Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗJOURNALTHROWBACKΟ «ΑΡΗΣ» Λεμεσού

Ο «ΑΡΗΣ» Λεμεσού

Το 1932, δυο ποδοσφαιρικές ομάδες της Λεμεσού, το «ΣΟΥΛΙ» και ο Α.Π.Ο.Λ.( Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Λεμεσού ΑΠΟΛΛΩΝ ) ενώθησαν και ίδρυσαν τον Αθλητικό Μουσικό Σύλλογο ΑΡΗ Λεμεσού. Στο Σύλλογο εντάχθηκαν και ποδοσφαιριστές του σωματείου «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ».

Εκτός από το ποδόσφαιρο ο ΑΡΗΣ διατηρούσε και σπουδαία χορωδία που ίδρυσε ο Σόλωνας Μιχαηλίδης ο οποίος και την διηύθυνε μέχρι το 1956. Αργότερα την ανέλαβε ο Μαρίνος Μιτέλλας. Το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλάμβανε κλασσικά και δημοτικά τραγούδια και απέκτησε φήμη στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπου έλαβε μέρος σε πολλά φεστιβάλ. Το ίδιο το σωματείο οργάνωσε ευρωπαϊκά χορωδιακά φεστιβάλ.

Limassol Today - Image 5
Louis Perentos

Σε μαθητική συναυλία που δόθηκε το 1934 στο θέατρο ΡΙΑΛΤΟ από το ΩΔΕΙΟΝ ΛΕΜΕΣΟΥ έλαβε μέρος και η χορωδία του ΑΡΗ. Το 1950 η μεικτή χορωδία του ΑΡΗ συμμετείχε στην όπερα ΔΙΔΩ και ΑΙΝΕΙΑΣ, το 1952 ο ΑΡΗΣ ανέβασε επίσης στο ΡΙΑΛΤΟ το ορατόριο Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του ΧΑΥΔΝ.

Limassol Today - Image 5 1
Louis Perentos

Η χορωδία κυκλοφόρησε και δίσκους σε συνεργασία με γνωστούς Έλληνες συνθέτες κι ερμηνευτές. Η συνεισφορά του σωματείου στη μουσική ιστορία της Κύπρου είναι σημαντική.

Το παλιό σωματείο που ήταν στο κτήριο όπου στεγαζόταν η Λαϊκή Τράπεζα και το στούντιο EDWARD’S ήταν στέκι πολλών πνευματικών ανθρώπων και συχνά γίνονταν εκεί συζητήσεις, διαλέξεις και άλλα.

Το πρωτάθλημα που κατέκτησε φέτος ο ΑΡΗΣ το δέχτηκαν με πολύν ενθουσιασμό τόσο οι οπαδοί του όσο και ολόκληρη η Λεμεσιανή κοινότητα.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης