Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΠΡΟΣΑστικός Χώρος και Αθλητισμός

Αστικός Χώρος και Αθλητισμός

Μια σύγχρονη πόλη δεν πρέπει να περιορίζεται στα ζητήματα τεχνολογίας που την αφορούν. Η μείωση της εκπομπής ρύπων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η βιώσιμη κινητικότητα και η υγεία των κατοίκων της είναι ακόμα μερικά που πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις τοπικές αρχές.

Ωστόσο, το ζήτημα του αθλητισμού εντός των αστικών κέντρων συχνά αγνοείται ή υποβαθμίζεται. Ψάχνοντας κανείς το θέμα, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι η έννοια του αθλητισμού στις πόλεις του 21ου αιώνα έχει αλλάξει και αποτελεί μια εξέλιξη που η κάθε πόλη πρέπει να αντιληφθεί για την πρόοδό της.

Ο αθλητισμός αλλάζει

Η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα έχει μειωθεί αισθητά. Οι πολίτες τείνουν να προτιμούν να αθλούνται ατομικά, σε γυμναστήρια ή δημόσιους χώρους (ποδηλασία, τρέξιμο, πατίνια κλπ.). Επίσης, ο ρόλος της υγείας και της γυμναστικής έχουν αναβαθμιστεί στη σύγχρονη κουλτούρα. Συχνά η άθληση θεωρείται ταυτόχρονα και αναψυχή και έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής για αρκετούς ανθρώπους, (στα αγγλικά: lifestyle). Τέλος, ο δημόσιος χώρος στα αστικά περιβάλλοντα τυγχάνει χρήσης επί καθημερινής βάσεως από τους πολίτες που επιλέγουν να αθληθούν, σε σημείο που οι τοπικές αρχές προβάλλουν τις πολιτικές τους σχετικά με τη δημιουργία χώρων άθλησης με όρους μάρκετινγκ.

Αθλητισμός στον Αστικό Χώρο

Η εκμετάλλευση των στενόχωρων και πυκνοκατοικημένων αστικών τοποθεσιών από τις τοπικές αρχές είναι βαρύνουσας σημασίας. Σε αρκετές Ευρωπαϊκές πόλεις αυτό έχει επιτευχθεί με τη δημιουργία ή ανακατασκευή εγκαταστάσεων που να προσφέρουν παραδοσιακά αθλήματα με εναλλακτικό τρόπο. Για παράδειγμα γήπεδα καλαθοσφαίρησης 3Χ3, ποδόσφαιρο δρόμου κλπ. Επίσης, η προσφορά αθλημάτων αστικού χαρακτήρα όπως το skateboarding, το bmx freestyle κ.ά. ολοένα και αυξάνεται στα αστικά κέντρα, καθώς με σχετική ευκολία διαφορεικοί τρόποι άθλησης προσφέρονται σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Οι διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν να ενσωματωθούν στα αστικά περιβάλλοντα, και είναι προτιμότερο από το να απομακρυνθούν από αυτά και να επιτευχθεί μια μείξη μεταξύ αθλητισμού και άλλων δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, να σχεδιάζγονται χώροι που να συνδυάζουν αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής ή άλλα σημεία ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καταστήματα, βιβλιοθήκες, παιδότοπους κλπ.). Με έναν τέτοιο σχεδιασμό μπορεί να ευνοηθεί η επαφή των πολιτών με τον αστικό χώρο αλλά και να προωθηθεί ο αθλητισμός. Επίσης, αυξάνονται η λειτουργικότητα και η χρήση του κάθε χώρου, και επωφελείται η κοινωνικοποίηση των πολιτών.

Η ενσωμάτωση του αθλητισμού στα αστικά περιβάλλοντα είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι ξεκάθαρο ότι τα οφέλη είναι αρκετά, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για τις ίδιες τις πόλεις. Ωστόσο, η πιο σημαντική συνεισφορά τέτοιων πολιτικών θα ήταν η ενίσχυση του αισθήματος κοινοκτημοσύνης στους πολίτες μιας πόλης. Η χρήση δημόσιων χώρων για αθλητισμό, θα συμβάλλει ταυτόχρονα στην περαιτέρω οργανική σύνδεση του κάθε πολίτη με την ίδια του την πόλη.

*Με πληροφορίες από Urban Dynamics και SportsPro Media

Κυριάκος Κωνσταντά

Powered by piperaris

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης