Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗJOURNALΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ20 Ιουνίου 2011: Φεύγει από την ζωή η Δομνίτσα Λανίτου Καβουνίδου

20 Ιουνίου 2011: Φεύγει από την ζωή η Δομνίτσα Λανίτου Καβουνίδου

Δομνίτσα Λανίτου – Καβουνίδου, κύπρια αθλήτρια του στίβου, η οποία το 1936 έγινε η πρώτη Ελληνίδα που έλαβε μέρος στο στίβο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Δομνίτσα Λανίτου – Καβουνίδου γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 6 Απριλίου του 1914. Ήταν κόρη του Κύπριου δικηγόρου και αγωνιστή της Ε.Ο.Κ.Α Νικόλαου Λανίτη και της Σαπφούς Κολακίδη. Ο πατέρας της ένθερμος φίλαθλος του στίβου και συνιδρυτής του Γυμναστικού Συλλόγου Λεμεσού «Ολύμπια» ήταν αυτός που παρότρυνε τη Δομνίτσα και την αδελφή της Ισμήνη να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, ενώ με δική του εισήγηση το 1928, οι Παγκύπριοι Αγώνες περιέλαβαν δύο γυναικεία αγωνίσματα, το άλμα εις ύψος και το άλμα εις μήκος. Σε νεαρή λοιπόν ηλικία η Δόμνα λαμβάνει μέρος και στα δύο αυτά αγωνίσματα, στα οποία έρχεται πρώτη.

Το 1931 μετακομίζει μαζί με την αδελφή της στην Αθήνα, όπου και φοιτούν στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Θηλέων. Παράλληλα με τη φοίτηση της εξακολουθεί να ασχολείται με τον αθλητισμό. Έτσι λαμβάνει μέρος στους πανελλήνιους αγώνες γυναικών καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση και στα επτά αγωνίσματα, στα οποία συμμετείχε, κάνοντας συγχρόνως πανελλήνια ρεκόρ. Αρκετά από τα ρεκόρ της κρατήθηκαν για χρόνια εωσότου καταρριφθούν.

Παρά τις αμφισβητήσεις που δέχτηκε η νεαρή Δόμνα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά με τα χρώματα της Ελλάδας σε βαλκανικούς αγώνες. Εκεί θα διακριθεί στα 100 και 80 μ. μετ’ εμποδίων σημειώνοντας βαλκανικά ρεκόρ. Με αυτές τις επιδόσεις η Δόμνα θα αποτελέσει την πρώτη Ελληνίδα γυναίκα που εντάσσεται στην ολυμπιακή ομάδα και υπό τις οδηγίες του προπονητή της Otto Simtsek θα προετοιμαστεί για τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.

Στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου η Δόμνα θα συμμετάσχει στα 80 μ. μετ’ εμποδίων, όπου θα φτάσει μέχρι τα ημιτελικά αλλά και στα 100 μ. μετ’ εμποδίων, όπου έμεινε μέχρι τον προκριματικό. Εδώ η αθλήτρια είχε την ευκαιρία να ζήσει το ιστορικό γεγονός της νίκης του Αμερικανού έγχρωμου Jesse Owens στο άλμα εις μήκος, ο οποίος κατάφερε να επικρατήσει έναντι του Γερμανού αθλητή. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση των ναζιστών του Γ’ Ράιχ και κυρίως του Χίτλερ, ο οποίος οργισμένος αποχώρησε από το στάδιο. Επιστρέφοντας από το Βερολίνο, η Δόμνα θα πάρει μέρος στο αγώνισμα της σκυταλοδρομίας στο Βόλο, ως ο τέταρτος άνδρας της ομάδας. Αυτό αποδείκνυε την αποδοχή που είχε αποκτήσει, με το πέρασμα των χρόνων, από τους άντρες συναθλητές της.

Η Δομνίτσα Λανίτου Καβουνίδου άφησε την τελευταία της πνοή στις 20 Ιουνίου 2011, σε ηλικία 97 ετών. Για την προσφορά της τιμήθηκε από την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, από τον ΣΕΓΑΣ αλλά και από διάφορους φορείς στην Ελλάδα και την Κύπρο

twitter sharing button

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης