafkqgfrpb Image5

Οι πυραμίδες βέβαια είναι γενικά και σε όλο τον κόσμο ένα παράξενο φαινόμενο

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί υπάρχουν τόσες πολλές Πυραμίδες διάσπαρτες σε όλον τον κόσμο; Σε Αφρική, Ασία, Ευρώπη, Αμερική. Υπάρχουν χιλιάδες πυραμίδες σε όλον την πλανήτη! Και είναι παράξενα παρόμοιες… Αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Γιατί οι αρχαίοι πολιτισμοί έκτισαν αυτά τα τεράστια μνημεία; Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιολογίας, η οποία δεν είναι σε θέση να απαντήσει με ακρίβεια και σοβαρότητα μέχρι στιγμής.

Μέχρι σήμερα, δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ούτε για το πώς ανεγέρθησαν οι πυραμίδες…

Κάποιοι μελετητές ισχυρίζονται ότι μέσω των πυραμίδων, οι αρχαίοι πολιτισμοί, σε όλον τον κόσμο δεν ήταν διασυνδεδεμένοι! Πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι στην Αμερική, λ.χ. ήταν σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους στην Αφρική, την Ευρώπη ή την Ασία… (Υπάρχουν τριγωνικές διασυνδέσεις πυραμίδων-ναών, όπως λ.χ. Μεξικό-Αίγυπτος-Ινδονησία, Μεξικό-Αίγυπτος-Καμπότζη, κ.ά.). Ή μήπως το συγκεκριμένο μοτίβο καθορίσθηκε από έναν «άγνωστο» παγκόσμιο πολιτισμό, που προηγείται όλων των αρχαίων πολιτισμών των γνωστών στην ιστορία; Πρόσφατα, ερευνητές στο Καζακστάν ανακάλυψαν την πρώτη εκεί πυραμίδα, η οποία προηγείται των αιγυπτιακών πυραμίδων, κατά… 1.000 χρόνια – εντυπωσιακό!

Πώς και γιατί «διαφορετικοί» πολιτισμοί, σε «διαφορετικές» περιόδους της ιστορίας, έκτισαν παρόμοιες πυραμίδες σε όλον τον κόσμο; Γιατί Πυραμίδες; Και γιατί διαφόρων μεγεθών; Συμπτωματικώς, όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν… παρόμοια ιδέα; Έλληνες, Μάγια, Αζτέκοι, Ίνκας, Tiahuanaco, Κινέζοι, και άλλοι ακολούθησαν ένα… προκαθορισμένο σχέδιο; ‘Η έναν «πατρικό» πολιτισμό, που προηγείται όλων αυτών των παναρχαίων πολιτισμών; Μήπως αυτός είναι ο πολιτισμός των Ατλάντων; Είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι όλοι οι αρχαίοι αποφάσισαν να κτίσουν πυραμίδες τυχαίως…

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης