Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑ8 εισηγήσεις για τη διευκόλυνση των διευλεύσεων στην Κύπρο από τους UniteCyprusNow

8 εισηγήσεις για τη διευκόλυνση των διευλεύσεων στην Κύπρο από τους UniteCyprusNow

Αυτούσιο Δελτίο Τύπου που κοινοποίησε η ομάδα της UniteCyprusNow

Σταματείστε να ταλαιπωρείτε τους ανθρώπους:
8 εισηγήσεις για τη διευκόλυνση των διελεύσεων στην Κύπρο

Οι Κύπριοι εξακολουθούν να αναγκάζονται να βρίσκονται σε μεγάλες ουρές και στις δύο πλευρές των σημείων διέλευσης, ειδικά όταν προσπαθούν να περάσουν από τα σημεία που προορίζονται για οχήματα. Άνθρωποι που ζουν και εργάζονται σε διαφορετικές πλευρές της Πράσινης Γραμμής, ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία, άνθρωποι που ασχολούνται με το εμπόριο μέσω του κανονισμού πράσινης γραμμής, μαθητές και οι οικογένειες τους, και άλλοι που επιλέγουν να περνούν καθημερινά είναι τα άμεσα θύματα της αδυναμίας των πλευρών να λύσουν το θέμα.

Παρά τις διάφορες κλήσεις προς τις ηγεσίες από τον Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας για να παρθούν μέτρα που να φέρνουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά, οι μεγάλες ουρές εξαιτίας των μη πρακτικών και χρονοβόρων διαδικασιών στα σημεία διέλευσης, που επαναλαμβάνονται και στις δύο κατευθύνσεις, αναγκάζουν τους Κύπριους να το υπομένουν αυτό τέσσερεις φορές τη μέρα, ακόμα και για μια μικρή επίσκεψη στην ίδια πόλη. Πέρα από τις δυσκολίες που καλούνται οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν, οι μεγάλες ουρές αυτοκινήτων δημιουργούν αναστάτωση στις γειτονιές όπου βρίσκονται τα σημεία διέλευσης, προκαλούν ρύπανση του περιβάλλοντος και δημιουργούν ατμοσφαιρική ρύπανση από την εξάτμιση των αυτοκινήτων.

Ως UniteCyprusNow πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι Κύπριοι αξίζουν να ζουν σε μια ενωμένη χώρα χωρίς διαχωριστικές γραμμές ή σημεία διέλευσης. Παρ’ολα αυτά, σε αυτό το σημείο, η διευκόλυνση των διελεύσεων είναι προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων, όπως και των Ηνωμένων Εθνών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ελέγχει τη διέλευση των ανθρώπων και αγαθών μέσω του Κανονισμού Πράσινης Γραμμής. Γι’αυτό το λόγο θέλουμε να μοιραστούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη τις εισηγήσεις μας για επίλυση του προβλήματος βραχυπρόθεσμα.

[1] Αξιοποιείστε την Τεχνική Επιτροπή Διελεύσεων

Καλούμε όλες τις πλευρές να αξιοποιήσουν την αδρανή Τεχνική Επιτροπή Διελεύσεων για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να εισηγηθούν εναλλακτικές λύσεις για διευκόλυνση διελεύσεων. Οι τεχνικές επιτροπές έχουν την ευθύνη να βρίσκουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων και να καλυτερεύουν τις ζωές των ανθρώπων. Γι’αυτό τους καλούμε να σκεφτούν όσα αναφέρουμε.

[2] Χρησιμοποιείστε την τεχνολογία για επιτάχυνση διαδικασιών

Το 2022 υπάρχουν διαθέσιμες πολλές τεχνολογικές λύσεις για να αποφεύγεται η μη αυτόματη καταγραφή της κάθε διέλευσης. QR κωδικοί, κάρτες και ανάλογες τεχνολογίες θα μπορούσαν να είναι η λύση για τη μείωση του χρόνου διέλευσης.

[3] Βελτιώστε την τεχνική υποδομή και αριθμό προσωπικού

Καλούμε και τις δύο πλευρές να βελτιώσουν την τεχνική υποδομή και τον αριθμό προσωπικού στα σημεία διέλευσης. Σε κάποια σημεία, όπως αυτό της Δερύνειας, ο επιβάτης αναγκάζεται να αφήσει το αυτοκίνητό του και να περπατήσει στον απέναντι θάλαμο, όταν επιστρέφει στον βορρά. Επίσης, και οι δύο πλεύρες πρέπει να προσαρμόσουν τον αριθμό προσωπικού τους ανάλογα με τις ώρες αιχμής και τις αργίες σε κάθε κοινότητα.

[4] Ανοίξτε νέα σημεία διέλευσης για αυτοκίνητα στη Λευκωσία

Παρά τα διάφορα παράπονα για την αδυναμία του σημείου διέλευσης Αγιου Δομετίου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Κυπρίων που περνούν με τα αυτοκίνητά τους, κανένα βήμα δεν έχει παρθεί για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης για οχήματα, στη Λευκωσία. Οι πλευρές πρέπει επειγόντως να αρχίσουν να οργανώνουν τη διάνοιξη νέων σημειών διέλευσης για οχήματα, ειδικά στην περιοχή της Λευκωσίας.

[5] Ανοίξτε ένα σημείο διέλευσης στη Μια Μηλιά για οχήματα που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο με βάση τον κανονισμό της πράσινης γραμμής

Οι δυο πλευρές θα έπρεπε να σκεφτούν τη διάνοιξη ενός σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά για να εκτρέπουν τα οχήματα που δραστηριοποιούνται με βάση τον κανονισμό της πράσινης γραμμής από τον Αγιο Δομέτιο. Αυτό θα βοήθησει και στην αναζωγόνηση του εμπορίου στην περιοχή της Μεσαορίας και θα μειώσει τις αποστάσεις διέλευσης.

[6] Ανοίξτε νέα σημεία εξόδου στα βόρεια του Αγίου Δομετίου

Πολλά οχήματα είναι όμηροι των μεγάλων ουρών μετά που περνούν από τον κυκλικό κόμβο Μετεχάν προς το σημείο διέλευσης στον βορρά.Οι Τουρκοκυπριακές Αρχές πρέπει να ανοίξουν νέα σημεία εξόδου στον δρόμο εκείνο για να μην αναγκάζονται οι οδηγοί να αλλάζουν γνώμη λόγω των μεγάλων ουρών.

[7] Συνεχίστε τη συνεργασία στην υγεία στο θέμα της πανδημίας

Συγχαίρουμε τα Ηνωμένα Έθνη και τις πλευρές για τη συνεργασία τους στο να δημιουργήσουν συνοχή και συνέπεια στις ιατρικές απαιτήσεις στα σημεία διέλευσης. Καλούμε τις πλευρές να συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Οι πλευρές πρέπει να φροντίζουν ότι τα μέτρα για την πανδημία δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να αποθαρρύνονται οι διελεύσεις.

[8] Αποκτήστε τεχνογνωσία και επιχορήγηση από την ΕΕ

Καλούμε την Ευρωπαική Ένωση να προσφέρει τεχνική και οικονομική υποστήριξη για τη βελτίωση των υπάρχοντων σημείων διέλευσης και τη διάνοιξη νέων σημείων. Αυτή η υποστήριξη θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει τη πολεοδομική ανάπτυξη, την ανάπτυξη έξυπνων λύσεων για τις διελεύσεις, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών για τη μείωση των διαδικασιών στα σημεία και την αυτοματοποίησή τους.

Παρά τις διαφορετικές τους απόψεις στο Κυπριακό, καλούμε τις δύο πλευρές να συνεργαστούν στο θέμα των διελεύσεων, να σταματήσουν την καθημερινή ταλαιπωρία των ανθρώπων του νησιού. Εξάλλου, η διευκόλυνση των διελεύσεων αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που δεν απαιτεί τίποτα παρά μόνο καλή θέληση και πρακτική σκέψη.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης