Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑ7 εκ. παιδιά πρόσφυγες δεν πάνε στο σχολείο

7 εκ. παιδιά πρόσφυγες δεν πάνε στο σχολείο

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε μόλις, υποσχόμενη νέες γνώσεις για τα παιδιά μας. Για τα παιδιά πρόσφυγες όμως η εκπαίδευση δεν είναι καθόλου δεδομένη. 

Περισσότερα από 7 εκατομμύρια εκτοπισμένα παιδιά δεν είναι εγγεγραμμένα στο σχολείο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η εγγραφή των προσφύγων στην εκπαίδευση στις χώρες αναφοράς διαφέρει δραματικά ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης, με το 38% να εγγράφεται στην προσχολική εκπαίδευση, το 65% στην πρωτοβάθμια, το 41% στη δευτεροβάθμια και μόλις το 6% στην τριτοβάθμια. Σε όλα τα κράτη εκτός από αυτά με το χαμηλότερο εισόδημα, η διαφορά στα ποσοστά εγγραφής μεταξύ προσφύγων και μη προσφύγων είναι έντονη, με πολύ λιγότερους πρόσφυγες να φοιτούν στο σχολείο, γεγονός που δείχνει πώς η έλλειψη πρόσβασης αποτελεί εμπόδιο σε νέες ευκαιρίες για αυτά τα παιδιά. 

Με το 20% των προσφύγων να ζουν στις 46 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και περισσότερα από 75% να ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, το κόστος της εκπαίδευσης των παιδιών που εκτοπίστηκαν βίαια βαραίνει δυσανάλογα στις φτωχότερες χώρες

«Χρειαζόμαστε εκπαιδευτικά συστήματα χωρίς αποκλεισμούς που να παρέχουν στους πρόσφυγες την ίδια πρόσβαση και τα ίδια δικαιώματα με τους μαθητές των χωρών υποδοχής», τονίζει ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Όπου οι χώρες υποδοχής προσφύγων έχουν εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές, χρειάζονται προβλέψιμη, πολυετή στήριξη από παγκόσμιους και περιφερειακούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, χώρες υψηλού εισοδήματος και τον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις χώρες που βρίσκονται ήδη υπό πίεση και διαθέτουν περιορισμένους πόρους να αναλάβουν το έργο αυτό από μόνες τους.» 

Στην έκθεση διαπιστώνεται πως όταν οι πρόσφυγες σχολικής ηλικίας έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση μπορούν πραγματικά να προοδεύσουν, με οφέλη τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και για τα κράτη υποδοχής και τις χώρες καταγωγής. 

Παράλληλα αναδεικνύονται παραδείγματα μαθητών προσφύγων από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Νότιο Σουδάν, οι οποίοι ξεπέρασαν τα εμπόδια, εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες και διέπρεψαν. Αναλύεται επίσης διεξοδικά η εκπαιδευτική κατάσταση των προσφύγων σχολικής ηλικίας στην Αμερική και αυτών από την Ουκρανία. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται προτάσεις που μπορεί να ακολουθήσει η κοινωνία των πολιτών και τα κράτη υποδοχής προσφύγων, για να στηρίξουν την εκπαίδευση τους. 

Στη UNHCR δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να δουλεύουν πάνω στο ζήτημα της εκπαίδευσης μέχρι να μπορούν να μορφωθούν όλα τα παιδιά που έχουν εκτοπιστεί.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης