Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗJOURNALTHROWBACKΗ "ιπτάμενη νοικοκυρά", Geraldine Mock

Η “ιπτάμενη νοικοκυρά”, Geraldine Mock

Limassol Today - 278799836 5000044423365164 8390131197723166348 N

Η Geraldine “Jerrie” Mock έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που πέταξε μόνη της γύρω από τον κόσμο. Με το παρατσούκλι “η ιπτάμενη νοικοκυρά” από τον Τύπο, η Mock έκανε τον γύρο της Γης πετώντας με ένα μονοκινητήριο μονοπλάνο Cessna 180, 27 χρόνια μετά την περίφημη και άτυχη προσπάθεια της Amelia Earhart. Παρά το απίστευτο ρεκόρ της, το όνομα της Mock είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο σήμερα.

Ήταν η μόνη γυναίκα στην τάξη αεροναυπηγικής μηχανικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, όπου οι άνδρες φοιτητές την άφησαν ήσυχη αφού πήρε το μοναδικό τέλειο αποτέλεσμα σε ένα δύσκολο διαγώνισμα χημείας. Όμως το 1945, οι γυναίκες σπάνια ακολουθούσαν καριέρα αεροναυπηγού, και σε ηλικία 20 ετών εγκατέλειψε το κολέγιο για να παντρευτεί τον Russell Mock. Σύντομα, η Mock ήταν απασχολημένη με το ρόλο της ως σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών, αλλά εξακολουθούσε να ονειρεύεται να πετάξει.

Limassol Today - Jerriemock1

Μόλις τα μεγαλύτερα παιδιά της πήγαν στο σχολείο, άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα πτήσεων και απέκτησε την άδεια πιλότου. Όταν η Mock κουράστηκε από τη συνηθισμένη ζωή της στο σπίτι, παραπονέθηκε στον σύζυγό της ότι βαριόταν. “Ίσως θα έπρεπε να μπεις στο αεροπλάνο σου και να κάνεις το γύρο του κόσμου”, αστειεύτηκε, αλλά η Mock αποφάσισε ότι είχε δίκιο.

Σε συνέντευξή της πριν από το θάνατό της δήλωσε: “Δεν συμμορφώθηκα με ό,τι έκαναν τα κορίτσια. Αυτό που έκαναν τα κορίτσια ήταν βαρετό”. Σε ηλικία 7 ετών, αφού έκανε μια σύντομη βόλτα με αεροπλάνο σε ένα κοντινό αεροδρόμιο, η Mock δήλωσε ότι ήθελε να γίνει πιλότος. Αρκετά χρόνια αργότερα, παρακολουθώντας τις περιπέτειες της Amelia Earhart στο ραδιόφωνο, ονειρευόταν να κάνει παρόμοιες πτήσεις. “Ήθελα να δω τον κόσμο”, θυμάται.

“Ήθελα να δω τους ωκεανούς, τις ζούγκλες, τις ερήμους και τους ανθρώπους”.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης