Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗJOURNALΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ31 του Μάη, αρχίζει να λειτουργεί το περίφημο ρολόι Μπιγκ Μπεν

31 του Μάη, αρχίζει να λειτουργεί το περίφημο ρολόι Μπιγκ Μπεν

Αρχίζει να λειτουργεί το περίφημο ρολόι Μπιγκ Μπεν, σύμβολο της πόλης του Λονδίνου. Είναι ένα από τα σύμβολα του Λονδίνου αλλά και ολόκληρης της Αγγλίας. Ήχησε για πρώτη φορά στις 31 Μαΐου του 1859.

Το όνομα του, αν και δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη η προέλευση του, σύμφωνα με τις περισσότερες πιθανότητες προέρχεται από τον υπουργό Εργασίας, Sir Benjamin Hall. Μάλιστα το όνομα του είναι χαραγμένο στην καμπάνα.

Λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η άποψη να έχει δοθεί το όνομα προς τιμήν του Βρετανού πυγμάχου, Ben Caunt.

Με βάρος 13,7 τόνους, ύψος 2,2 μέτρα, διάμετρο 2,7 μέτρα και με το σφυρί να είναι βάρους 200 κιλών είναι η μεγαλύτερη καμπάνα στον κόσμο.

Κάτω από το Big Ben, υπάρχουν τέσσερις μικρότερες καμπάνες που χτυπούν στα τέταρτα της ώρας. Η κάθε μια ξεχωριστά ζυγίζει 4 τόνους-1,7 τόνους-1,3 τόνους και 1,1 τόνους.

Στις δοκιμές που έγιναν τον Οκτώβριο του 1857, η καμπάνα ράγισε. Αντικαταστάθηκε τον Απρίλιο του 1858, από μια δημιουργία του George Mears στο Whitechapel Foundry στο Λονδίνο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και αυτή η καμπάνα ράγισε. Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1859, η καμπάνα έσπασε και εγκαταστάθηκε εκ νέου το 1863.Το κόστος για την επισκευή έφτασε τα 22.000 δολάρια.

Όταν χτυπάει η καμπάνα, η μελωδία που ακούγεται ονομάζεται «Westminster Chimes» και είναι βασισμένη σε μια άρια από το ορατόριο «Messiah» του Handel.

Μετά την καταστροφή του παλιού παλατιού του Ουεστμίνστερ από πυρκαγιά τον Οκτώβριου του 1834, ανεγέρθηκε ο πύργος του ρολογιού.

Η αρχική ιδέα για τον πύργο ήταν του August Pugin και ήταν το τελευταίο σχέδιο πριν τον θάνατο του. Είναι βασισμένος στο αγαπημένο του γοτθικό σχέδιο. Μέρος του σχεδιασμού του πύργου είναι του Charles Barry.

Το επίσημο όνομα του πύργου ήταν αρχικά ο Πύργος του Ρολογιού. Οι δημοσιογράφοι επί βασιλείας της Βασίλισσας Βικτώριας τον αποκαλούσαν, Πύργο του Αγίου Στεφάνου. Το 2012 μετονομάστηκε σε Elizabeth Tower, για τα 60 χρόνια της Βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο.

Έχει ύψος 96,3 μέτρα, φτάνοντας τους 16 ορόφους ενώ δεν διαθέτει ανελκυστήρα για να ανέβει κανείς τα 334 σκαλοπάτια -σε μια σπειροειδή σκάλα-έως την κορυφή. Ο εσωτερικός όγκος του πύργου είναι 4.650 κυβικά μέτρα.


Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης