Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗJOURNALΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑΣαν σήμερα 3 Ιαννουαρίου, κυκλοφορεί το bitcoin

Σαν σήμερα 3 Ιαννουαρίου, κυκλοφορεί το bitcoin

Στις 3 Ιαννουαρίου 2008, κυκλοφορεί το ιντερνετικό νόμισμα bitcoin. Το Bitcoin είναι ένα κρυπτονόμισμα (cryptocurrency), ένα αποκεντρωμένο άυλο ψηφιακό νόμισμα, το οποίο δεν απαιτεί μία κεντρική τράπεζα για την εκδοσή του. Οι συναλλαγές Bitcoin παίρνουν τη μορφή ψηφιακών μεταφορών ανάμεσα στους χρήστες του δικτύου bitcoin, χωρίς την ανάγκη ενδιάμεσου. Οι πιστότητα και φερεγγυότητα των συναλλαγών διασφαλίζονται με τεχνικές που βασίζονται στην κρυπτογράφηση και καταχωρούνται σε ένα δημόσια κατανεμημένο αρχείο ονομαζόμενο blockchain.

Το bitcoin εφευρέθηκε μια ημέρα σαν σήμερα το 2008 από ένα άγνωστο άτομο ή μία άγνωστη ομάδα χρησιμοποιώντας το όνομα «Satoshi Nakamoto» και ξεκίνησε το 2009 όταν ο πηγαίος κώδικάς του δόθηκε στο διαδίκτυο σαν ελεύθερο λογισμικό. Το συγκεκριμένο όνομα αποτελεί ένα ψευδώνυμο καθώς δεν γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα ποιος είναι ο άνθρωπος ή η ομάδα που κρύβεται πίσω από αυτό. Η τελευταία επικοινωνία του Satoshi με το community ήταν το 2011. Οι 3 επικρατέστεροι υποψήφιοι (σύμφωνα με τα όσα γράφονται κατά καιρούς στο διαδίκτυο) πίσω από το ψευδώνυμο του «Satoshi Nakamoto», είναι ο Dorian Nakamoto, ο Craig Wright και ο Nick Szabo. Όλοι τους είναι επιχειρηματίες και οι σπουδές τους έχουν σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Όλοι τους έχουν αρνηθεί κάθε ανάμιξη με τη δημιουργία του bitcoin.

Τα bitcoins παράγονται ως αποτέλεσμα μιας υπολογιστικής διεργασίας που μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιοδήποτε αρκούντως ισχυρό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η διεργασία αποτελείται από μια σειρά πολύπλοκών μαθηματικών υπολογισμών, και είναι γνωστή με τον όρο εξόρυξη (mining). Τα bitcoins μπορούν, μέσω ειδικών συναλλαγματικών πρακτορείων να εξαργυρωθούν με άλλα νομίσματα, καθώς και να χρησιμοποιηθούν για να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες. Έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο Κέμπριτζ εκτιμά ότι το 2017, υπήρχαν από 2,9 έως 5,8 εκατομμύρια μοναδικοί χρήστες που έχουν στην κατοχή τους ένα «πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων», δηλαδή ένα ψηφιακό λογαριασμό που περιέχει όλες τις πληροφορίες που πιστοποιούν την κατοχή των bitcoins από κάθε χρήστη. Η έρευνα κατέδειξε ότι το bitcoin ήταν η δημοφιλέστερη επιλογή κρυπτονομίσματος από την πλειοψηφία των χρηστών.

Το bitcoin έχει κατακριθεί για τη χρήση του σε παράνομες συναλλαγές, τη μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την εξόρυξη τους, τη μεταβλητότητα της τιμής του και για τις υψηλές χρεώσεις για τη μετατροπή από και προς άλλα νομίσματα. Μερικοί οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων και επιφανών κατόχων του Νόμπελ Οικονομίας, το έχουν χαρακτηρίσει ως χρηματοπιστωτική φούσκα. Το bitcoin έχει χρησιμοποιηθεί και σαν επένδυση, μολονότι διάφοροι επενδυτικοί οίκοι, οίκοι αξιολόγησης και ελεγκτικές αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις προς τους επενδυτές για το bitcoin.

Πηγήsansimera.gr
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης