Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΑρνούνται την ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά με αναπηρίες

Αρνούνται την ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά με αναπηρίες

Της Μαρίας Μιχαήλ

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες καταγγέλλει δημόσια την διπρόσωπη και αρνητική στάση του ΥΠΠΑΝ να προχωρήσει στη παροχή υπηρεσιών Ψυχολογικής  αξιολόγησης, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης στα παιδιά με αναπηρία καθώς και σε  όσους τα περιβάλλουν, γονείς, αδέλφια, φίλους, εκπαιδευτικούς. 

Ενώ ο τέως Υπουργός Κώστας Χαμπιαούρης, έδωσε οδηγίες για κάλυψη αυτή της ανάγκης μέσα από την πρόσληψη 26 νέων ψυχολόγων, στη συνέχεια, η ομοσπονδία αντιλήφθηκε πως το αίτημα τους δεν θα πραγματοποιηθεί όταν το υπουργείο δήλωσε πως δεν μπορεί να διορίσει κλινικούς ψυχολόγους και πως αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω του υπουργείου υγείας όπως ο διορισμός των νοσηλευτών. Η ομοσπονδία περίμενε την λύση που θα τους πρότειναν, γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στη προσαρμογή τους στο περιβάλλον τους γονείς, το οικογενειακό περιβάλλον, το υπουργείο ποτέ δεν έδωσε λύση, ούτε μέσω του ΓΕΣΥ, ούτε από το υφιστάμενο προσωπικό.

Η συμβουλευτική / κλινική ψυχολογία στόχο έχει να δώσει τα εφόδια να αντιμετωπίσει τη καθημερινότητα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Υπήρξαν σοβαρά προβλήματα από μαθητές που κτυπούν ή κτυπιούνται τα ίδια και κόπωση από το προσωπικό, άσχημες παρεμβάσεις από τους γονείς και πολλά άλλα. Ολόκληρο σχολείο βρίσκεται κάτω από τη πίεση λόγω καταγγελιών από γονείς για ανεύθυνη στάση και πολλά άλλα, και το προσωπικό ξεκίνησε να ζητά μετακινήσει τα άτομα με παιδικές ειδικές ανάγκες. Το ερώτημα είναι ποιος θα τους στηρίξει;

Το Υπουργείο πέρασε στη δημόσια καταγγελία αφού “επιλέγει” ποιο οργανισμό θα χρηματοδοτήσει, με αποτέλεσμα ο Σύνδεσμος Γονέων Τυφλών Παιδιών να βγει και να ζητήσει χρήματα στον απλό λαό σε τέτοιες εποχές.

Με αφορμή την πρόσφατη προκήρυξη διαγωνισμού από μέρους του ΥΠΠΑΝ για αγορά υπηρεσιών κλινικών ψυχολόγων και νηπιαγωγών με αριθμό ΜΕ 13-22, ο συγκεκριμένος είναι η ανακοίνωση του υπουργείου για τη αγορά υπηρεσιών κλινικών ψυχολόγων για τα εσπερινά σχολεία, καταγγέλλουμε δημόσια τη  διπρόσωπη και αρνητική στάση του ΥΠΠΑΝ και ζητούμε την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ  ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ άμεσα και πριν τη έναρξη της σχολικής χρονιάς 2022-2023  για τη επίλυση του προβλήματος με τις ίδιες συνοπτικές διαδικασίες.

Ο κύριος Χρίστος Αυγουστίνου, πρόεδρος του ΠΟΣΥΓΟΠΕΑ , μέσα από δική του προσωπική του εμπειρία καθώς και από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και το περιβάλλον τους, τονίζει πως όλοι στο χώρο της αναπηρίας χρειάζονται συμβουλευτική από ειδικό επιστήμονα, έτσι ώστε να μην προβούν σε λανθασμένες ενέργειες που επηρεάζουν το ίδιο το άτομο αλλά και τους γύρω του.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης