Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΆρνηση στην αγορά υπηρεσιών στην εκπαίδευση

Άρνηση στην αγορά υπηρεσιών στην εκπαίδευση

Εργαζόμενοι του Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σε προγράμματα μάθησης, έχουν εργασιακή σχέση αγοράς υπηρεσιων κάτι που βάζει την εργατική τους ασφάλεια σε ρίσκο. Η επισφάλεια των εκπαιδευτικών αυτών των προγραμμάτων και οι όροι μισθοδοσίας τους είναι άδικοι για την μορφή του επαγγέλματος. Αναφέρουν, ότι έπειτα απο εμπαιγμό πολλών μηνών, το Υπουργείο εξακολουθεί να κωφεύει στο δίκαιο αίτημα τους, ώστε να αλλάξει το καθεστώς σύμβασης τους. Και αυτό, παρά το γεγονός οτι υπάρχει δικαστική απόφαση που τους δικαιώνει και κατόπιν ψήφισης στη Βουλή, του σχετικού νόμου.

Η ανακοίνωση τους κατά τη ψήφιση του Νόμου στη βουλή:

“Συνάδελφοι, σήμερα πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής η πρόταση που σας είχαμε αναρτήσει σε σχέση με τον καθορισμό μισθωτής εργασίας του κ. Λιλλήκα της Συμμαχίας Πολιτών (την ενέγραψε μαζί με την ΕΔΕΚ, Οικολόγους και Αλληλεγγύη) και έγινε μια τροποποίηση από το ΑΚΕΛ. Ψήφισαν υπέρ όλα τα κόμματα εκτός του ΔΗΣΥ που ήταν κατά και μία αποχή από την κ. Ερωτοκριτου, ΔΗΚΟ.

Σκοπός της πρότασης νόμου, όπως αυτή αρχικά κατατέθηκε στη Βουλή, είναι η τροποποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, ώστε στην έννοια του όρου «μισθωτός», για σκοπούς κοινωνικής ασφάλισης, να περιληφθεί και η απασχόληση δυνάμει σύμβασης αγοράς υπηρεσιών ή οποιασδήποτε άλλης σχετικής σύμβασης, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού που αποδίδεται σε τέτοια σύμβαση, η οποία χαρακτηρίζεται από σχέση εργοδότη-εργοδοτουμένου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν όλα τα δικαιώματα και ωφελήματα, μεταξύ των οποίων και την πληρωμή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων, ως μισθωτοί και όχι ως αυτοεργοδοτούμενοι”.

Καλούν μάλιστα σε επ’αόριστον απεργία των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στα Απογευματινά/Βραδινά Εκπαιδευτικά Προγράμματα (ΑΒΠ) του ΥΠΠΑΝ, για το θέμα της παράνομης κι άδικης εφαρμογής του καθεστώτος εργοδότησης τους υπό τη μορφή της αγοράς υπηρεσιών, με σημείο συνάντησης το νέο ΓΣΠ, στις 10.30 το πρωί, όπου θα ακολουθήσει αυτοκινητοπομπή προς το Προεδρικό μέγαρο.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης