Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΔικαιούνται επίδομα για αναβάθμιση των σπιτιών τους οι εκτοπισθέντες

Δικαιούνται επίδομα για αναβάθμιση των σπιτιών τους οι εκτοπισθέντες

Σχέδιο Χορηγιών «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες».

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συμπερίληψη των εκτοπισθέντων που διαμένουν μόνιμα σε κατοικίες που βρίσκονται σε προσφυγικούς συνοικισμούς, στους δικαιούχους αυξημένης χορηγίας του Σχεδίου Χορηγιών «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες».

Ο βασικός σκοπός του Σχεδίου είναι η ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών, έτσι ώστε να επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 60%. Οι επιλέξιμες δράσεις που καλύπτονται από το Σχέδιο αφορούν θερμομόνωση κελύφους, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης και αντικατάσταση τεχνικών συστημάτων όπως εξοπλισμός θέρμανσης/ψύξης, παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, επιτόπιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.

Το Σχέδιο έχει συνολικό προϋπολογισμό €70 εκατ. και περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα «Θ.Αλ.Ε.Ι.Α» 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία. Το ποσό που θα διατεθεί στα πλαίσια της 2ης προκήρυξης ανέρχεται στα €35 εκατ.

Οι δικαιούχοι του Σχεδίου είναι όλα τα φυσικά πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι των κατοικιών. Το Σχέδιο παρέχει αυξημένα κίνητρα σε ευάλωτους καταναλωτές, εκτοπισθέντες που διαμένουν μόνιμα σε οικίες που βρίσκονται σε προσφυγικούς συνοικισμούς και σε ιδιοκτήτες/ένοικους κατοικιών που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές. Το μέγιστο ποσό χορηγίας για κάθε κατοικία μπορεί να ανέλθει μέχρι και τις €32.000, ανάλογα με τον τύπο επένδυσης που θα επιλέξει ο κάθε δικαιούχος.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και τον Οδηγό του Σχεδίου εδώ.

  1. Σχέδιο «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές των Βρετανικών Βάσεων»

Kατά τη σημερινή του συνεδρία, ενέκρινε το Σχέδιο «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές των Βρετανικών Βάσεων», με συνολικό προϋπολογισμό €500.000, το οποίο χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την Κυπριακή Δημοκρατία και εφαρμόζεται με ίδιους όρους με το πιο πάνω συγχρηματοδοτούμενο Σχέδιο.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και τον Οδηγό του Σχεδίου εδώ.

Η υποβολή αιτήσεων και για τα δύο Σχέδια θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη, 04/05/2023, μέσω της ιστοσελίδας https://fundingapps.mcit.gov.cy/ και θα ισχύει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2023 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης