Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΓυναίκες της Λατινικής Κοινότητας της Κύπρου

Γυναίκες της Λατινικής Κοινότητας της Κύπρου

Αντονέλλα Μαντοβάνη

Η παρουσία των Λατίνων στην Κύπρο χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Σήμερα, οι Λατίνοι της Κύπρου είναι πλήρως ενσωματωμένη στη κυπριακή κοινωνία και το μόνο που τους ξεχωρίζει είναι το Καθολικό τους Θρήσκευμα.
Η διαχρονική δράση των Λατίνων στη Κύπρο και η αποτύπωση της διαδρομής αυτής της κοινότητας διαφαίνεται σε διάφορους τομείς – όπως στο πολιτισμό, παιδεία, μουσική, τέχνη, , την ιατρική, αρχιτεκτονική και ακόμη και στην επίδραση στη κυπριακή διάλεκτο των Ευρωπαϊκών γλωσσών που μιλούσαν.
Η προσφορά της Λατινικής κοινότητας στις γυναίκες τις Κύπρου στη πιο σύγχρονη ιστορία είναι στην Φιλανθρωπία και στη Παιδεία.
Ένα παράδειγμα είναι η Φιλόπτωχη Οργάνωση «Αγίου Αντωνίου» Λευκωσίας που θεωρείτε από τις πρώτες φιλανθρωπικές οργανώσεις της Κύπρου – ενεργά μέλη της ήταν και είναι κατά πλειοψηφία οι κυρίες της ενορίας της Καθολικής Εκκλησιάς του Τίμιου Σταυρού Λευκωσίας. Η οργάνωση παρέχει στήριξη σε συνανθρώπους μας ανεξαιρέτως εθνικότητας η θρησκεύματος.
Στην Παιδεία, καλογριές ίδρυσαν σχολεία (αρχικά μόνο για κορίτσια) και είχαν αφοσιωθεί στην μόρφωση και καλλιέργεια των μαθητριών τους, ανεξαρτήτως του θρησκεύματος, καταγωγής η εθνικότητας τους.
Καλογριές από το Τάγματα του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως έφθασαν από Γαλλία για να ιδρύσουν το πρώτο σχολείο για κορίτσια στη Λάρνακα το 1844 και το 1884 επώνυμο σχολείο ιδρύθηκε και στη Λευκωσία (δυστυχώς σταμάτησαν την λειτουργία τους το 1990 και 1997 αντίστοιχα).
Οι Φραγκισκανές μονάχες του Τάγματος της Ιεράς Καρδίας του Ιησού ίδρυσαν το 1923 τη Σχολή Τέρρα Σάντα για μαθήτριες στη Λεμεσό. Αργότερα μετονομάστηκε σε Σχολή Αγίας Μαρίας και από το 2000 το σχολείο λειτουργεί ως μικτό.

Ίρμα Γκλάσζνερ

Η Ίρμα Γκλάσζνερ γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1916. Ο παππούς της, Κάρολος, ο οποίος καταγόταν από την Ουγγαρία εγκαταστάθηκε το 1882 στη Λεμεσό και ίδρυσε το γνωστό φωτογραφικό ατελιέ Γκλάσζνερ, το οποίο μετέφερε στη Λάρνακα το 1897 και φοίτησε στη Σχολή Καλογραιών «Άγιος Ιωσήφ». Το 1904 ο πατέρας της Ίρμας, Λεοπόλδος, προσκλήθηκε από τον Δήμο Λάρνακας για να οργανώσει και να διευθύνει τη δημοτική φιλαρμονική, ενώ παράλληλα ανέλαβε το φωτογραφείο του πατέρα του. Το φωτογραφείο λειτουργούσε ως το 1990 υπό την καθοδήγηση της Ίρμας Γκλάσζνερ.

Η Ίρμα ασχολήθηκε με το θέατρο από πολύ μικρή ηλικία. Έλαβε μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και επιθεωρήσεις ως μέλος ερασιτεχνικών σχημάτων της Λάρνακας. Τη μουσική μερικών από τις παραστάσεις έγραφε ο σύζυγό της, μουσικός Έρμαν Ζιρίγκοβιτς, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, τη Μόνικα. Η Ίρμα έγραψε το τρίπρακτο δραματικό θεατρικό έργο “Τσιγγάνικο Ρομάντζο” (1938), που ανέβασε την ίδια χρονιά στο Θέατρο Σαλόν Ροζ στη Λάρνακα και στο «Ολύμπια» Αμμοχώστου.
Πέθανε το 2005.

Έλενα Βαρλαάμ-Μιχαηλίδου (1903-1932)

Συγγραφέας, γνωστή και με το ψευδώνυμο «Καρμελιάνα». Γεννήθηκε την 1 Νοεμβρίου 1903, στη Λάρνακα και πέθανε στις 14 Μαρτίου 1992. Κόρη του λογίου και δασκάλου Ιερωνύμου Βαρλαάμ. Φοίτησε σε ελληνικό σχολείο της Λάρνακας και στη Σχολή Καλογραιών «Άγιος Ιωσήφ» όπου διδάχθηκε και ξένες γλώσσες.
Άρχισε από το 1937 να δημοσιεύει εργασίες της στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Αργότερα, εκτός από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, δημοσίευε έργα της και σε άλλες εφημερίδες και περιοδικά, όπως το ΕΘΝΟΣ, ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, η ΚΥΠΡΟΣ, η ΝΕΑ ΠΝΟΗ, ο ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ, τα ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, το ΤΑΪΜΣ ΟΦ ΣΑΪΠΡΟΥΣ κ,ά. Στα αναφερθέντα έντυπα δημοσίευσε πλήθος άρθρων, δοκιμίων, διηγημάτων, χρονογραφημάτων. κριτικών, ταξιδιωτικών. επιστολών, και μεταφράσεων έργων της Γαλλικής λογοτεχνίας. Το λογοτεχνικό έργο της ολοκληρώθηκε με τα πέντε βιβλία τα οποία έχει εκδώσει κατά την περίοδο 1978-1990. Σχεδόν σε όλα τα δημοσιεύματα της χρησιμοποιούσε το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Καρμελιάνα, με το οποίο έγινε γνωστή στους λογοτεχνικούς κύκλους.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης