Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑ«Έχουμε τη βοήθεια που θέλουμε στη φυλακή, θέλουμε να αντιμετωπιστούμε σαν άνθρωποι...

«Έχουμε τη βοήθεια που θέλουμε στη φυλακή, θέλουμε να αντιμετωπιστούμε σαν άνθρωποι και έξω από αυτή» (photos & video)

Στην πτέρυγα των γυναικών κρατουμένων στις κεντρικές φυλακές βρέθηκε την Τετάρτη (09/03/2022) το Limassol Today με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση των Φυλακών σε συνεργασία με το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν ανοικτή για τα ΜΜΕ και αποτελεί δράση του ευρύτερου σκοπού της διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών για περαιτέρω διαφάνεια και κοινωνικοποίηση των κρατουμένων, αλλά και απεγκλωβισμό από τα ταμπού του παρελθόντος που διατηρούν μια μορφή φοβίας προς τους κρατούμενους.

Η επίσκεψή μας μας επέτρεψε να επιβεβαιώσουμε όλα όσα γράφονται για το σωφρονιστικό μοντέλο που έχει υιοθετηθεί στις κεντρικές φυλακές, το οποίο για πολλούς αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο στο οποίο τεράστια συμβολή έχει η διευθύντρια Άννα Αριστοτέλους η ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από 7 χρόνια.

Την εκτίμηση της οποίας χαίρει από τις κρατούμενες στη γυναικεία πτέρυγα η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους, τη ζήσαμε από κοντά. Οι σκηνές κατά την είσοδό της στην εξωτερική αυλή της πτέρυγα ήταν συγκινητικές καθώς, το όνομά της έγινε τραγούδι από τις κρατούμενες, τις οποίες η ίδια αντιμετώπιζε σαν δικούς της ανθρώπους. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που την ακούσαμε να τους απευθύνεται στο μικρό τους όνομα, δείχνοντας τη νοοτροπία που διέπει το σωφρονιστικό ίδρυμα αλλά και το μοντέλο που έχει υιοθετηθεί.

Ένα μοντέλο ανθρωποκεντρικό που βασίζεται στον σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες του κάθε ατόμου που έτυχε να βρεθούν εντός των κλειστών δομών του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Σε δηλώσεις που παραχώρησαν στα ΜΜΕ τρεις κρατούμενες μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους από την εμπειρία τους στις κεντρικές φυλακές. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στον ρόλο της υφιστάμενης διεύθυνσης, εκφράζοντας την εκτίμησή τους προς το πρόσωπο της Άννας Αριστοτέλους, αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν εντός φυλακών, που τους επιτρέπουν να νιώθουν ότι αντιμετωπίζονται ως «άνθρωποι από ανθρώπους».

«Ευχαριστούμε τη διεύθυνση για ό,τι κάνει για εμάς. Οι συνθήκες είναι ανθρώπινες. Αντιμετωπιζόμαστε ως άνθρωποι. Εμείς είμαστε εδώ και πληρώνουμε το λάθος μας, βγαίνοντας στην κοινωνία θέλουμε να αντιμετωπιζόμαστε ως άνθρωποι που θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Έχουμε τη βοήθεια από τις φυλακές, όμως έξω, μας αντιμετωπίζουν ως πρώην φυλακισμένους, βάζοντάς μας ταμπέλες».

Limassol Today - Dsc08226

«Ήμουν ξανά στις κεντρικές φυλακές. Βλέπω τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Ήμουν χρήστης ναρκωτικών για 15 χρόνια, όμως για 1,5 χρόνο είμαι καθαρή. Η διεύθυνση με βοήθησε, με στήριξε με τα μαθήματα, τα προγράμματα, τα σχολεία, τους χορούς, τις εκδηλώσεις, το φαγητό. Η διεύθυνση με βοήθησε, με πάντρεψε […] Εδώ βρήκα τη στήριξη για να σταθώ στα πόδια μου, μέσω της διεύθυνσης και των υπολοίπων. Έξω δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπιστώ. Να βρω μια δουλειά, να ενταχθώ στην κοινωνία […]»

Limassol Today - Dsc08237

«Οι συνθήκες στη φυλακή είναι πολύ καλές […] Μαθαίνουμε Ελληνικά, Αγγλικά, Ρωσικά, μαθήματα τραγουδιού, χορού. Δεν μας λείπει τίποτε εδώ […] Χάρη στην κ. Άννα (Αριστοτέλους)»

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης