Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΔύσκολη η κατάσταση, αλλά η Λεμεσός θα ανακάμψει

Δύσκολη η κατάσταση, αλλά η Λεμεσός θα ανακάμψει

Δεν τίθεται καμία αμφισβήτηση πως η πανδημία έχει επηρεάσει τις ζωές μας σε βαθμό που ομολογουμένως, ίσως κανείς μας να μην ανέμενε. Ολόκληρη η Κύπρος βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις και ως αποτέλεσμα των μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας που επιβάλλονται από το Υπουργείο Υγείας, δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα που επηρεάζουν τομείς πέραν της υγείας των πολιτών.

Είναι γεγονός πως μια πανδημία δεν είναι ζήτημα που άπτεται αποκλειστικά σε ότι περιορίζεται σε θέματα υγείας. Έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις σε οικονομικό, κοινωνικό, και ψυχολογικό επίπεδο. Όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν επηρεαστεί, πολλές εξ αυτών ενδεχομένως να μην επανέλθουν ποτέ στην προ πανδημίας κατάστασή τους.

Η Λεμεσός μετά από πρόταση της αρμόδιας επιδημιολογικής ομάδας και με τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργείου Υγείας, έχει μπει εδώ και βδομάδες σε ένα ειδικό καθεστώς, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης που παρουσιάζει. Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί κάθε άλλο παρά ευρείας αποδοχής είναι. Οι αντιδράσεις του κόσμου εμφανίστηκαν από την πρώτη κιόλας μέρα επιβολής τους, και κορυφώθηκαν σε δύο περιπτώσεις όπου συγκεκριμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατέληξαν σε επεισόδια που επέφεραν υλικές καταστροφές και τραυματισμούς.

Παρά το γεγονός ότι είναι αναγκαία η συμμόρφωση των πολιτών με τα μέτρα που εφαρμόζονται με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η τοπική Λεμεσιανή κοινωνία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, κυρίως από πλευράς οικονομικών επιπτώσεων που έχουν προκαλέσει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί. Τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Η αναστάτωση, η αβεβαιότητα και ο φόβος των ιδιοκτητών τους για το μέλλον τους βρίσκονται σε στάδιο κορύφωσης. Ο κύκλος εργασιών των τοπικών επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατακόρυφα, με πολλές εξ αυτών να αποφασίσουν να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Παράλληλα, όλοι οι χώροι εστίασης και πολιτιστικής δράσης βάσει διατάγματος παραμένουν κλειστοί.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λεμεσό την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, ο Δήμος Λεμεσού μαζί με τους Δήμους και τους φορείς της μείζονος Λεμεσού, έθεσαν επί τάπητος τις προτάσεις τους για επίλυση των κοινωνικών, οικονομικών και άλλων επιπτώσεων που έχουν προκληθεί από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη Λεμεσό. Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν 6 συγκεκριμένα αιτήματα για εξέταση από την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, προτάθηκαν η αλλαγή της ώρας απαγόρευσης κυκλοφορίας, το ξεκαθάρισμα του ζητήματος της διακίνησης τουριστών από και προς τη Λεμεσό, η ενίσχυση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων και η εκκίνηση διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς της πόλης για την εξεύρεση πιο λειτουργικών λύσεων.

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση για τις τοπικές επιχειρήσεις

Το Limassol Today επικοινώνησε με τον Δημοτικό Σύμβουλο και Εκπρόσωπο των Καταστηματαρχών του Κέντρου Λεμεσού Κρίστη Δημητρίου για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά και των εκτιμήσεων για την επόμενη μέρα.

Ο κ. Δημητρίου όπως μας ανέφερε, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς η χώρα διανύει τον 8ο μήνα χωρίς τον συνήθη αριθμό τουριστών, με μειωμένους κύκλους εργασιών, μειώσεις στους μισθούς και αύξηση της ανεργίας. Παρατηρείται, τόνισε, ότι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι χώροι εστίασης και χώροι που ανέστειλαν τη λειτουργία τους για 2η φορά (κομμωτήρια, γυμναστήρια, κλπ.). “Το γκρίζο σκηνικό έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία όλων ανεξαιρέτως” ανέφερε, κάνοντας λόγο για μια “παγωμάρα” που επικρατεί στην αγορά η οποία θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες αν η κατάσταση συνεχιστεί και τον κορυφαίο μήνα του λιανικού εμπορίου, τον Δεκέμβριο. “Η συνέχεια των μέτρων αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία” δήλωσε, καθώς, πολλές επιχειρήσεις πλέον ακροβατούν και ενδεχόμενα νέα μέτρα θα αποτελέσουν τη “χαριστική βολή”.

Μας υπενθύμισε και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το Σάββατο 14 Νοεμβρίου στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, όπου με το τέλος της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, έγιναν ζημιές σε καταστήματα της περιοχής αλλά και στον δημόσιο χώρο, χαρακτηρίζοντας τις ευρύτερες συνέπειες των μέτρων στην κοινωνία των πολιτών απρόβλεπτες.

Η επόμενη μέρα

Από την άλλη, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Δήμου Λεμεσού να συγκαλέσει σύσκεψη παραγόντων (Δημάρχοι και φορείς μείζονος Λεμεσού) και να καταθέσει σειρά αιτημάτων προς την κυβέρνηση. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε στο Limassol Today, ήδη υπάρχει γραπτή πρόταση για δεύτερη σύσκεψη, αυτή τη φορά με τους βουλευτές της Λεμεσού και ότι στις επόμενες μέρες θα καταθέσει γραπτή πρόταση αυτή η σύσκεψη να συνέρχεται σε τριμηνιαία βάση. Η εκτίμησή του είναι πως έτσι θα επιτευχθεί ένας καλύτερος συντονισμός των Λεμεσιανών δυνάμεων για επίλυση παρόμοιων ζητημάτων, αλλά και την προώθηση της πόλης μας.

Επίσης, δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό η πανδημία να μας δώσει κάποια μαθήματα και να δούμε το μέλλον του τόπου με συλλογικότητα και αλληλεγγύη. Καταληκτικά, ο κ. Δημητρίου εξέφρασε τη σιγουριά του πως η κοινωνία θα ανακάμψει, και ειδικά η Λεμεσός, στην οποία “δεν περιμένουμε τις καλύτερες μέρες, αλλά τις φέρνουμε εμείς οι ίδιοι”.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης