Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΔιακοπές ρεύματος σε τρεις επαρχίες, ανά μισή ή μία ώρα

Διακοπές ρεύματος σε τρεις επαρχίες, ανά μισή ή μία ώρα

Το πρόγραμμα των περικοπών ρεύματος προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του συστήματος παραγωγής ηλεκτρισμού, καταρτίζει ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) σε συνεργασία με τον Διαχειριστή του Συστήματος Διανομής, με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό να προνοεί διακοπές ρεύματος ανά μισάωρο στις περιοχές Επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Οι περικοπές κατέστησαν αναγκαίες καθώς οι έξι ατμοηλεκτρικές μονάδες του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Δεκέλειας αφαιρούνται από το σύστημα από αύριο μετά από τις σχετικές αποφάσεις των συντεχνιών της ΑΗΚ.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΣΜΚ, Βραχίμης Κουτσόλουκας ανέφερε πως αυτή τη στιγμή γίνεται ο καταρτισμός του πλάνου περικοπών και πρόσθεσε πως μόλις αυτό οριστικοποιηθεί θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων, οι περικοπές θα γίνονται ανά μισάωρο ή ανά μία ώρα, είπε ο κ. Κουτσόλουκας, προσθέτοντας ότι και αυτό το ζήτημα θα οριστικοποιηθεί στο τελικό πλάνο.

Σημείωσε ότι ο ΔΣΜΚ υπολογίζει πόσα megawatt (MW) θα περικόπτονται αναλόγως και της ζήτησης, ενώ ο Διαχειριστής του Συστήματος Διανομής δίνει τις ομάδες από τις οποίες θα γίνονται οι περικοπές. Σημείωσε ότι ο καταρτισμός γίνεται προκειμένου να μη επηρεάζονται κρίσιμες υποδομές.

Χθες ο ΔΣΜΚ ανακοίνωσε πως όταν η συνολική ζήτηση φτάσει τα 600MW και άνω, θα προκύπτει ανάγκη για περικοπή καταναλωτικού φορτίου στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου, ενώ δεδομένου του ότι και το ύψος των εφεδρειών θα είναι μειωμένο, ενδεχόμενη βλάβη σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα οδηγήσει σε περαιτέρω περικοπές καταναλωτικού φορτίου σε παγκύπρια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΣΚΜ χθες η συνολική ζήτηση είχε κορυφωθεί γύρω στις 19:15 στα 660 MW, ενώ στον ΔΣΜΚ οι εκτιμήσεις για τις επόμενες μέρες βάσει και των καιρικών συνθηκών κάνουν λόγο για μέγιστη ζήτηση γύρω στα 700 MW.

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης