Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΑφγανιστάν: Κάποια πανεπιστήμια ανοίγουν ξανά – Τι σημαίνει αυτό για τις γυναίκες

Αφγανιστάν: Κάποια πανεπιστήμια ανοίγουν ξανά – Τι σημαίνει αυτό για τις γυναίκες

Ορισμένα δημόσια πανεπιστήμια άνοιξαν στο Αφγανιστάν για πρώτη φορά μόλις τον μήνα που πέρασε, από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο, με περιορισμένο αριθμό γυναικών στα έδρανα να παρακολουθούν τα μαθήματα.

Τα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια και όλα τα δημόσια πανεπιστήμια έκλεισαν όταν η ένοπλη ομάδα επανήλθε στην εξουσία, πυροδοτώντας φόβους ότι οι γυναίκες θα αποκλείονταν ξανά από την εκπαίδευση – όπως συνέβη κατά την πρώτη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν από το 1996 έως το 2001.

Το πρακτορείο ειδήσεων AFP ανέφερε ότι μια μικρή ομάδα γυναικών, φορώντας ολόσωμη μπούρκα, μπήκε στο Πανεπιστήμιο Laghman νωρίς την Τετάρτη.

Την ίδια στιγμή, ένας άντρας μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ αποκάλυψε ότι μετά από καιρό είδε φοιτήτριες να μπαίνουν από μια ξεχωριστή πόρτα στο Πανεπιστήμιο Νανγκαρχάρ, ένα από τα μεγάλα κρατικά πανεπιστήμια που άνοιξαν μόλις τον προηγούμενο μήνα.

Η Ζαρλάστα Χακμάλ, ο οποίος σπουδάζει νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Νανγκαρχάρ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «είναι μια στιγμή χαράς για εμάς που ξεκίνησαν τα μαθήματά μας».

Όμως, ούτε για τους άντρες φοιτητές ήταν εύκολα τα πράγματα, καθώς είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζονται στο ήταν ντυμένοι με παραδοσιακούς χιτώνες γνωστούς ως shalwar kameez.

Και φυσικά δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί ότι οι είσοδοι των Πανεπιστημίων φρουρούνται από ένοπλους Ταλιμπάν, κάτι που εμπόδισε ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση στα πανεπιστήμια, καθώς πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες εξέφρασαν την οργισμένη αντίθεσή τους με τους ενόπλους σε ακαδημαϊκούς χώρους.

Αυτά ισχύουν για τις φοιτήτριες. Τι συμβαίνει, όμως, με τις καθηγήτριες στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια;

Ορισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Laghman αντιμετώπισαν έλλειψη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των καθηγητριών, ενώ στο συγκεκριμένο ίδρυμα η αναλογία διαμορφωνόταν ως εξής: μία καθηγήτρια για περίπου 270 φοιτήτριες….

Ο επικεφαλής του πανεπιστημίου Asmatullah Durrani είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο προσπαθεί τώρα να «στρατολογήσει περισσότερες γυναίκες» δασκάλους που “τις έχουμε απόλυτη ανάγκη και πρέπει να γίνει κατανοητό από τη διοίκηση των Ταλιμπάν, ακριβώς για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα τους οι φοιτήτριες του Αφγανιστάν. Αν όπως λένε δεν έχουν πρόβλημα με τη μόρφωση των γυναικών, πρέπει να επιτρέψουν σε γυναίκες λέκτορες να γυρίσουν άμεσα στα πόστα τους”.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης