Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗJOURNALΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ13 Φεβρουαρίου 1957: "Νεκρώνει" ολόκληρη η Ελλάδα

13 Φεβρουαρίου 1957: “Νεκρώνει” ολόκληρη η Ελλάδα

Στις 12 το μεσημέρι τα πάντα νεκρώνουν στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, ο ελληνικός λαός αποφασίζει να διαμαρτυρηθεί για τη στάση της Βρετανίας, αλλά και άλλων χωρών, στο Κυπριακό Ζήτημα.

Στις 13 Φεβρουαρίου το σύνθημα είχαν δώσει οι καμπάνες των εκκλησιών και οι σειρήνες συναγερμού.

Η κατάσταση ήταν τεταμένη από καιρό πριν. Ήδη από το 1956, η βρετανική κυβέρνηση άρχισε να συζητά για χωριστή αυτοδιάθεση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, ελπίζοντας να αποτρέψει την Ένωση με την Ελλάδα.

Τι είχε προηγηθεί

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» σε παλιότερο άρθρο της, το 1957 η βρετανική κυβέρνηση του κόμματος των Συντηρητικών υπό την ηγεσία του Χάρολντ Μακμίλαν απομακρύνθηκε από το δόγμα της άμεσης κυριαρχίας επί ολόκληρης της Κύπρου.

Επιδόθηκε δε στην αναζήτηση μιας λύσης η οποία θα εξυπηρετούσε τις αξιώσεις τόσο της Τουρκίας (εκ των ρυθμιστών των εξελίξεων μετά την Τριμερή Διάσκεψη του Λονδίνου το 1955) όσο και των Τουρκοκυπρίων (σημαντικός αριθμός των οποίων στελέχωνε τις τάξεις της αστυνομικής δύναμης του βρετανικού αποικιακού καθεστώτος) για διχοτόμηση της νήσου.

Ο συγκεκριμένος προσανατολισμός της βρετανικής διπλωματίας ενίσχυσε σημαντικά την εξάρτηση του Λονδίνου από την τουρκική κυβέρνηση και την τουρκική μειονότητα της αποικίας.

Το γεγονός αυτό ερχόταν σε έντονη σύγκρουση με την επιθυμία της ελληνικής κοινότητας της Κύπρου (80% του συνολικού πληθυσμού).

Πηγήreader.gr

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης