Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΔιαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων στον χώρο των ΜΜΕ

Διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων στον χώρο των ΜΜΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να λύσει όσα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εκφράζοντας ικανοποίηση που μέσα από την μέχρι τώρα εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και στη βάση της στοχευμένης πολιτικής, έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προόδου.

Σε χαιρετισμό που μετέφερε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, κατά τα αποκαλυπτήρια της προτομής  του πρώτου Κύπριου Δημοσιογράφου Θεόδουλου Κωνσταντινίδη, που έγιναν τη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, στη Δημοσιογραφική Εστία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσθέτει πως η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας το πολυσχιδές έργο, που επιτελεί η δημοσιογραφία στον τόπο, τα τελευταία χρόνια έχει προωθήσει Σχέδια Οικονομικής Στήριξης του Τύπου, προς όφελος του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, ενώ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν περιληφθεί επίσης στα ειδικά Σχέδια, που υλοποίησε η Κυβέρνηση κατά την περίοδο της πανδημίας για τις επιχειρήσεις.

Περαιτέρω, ανέφερε πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε για 3η συνεχή χρονιά, την υλοποίηση Σχεδίου Καταβολής Ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας (De Minimis), για στήριξη των έντυπων μέσων ενημέρωσης ύψους 300 χιλιάδων ευρώ και σημείωσε πως πέραν τούτων εκσυγχρονίστηκε η νομοθεσία έτσι ώστε να συμβαδίζει με τις νέες εξελίξεις.

Σημείωσε ακόμα ότι παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν τομές στον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και το ΚΥΠΕ, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής και τις απαιτήσεις της σωστής, έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης και πληροφόρησης, τηρώντας τις αρχές της αντικειμενικότητας και της δεοντολογίας και πως επιπλέον, δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις για στενότερη συνεργασία με όλους τους φορείς που έχουν σχέση και ρόλο με τη διάχυση και διαχείριση της πληροφόρησης από το κράτος στον πολίτη, όπως είναι το ΚΥΠΕ, το ΓΤΠ, το ΡΙΚ και η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ευρύχου υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την ίδρυση και λειτουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου για τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, στο παλιό κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου, το οποίο έχει παραχωρηθεί δωρεάν από το Κοινοτικό Συμβούλιο Ευρύχου.

«Στόχος του κέντρου είναι η εκπαίδευση μαθητών δημοτικών και γυμνασίων, γύρω από θέματα ραδιοτηλεοπτικών μέσων», συνέχισε προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος οι εμπλεκόμενοι θα εκπαιδεύονται και στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και τα Fake news, ένα φαινόμενο που καταστρέφει τη δημοσιογραφία, παραπλανεί την κοινωνία και χειραγωγεί την κοινή γνώμη.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Φράγκος παρατήρησε ότι ο δημοσιογράφος συνεχίζει να είναι και στις μέρες μας ένας Οδυσσέας που παλεύει ανάμεσα στους «Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες της όποιας εξουσίας» για να βγει η αλήθεια στο φως και να υπηρετηθεί ο πολίτης και το δημόσιο συμφέρον, ενώ αποτελεί τη φωνή των ευρύτερων μαζών του πληθυσμού.

Απευθυνόμενος  στους ύπατους αξιωματούχους της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, είπε πως είναι στο χέρι τους να προσδώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο στον ευφημισμό περί «τετάρτης εξουσίας», δηλώνοντας ότι η δημοσιογραφική κοινότητα, είναι έτοιμη να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί.

Ειδικότερα ζήτησε να κατοχυρώσουν το δημοσιογραφικό επάγγελμα, να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, να εκσυγχρονίσουν το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του έντυπου, ηλεκτρονικού και διαδικτυακού τύπου και να καταργήσουν το αποικιοκρατικό κατάλοιπο της έκδοσης δημοσιογραφικών ταυτοτήτων από μια κρατική υπηρεσία.

Απηύθυνε επίσης έκκληση να ενισχύσουν παντοιοτρόπως την Ένωση Συντακτών Κύπρου, τον μοναδικό επαγγελματικό σύνδεσμο των Κυπρίων δημοσιογράφων, το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο, τη μοναδική τους έπαλξη αγώνα.

Η προτομή του Θεόδουλου Κωνσταντινίδη, που αποκαλύφθηκε είναι προσφορά του πολιτιστικού ιδρύματος «Φώτος  Φωτιάδης».

Ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, Παύλος Φωτιάδης ανέφερε ότι  με την παρουσία και τη δράση του, ο Θεόδουλος Κωνσταντινίδης έφερε στην Κύπρο το φως σε μια περίοδο που ακόμη βασίλευε το σκοτάδι και η αμάθεια.

Είπε επίσης ότι η έμπνευση και πρωτοβουλία για τη φιλοτέχνηση της προτομής του Θεόδουλου Κωνσταντινίδη είχε ο αείμνηστος πατέρας του Φώτος Φωτιάδης, ο οποίος είχε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στη δημοσιογραφία και την αποστολή της στη διαμόρφωση  τεκμηριωμένων απόψεων της κοινής γνώμης.  

Διαβεβαίωσε τέλος ότι το Ίδρυμα θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να εμπλουτίζει διαρκώς τη συνεργασία του, τόσο με την Ένωση Συντακτών Κύπρου όσο και  με τα μέλη της, όπως πράττει για πολλές τώρα δεκαετίες.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης