Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑFreedom of speech: Δείτε ποιες χώρες έχουν ελευθερία ή περιορισμό του τύπου

Freedom of speech: Δείτε ποιες χώρες έχουν ελευθερία ή περιορισμό του τύπου

Επιμέλεια: Ανθή Ερμογένους

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διάγραμμα παρουσιάζει το πόση ελευθερία αφήνεται στα μέσα και στον δημόσιο λόγο που αρθρώνεται, στην κάθε χώρα του πλανήτη. Ο χάρτης χρωματίζει με διαφορετικές αποχρώσεις τον κάθε λαό και δίπλα ένας κατάλογος βάζει σε σειρά την πιο ελεύθερη και δημοκρατική χώρα όπου μέσα και άνθρωποι λειτουργούν με αυτοδιάθεση και άνεση στην έκφραση, ακολουθούν έπειτα κλιμακωτά με άλλες αποχρώσεις οι χώρες του “ναι μεν αλλά” στο δημόσιο λόγο και καταλήγει το βαθύ κόκκινο στις χώρες που υπάρχει κανονικό εμπάργκο, στράτευση και έλεγχος στο περιεχόμενο που διαχέεται.

Η Κύπρος βρίσκεται σε πορτοκαλί χρώμα, πολύ πιο κάτω από τη μέση, γεγονός που δεν μπορεί παρά να μεταφραστεί πως κανένα μέσο και δημόσιος λόγος δεν έχει την απόλυτη ελευθερία, ή, το ανεξέλεγκτο προνόμιο της έκφρασης. Μπορεί να μην σημάναμε το κόκκινο του πάτου, αλλά το γεγονός ότι στην Κύπρο υπάρχουν σημάδια επέμβασης και περιορισμών, μόνο ως αισιόδοξο και τιμητικό δεν μπορεί να μεταφραστεί. Ο πίνακας υποδεικνύει πως δεν υπάρχει καθαρόαιμη δημοκρατία στη διατύπωση.

Limassol Today - 1 1

Παγκόσμια μέρα του Τύπου σήμερα και ο χάρτης μας χρωματίζει με πρόσημο που υπόκειται σε παρεμποδίσεις σε αρκετό βαθμό και δείχνει επίσης μια προδιάθεση αρνητικής ανεκτικότητας από θεσμούς και “μιντιάρχες” της Κύπρου στο τι γράφουν δημοσιογράφοι και άνθρωποι στη δημόσια σφαίρα.

Πτώση 39 θέσεων για την Κύπρο στο #RSFIndex για την ελευθερία του Τύπου, για το 2022. Το ίδιο το RSF αναφέρει ότι πολιτικές δυνάμεις (και εξαρτήσεις), ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και η η Ορθόδοξη Εκκλησία έχουν σημαντική επιρροή στα ΜΜΕ της χώρας.

Limassol Today - Fr0v5eixeaayavx

Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν είναι αποσπασματικές και ενδεικτικές. Είναι πολύ ενδιαφέρον να πατήσετε στον πιο κάτω σύνδεσμο για να δείτε ολόκληρη τη λίστα των χωρών, την κλίμακα και τους χρωματισμούς τους.

https://rsf.org/en/index?fbclid=IwAR2wUQLvpocvPRIzjy_M3jfUEVI9nTgDUjYj5WfPodj1QRvFCp3UkaD-pyQ

Σαφώς και μερικές φορές κάποιοι περιορισμοί είναι γόνιμο να υπάρχουν ή έστω, μπορούν να είναι κάπως ανεκτοί στους δημοκράτες πολίτες, όσο όμως αυτοί τίθενται για να αποτρέψουν κινδύνους διασποράς ψευδών ειδήσεων, όταν βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον, ή δρουν αρνητικά στη δημιουργία κουλτούρας βίας, ρατσισμού, σεξισμού, επικίνδυνων ακραίων τάσεων που οδηγούν σε εγκληματικές συμπεριφορές, ή δημιουργούν λίβελο και αβάσιμη ή άδικη συκοφαντία. Η κριτική όμως σε γεγονότα και λόγο που εκτέθηκε στη δημόσια σφαίρα δεν μπορεί να οριοθετείται όσο αυτή δεν υπόκειται στα πιο πάνω χαρακτηριστικά. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ελευθερία λόγου και κριτικής δεν είναι μόνο η θεμιτή κριτική, η δική μας ή κυρίαρχη άποψη, το χαϊδευμα αφτιών και η θετική αναπαράσταση.

Τον χάρτη τον έχουν αναρτήσει από το RSF (Reporters Sans Frontiers)

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης