Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΈγκλημα το δυστύχημα στα Τέμπη με τα τρένα. Πολλοί νεκροί κι ακρωτηριασμοί

Έγκλημα το δυστύχημα στα Τέμπη με τα τρένα. Πολλοί νεκροί κι ακρωτηριασμοί

Έγκλημα στα Τέμπη: Έβαλαν δυο τρένα στην ίδια γραμμή – 32 νεκροί και 53 νοσηλεύονται

Σε εγκληματικό ανθρώπινο λάθος οφείλεται -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- η μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα που έχει στοιχίσει, σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση 32 ανθρώπινες ζωές, ενώ 53 επιβάτες – από τους 85 που προλήλθαν αρχικά- νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Δυο τρένα που βρίσκονταν στην ίδια γραμμή, ένα επιβατικό και ένα εμπορικό τρένο συγκρούστηκαν λίγο έως από τη Λάρισα, στον Ευαγγελισμό Τεμπών σε σημείο που υπήρχε διπλή γραμμή.

Limassol Today - Image 10

Ο σταθμάρχης της Λάρισας και ο κλειδούχος έχουν οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η επιβατική αμαξοστοιχία με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη μπήκε σε λάθος γραμμή όπου ήδη υπήρχε και η εμπορευματική αμαξοστοιχία με κατεύθυνση προς την Αθήνα.

Limassol Today - Image

Όπως μάλιστα καταγγέλλουν εργαζόμενοι και ο πρόεδρος των μηχανοδηγών εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργούν τα συστήματα αυτοματισμού για τον έλεγχο των γραμμών.

Limassol Today - Image 11

Τι λέει ο πρόεδρος Σιδηροδρομικών για τα αίτια της σύγκρουσης

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Γιάννης Ντίτσας μιλώντας στην ΕΡΤ για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη είπε πως εμπειρικά εκτιμά πως πρόκειται για λάθος και ευχήθηκε αυτό να είναι το τελευταίο τέτοιο δυστύχημα.

Τόνισε πως το μόνο παρήγορο είναι πως αυτό δεν συνέβη στο εσωτερικό των τούνελ που ήταν σε κοντινή απόσταση.

Limassol Today - Image 8

Όσο και να φαίνεται περίεργο πρόκειται για κάποιο λάθος. Έγινε κάτι που θα διερευνηθεί από τους αρμόδιους, αλλά έγινε λάθος, είπε σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει εμπειρία 40 ετών και πως δεν μπορεί να πει εάν το λάθος έγινε στο έδαφος ή στο τρένο.

Από τις πρώτες ώρες υπάρχουν εκεί στελέχη του ΟΣΕ και της Hellenic Train, είπε και πρόσθεσε πως το κάθε τρένο φεύγει από το σταθμό με ευθύνη του σταθμάρχη του σταθμού.

Limassol Today - Image 2

Απαντώντας για το γιατί και ο κλειδούχος καταθέτει στις αρχές μαζί με τον σταθμάρχη είπε πως οι εντολές δίνονται από το γραφείο του σταθμού και οι αλλαγές που χρειάζονται γίνονται ηλεκτρικά.

Limassol Today - Image 12

Είπε πως μένει να αποδειχτεί γιατί το τρένο βρέθηκε στη γραμμή ανόδου και όχι καθόδου, και πως ο μηχανοδηγός του τρένου μπορεί αυτό να το αντιληφθεί ωστόσο δεν είναι σε θέση να ξέρει εάν έρχεται άλλο τρένο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως οι όποιες συνομιλίες γίνονται με τον σταθμάρχη καταγράφονται. Ο οδηγός ακολουθεί εντολές είπε.

Limassol Today - Image 3

Μεταξύ των νεκρών πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι και οι οδηγοί των δυο συρμών.

Τα τρία πρώτα βαγόνια από την επιβατική αμαξοστοιχία έχουν διαλυθεί κυριολεκτικά από τη σύγκρουση και τη φωτιά που ακολούθησε και όλοι αναλογίζονται τι θα είχε συμβεί αν η σύγκρουση γινόταν λίγες εκατοντάδες μέτρα νωρίτερα μέσα στα τούνελ.

Limassol Today - Image 9

Ήδη γερανοί απομακρύνουν κομμάτια των βαγονιών για να ερευνηθεί αν υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι.

Η εταιρεία Hellenic Train κάνει λόγο για περίπου 350 επιβάτες που επέβαιναν στην επιβατική αμαξοστοιχία Inter City.

Limassol Today - Image 13

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, ανέφερε ότι οι σωροί των νεκρών έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της Λάρισας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης.

Limassol Today - Image 4

Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης επιχειρούν 150 πυροσβέστες και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας με 40 ασθενοφόρα.

Στο έργο τους συνδράμουν 32 αστυνομικοί με 15 περιπολικά. Παράλληλα, έχουν σπεύσει επιτόπου γερανοφόρα οχήματα.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας οδηγήθηκε ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Τα βαγόνια 1 και 2 δεν υπάρχουν – Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης εκτινάχθηκαν» έκανε γνωστό στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην ΕΡΤ. «Τα βαγόνια 1 και 2 έχουν διαλυθεί τελείως» είπε στην ΕΡΤ σε ζωντανή σύνδεση ο ίδιος, κάνοντας αυτοψία.

Για ένα τραγικό δυστύχημα έκανε λόγο ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, παραπέμποντας σε επερχόμενες δηλώσεις από την Πολιτική Προστασία.

Το συμβάν έλαβε χώρα στο ύψος του Ευαγγελισμού. Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα, και αναχώρησε στις 19:22. Τρία βαγόνια της έχουν εκτροχιαστεί.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία δίνει περαιτέρω πληροφορίες για τα τρένα που ενεπλάκησαν στη μετωπική σύγκρουση, τονίζοντας ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση.

Η ανακοίνωση της Hellenic Train σημειώνει:

«Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες. Αναμένεται συνεχής ενημέρωση».

Limassol Today - Image 1

Με γερανοφόρα συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού – Η επιχείρηση επικεντρώνεται στα πρώτα δύο βαγόνια της αμαξοστοιχίας 62

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η μεγάλη επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού ατόμων, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος μετά τη σύγκρουση τρένων στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών.

Λίγο πριν τις 7 το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησαν να φτάνουν στο σημείο της τραγωδίας τα ειδικά γερανοφόρα οχημάτα που θα επιχειρήσουν στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, τα οποία έχουν ανατραπεί και στα οποία παρουσιάζεται η μεγαλύτερη δυσκολία απεγκλωβισμού.

Λίγα λεπτά αργότερα ξεκίνησε με προσεκτικές κινήσεις ο γερανός να απομακρύνει τα πρώτα κομμάτια από την άμορφη μάζα που έχουν γίνει τα πρώτα δύο βαγόνια.

Παράλληλα, drone ελέγχουν από αέρος για να εντοπίσουν κάποιον ζωντανό ή κάποια σορό.

Από τους 85 τραυματίες που είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, παραμένουν για νοσηλεία οι 53, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αποχωρήσει.

Η Ελληνική Αστυνομία με τον ιατροδικαστή, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί. Στο νοσοκομείο, βρίσκονται αξιωματικοί της Αστυνομίας μαζί με ειδικούς ψυχολόγους, προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων.

Μαρτυρία: «Υπάρχει σύγχυση στις γραμμές…»

«Ηταν πολύ… μετωπική μάλλον» συνεχίζει ο ελαφρά τραυματισμένος επιβάτης και αποκαλύπτει: «Σε μια στιγμή ακούγαμε, μου λέει, καθυστέρηση 20 λεπτά, μισή ώρα, μετά μας λέει ο οδηγός καθυστέρηση μία ώρα και εκεί είναι που λέει υπάρχει σύγχυση στις γραμμές!».

«Ακούμε δύο κοπέλες, τώρα δεν ξέρω τον χαρακτηρισμό στα τρένα πώς λέγονται οι βοηθοί να λένε μα πού είναι αυτός ο προϊστάμενος, είναι πίσω, τι μαλ…ες είναι αυτές! Στο ένα λεπτό μπαμ!» είναι η συγκλονιστική μαρτυρία του επιβάτη.  

Συγκλονίζει νεαρό παιδί που σώθηκε αλλά έσωζε επιβάτες

«Πέρασαν 15 λεπτά από τη σύγκρουση και δεν υπήρχε κανένας εκεί από αστυνομία και πυροσβεστική»

«Όλοι ήταν ανέμελοι, μερικοί να κοιμούνται. Ξαφνικά έγινε ένα μπαμ, πέφτει καμία βαλίτσα και μετά το τράνταγμα γινόταν όλο και χειρότερο. Στα 5 δευτερόλεπτα καταλαβαίνεις ότι έγινε κάτι πολύ-πολύ κακό. Το βαγόνι μας δεν χτυπήθηκε άσχημα, σπάσανε πολλά τζάμια. Είχε λάδια στο πάτωμα. Έπεφταν άτομα. Κάποια βαγόνια πήραν φωτιά. Δεν υπήρχε πρόσβαση για να φτάσουμε στα πρώτα βαγόνια. Πέρασαν 15 λεπτά από τη σύγκρουση και δεν υπήρχε κανένας εκεί από αστυνομία και πυροσβεστική. Ήμασταν εγώ, μια κοπέλα, μερικοί επιβάτες που ήρθαν να βοηθήσουν και τραυματίες. Στα βαγόνια ήταν εγκλωβισμένοι. Δεν ξέρω τι έγινε στα βαγόνια, μετά από 1,5 και 2 ώρες που ήρθε η πυροσβεστική και τα έσβησε όλα. Ήμασταν εκεί μόνο 5 άνθρωποι για να βοηθήσουμε», ανέφερε στη μαρτυρία του ένας από τους επιβάτες που βοήθησαν.

Στο ερώτημα πώς ακριβώς έγινε ένα τόσο τρομακτικό λάθος και δύο τρένα βρέθηκαν να κινούνται στην ίδια γραμμή με μεγάλη ταχύτητα και αντίθετη κατεύθυνση που σήμαινε ότι η σύγκρουση θα συνέβαινε νομοτελειακά, η απάντηση θα πρέπει να δοθεί από τους υπεύθυνους λειτουργίας της Hellenic Train. Ηταν η καθυστέρηση μίας ώρας του ενός τρένου που οδήγησε στην μετωπική με το άλλο τρένο; Γιατί δεν λειτούργησαν οι δικλείδες ασφαλείας; Ποιος ελέγχει την πορεία των αμαξοστοιχιών στο δίκτυο και γιατί υπήρξε ασυνεννοησία μεταξύ των μηχανοδηγών και των υπευθύνων στους σταθμούς ελέγχους της κίνησης των τρένων;

Ισως η έλλειψη φωτοσήμανσης, στην οποία ανωνύμως κάποια στελέχη της Hellenic Train επιχειρούν να αποδώσουν την μετωπική σύγκρουση δεν είναι ο μοναδικός και μάλλον δεν είναι ο κρίσιμος παράγοντας που οδήγησε στην μοιραία μετωπική σύγκρουση.

Limassol Today - Image 5

Στα πρώτα βαγόνια αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες μέχρι και 1.500°C, λέει ο Δήμαρχος Τεμπών. Εντυπωσιασμένος από τα νέα παιδιά που απεκλωβίστηκαν και βοηθούσαν τους υπόλοιπους επιβάτες να βγουν από τα βαγόνια.

Ο Γιώργος Μανώλης, δήμαρχος Τεμπών, μίλησε για την τραγωδία με την σύγκρουση τρένων στην Λάρισα.

Η επιβατική αμαξοστοιχία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και αναχώρησε στις 19:22, εκτροχιάστηκε έξω από τη σήραγγα των Τεμπών στο ύψος του χωριού Ευαγγελισμός, μετά τη σφοδρή σύγκρουση με εμπορική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα.

Ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, ανέφερε σχετικά με την τραγωδία: «Ευτυχώς που δεν έγινε δύο χιλιόμετρα μετά μέσα στις σύρραγεςεκεί θα είχαμε παρά πολύ πιο τραγικά γεγονότα. Ειδοποιήθηκα από την Πολιτική προστασία στην Αθήνα. Μου έκανε εντύπωση η ψυχραιμία των νέων παιδιών που βγαίνανε από μέσα και βοηθούσαν τους άλλους να βγουν από το τρένο».

«Από τρία πρώτα βαγόνια δεν έχει μείνει τίποτα. Η μηχανή του τρένου βρέθηκε κάτω από τα βαγόνια. Οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε αυτά τα βαγόνια ήταν από 1200 μέχρι 1500 βαθμούς Κελσίου. Έλιωσαν τα σίδερα» περιέγραψε.

Συγγενείς επιβατών της αμαξοστοιχίας: «Δεν μου έχουν πει τίποτα, δεν απαντάει το παιδί στο τηλέφωνο» – Με δάκρυα και αγκαλιές ξέσπασαν οι συγγενείς μόλις αντίκρισαν τις οικογένειες και τους φίλους τους, οι οποίοι έφτασαν με το πρώτο λεωφορείο του ΚΤΕΛ

Limassol Today - Image 6

Στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης έχουν συγκεντρωθεί συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με άλλη κοντά στα Τέμπη. Πολλοί από αυτούς προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία Inter City χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Οι πρώτοι επιβάτες που έφτασαν στον Σταθμό περιέγραψαν με συγκλονιστικό τρόπο τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων

«Έχω την αγωνία μου, δεν έχω μιλήσει με κανέναν. Δεν μου έχουν πει τίποτα. Στο ίντερνετ είδα ότι συγκρούστηκαν τα τρένα και ήρθα. Δεν απαντάει το παιδί στο τηλέφωνο», λέει μια γυναίκα με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της.

Οι συγγενείς μόλις αντίκρισαν τις οικογένειες και τους φίλους τους, οι οποίοι έφτασαν με το πρώτο λεωφορείο.

Οι συγγενείς μόλις αντίκρισαν τις οικογένειες και τους φίλους τους, οι οποίοι έφτασαν με το πρώτο λεωφορείο.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης