Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗJOURNALTHROWBACKΠοιοι ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που άρχισαν να ιππεύουν αλογα

Ποιοι ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που άρχισαν να ιππεύουν αλογα

Ποιοι ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που άρχισαν να ιππεύουν άλογα; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν τα πρώτα στοιχεία ιππασίας, από τον αρχαίο λαό Yamnaya στην Ευρώπη, πριν από περίπου 5.000 χρόνια.

Τα συμπεράσματά τους, βασισμένα σε μια ανάλυση των ανθρώπινων σκελετικών υπολειμμάτων που βρέθηκαν στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή στο περιοδικό Science Advances.

Η εξημέρωση των αλόγων για γάλα είναι ευρέως αποδεκτό ότι ξεκίνησε γύρω στο 3500 π.Χ. έως το 3000 π.Χ., αναφέρει η μελέτη, αλλά η προέλευση της ιππασίας παραμένει άγνωστη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και άλλα ευρωπαϊκά ιδρύματα χρονολογούν την αρχαιότερη ιππασία από το 3000 π.Χ. έως το 2500 π.Χ. μεταξύ των μελών του αρχαίου πολιτισμού Yamnaya.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν ένα ισχυρό επιχείρημα ότι η ιππασία ήταν ήδη μια κοινή δραστηριότητα για ορισμένα άτομα της κοινότητας Yamnaya ήδη από το 3000 π.Χ.», ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Οστά αλόγων έχουν ανακαλυφθεί στους οικισμούς Yamnaya, αλλά δεν είναι τόσο καλά διατηρημένα όσο οι ανθρώπινοι σκελετοί, στους οποίους δόθηκαν οι κατάλληλες ταφές σε χωμάτινους λόφους, γνωστούς ως “kurgans”.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι ανθρώπινοι σκελετοί παρείχαν την καλύτερη πηγή πληροφοριών σχετικά με την ιππασία. Εξήγησαν ότι ορισμένοι από τους ανθρώπινους σκελετούς που ανέλυσαν έφεραν σκελετικά χαρακτηριστικά ενδεικτικά αυτού που αποκαλούσαν «σύνδρομο ιππασίας».

«Ένας σκελετός ενός ζωντανού ανθρώπου αντιδρά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρτιν Τράουτμαν, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Αν κάθεσαι έφιππος, πρέπει να ισορροπείς σε κάθε βήμα και  πρέπει να κολλάς στο άλογο σφιχτά με τα πόδια σου», εξήγησε.

Κάνοντας αυτό επανειλημμένα αφήνει ενδεικτικές αλλαγές στη μορφολογία των οστών, είπε ο επιστήμονας. Εξήγησε επίσης ότι οι σέλες χρονολογούνται πολύ αργότερα και ότι οι πρώτοι ιππείς πιθανότατα ιππεύουν ξυπόλυτοι και έπιαναν τη χαίτη του αλόγου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ακόμη ότι οι Yamnaya πιθανότατα δεν χρησιμοποιούσαν αρχικά τα άλογα για πόλεμο και ότι ήταν  καουμπόηδες, όχι πολεμιστές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πρώτα εικονιστικά στοιχεία ιππασίας προέρχονται από την περίοδο της Μεσοποταμίας, λίγο πριν από το 2000 π.Χ. μέσω απεικονίσεων αλόγου και αναβάτη.

Εικόνες και αναφορές σε σφηνοειδή κείμενα ιππασίας απαντώνται και στην Παλαιά Βαβυλωνιακή περίοδο από το 1880 π.Χ. έως το 1595 π.Χ.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης