Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΗ Κύπρος μας υποδέχεται σχεδόν 3.000 Ουκρανούς που φεύγουν από τον πόλεμο

Η Κύπρος μας υποδέχεται σχεδόν 3.000 Ουκρανούς που φεύγουν από τον πόλεμο

Η Κύπρος έχει δεχθεί σχεδόν 3.000 Ουκρανούς που διέφυγαν από τον πόλεμο από τότε που εισέβαλε η Ρωσία τον περασμένο μήνα, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών, αποκρούοντας την κριτική ότι οι αρχές αντέδρασαν ανεπαρκώς στην ανθρωπιστική κρίση.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι συνολικά 2.935 Ουκρανοί διέφυγαν στην Κύπρο χωρίς προβληματική γραφειοκρατία, απορρίπτοντας αναφορές ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες με την τεκμηρίωση εισόδου.

«Ακόμη και άτομα των οποίων τα διαβατήρια ήταν ληγμένα ή προσκόμισαν στις αρχές μόνο με δελτίο ταυτότητας επιτρεπόταν η είσοδος».

Η ανακοίνωση του υπουργείου έρχεται ως απάντηση σε δημοσιεύματα που υποδήλωναν ότι η κυβέρνηση δεν είχε διαμορφώσει πολιτική για τους Ουκρανούς πρόσφυγες και «παρακολουθούσε τις εξελίξεις με σύγχυση».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Κύπρος δεν έχει εφαρμόσει την ευρωπαϊκή οδηγία και δεν δεχόταν Ουκρανούς χωρίς βιομετρικά διαβατήρια.

Το υπουργείο το διέψευσε και υποστήριξε ότι η Κύπρος ήταν μεταξύ των πρώτων κρατών-μελών της ΕΕ που ενεργοποίησε σχέδιο για την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία.

«Για εμάς, ως λαός που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει πόλεμος και πρόσφυγες, η συνεισφορά μας στον λαό της Ουκρανίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η πολιτική της κυβέρνησης για τη διαχείριση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης είναι, για όσους έχουν ξεκάθαρη προοπτική, σαφής και αποτελεσματική»

Από τις 2.935 αφίξεις, ανέφερε το υπουργείο, οι 71 είχαν ζητήσει προσωρινή προστασία και οι 19 είχαν ζητήσει άσυλο.

Υπάρχουν πάνω από 18.000 Ρώσοι και περισσότεροι από 4.600 Ουκρανοί που ζουν στο νησί, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το έναυσμα για μια οδηγία που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για την παροχή προσωρινής προστασίας στους Ουκρανούς που φεύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν τραπεί σε φυγή από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Πολλοί από αυτούς τους εξόριστους έχουν φτάσει σε χώρες της ΕΕ, με την Πολωνία να έχει καταγράψει πάνω από 1,2 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες.

Στους Ουκρανούς πρόσφυγες δίνονται άδειες παραμονής για να μείνουν εντός του μπλοκ για τουλάχιστον ένα έτος, το οποίο παρατείνεται αυτόματα για άλλο ένα έτος. Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να παρατείνουν το έκτακτο μέτρο κατά 12 ακόμη μήνες, εάν ο πόλεμος συνεχιστεί.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης