Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΗ τελετή υποδοχής του Πάπα μέσα από τον φακό του Limassol Today

Η τελετή υποδοχής του Πάπα μέσα από τον φακό του Limassol Today

Μέρος ενός κοσμοϊστορικού γεγονότος αποτέλεσε χθες το Limassol Today καθώς, βρέθηκε στην επίσημη τελετή υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, η οποία διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο και στην οποία του αποδόθηκαν τιμές Αρχηγού Κράτους. Δρακόντεια τα μέτρα στην Πρωτεύουσα, καθώς η επίσημη επίσκεψη του Ποντίφικα στην Κύπρο, όπως αναμενόταν άλλωστε, συνοδεύεται από αυστηρότατη επιτήρηση και εποπτεία.

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον καθώς, η Κύπρος θα προβληθεί σε κοινό 1,4 δισεκατομμυρίων πιστών ανά τον κόσμο, και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου. Είναι το 35ο ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο εξωτερικό από το 2013 που εξελέγη, και μόλις η δεύτερη φορά που Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας επισκέπτεται την Κύπρο. Σε μήνυμά που απέστειλε ο Ποντίφικας για την επίσκεψή του ανέφερε πως φτάνει στην Κύπρο ως προσκυνητής στα υπέροχα εδάφη μας με χαρά, τονίζοντας πως η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που φιλοξένησε την ανάπτυξη μεγάλων πολιτισμών, και συνδέει τόσες πολλές χώρες, αγκαλιάζοντας και ενώνοντας τους λαούς, που «μας θυμίζει με τα ανοιχτά λιμάνια της ότι οι πηγές της συμβίωσης βρίσκονται στην αμοιβαία αποδοχή».

Το Limassol Today ήταν παρόν στην άφιξη και την αναχώρηση του Πάπα Φραγκίσκου από το Προεδρικό, παρακολουθώντας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης από ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, τις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο εσωτερικό του Προεδρικού μεγάρου, οι οποίες καλύφθηκαν αποκλειστικά από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και την Κρατική Ραδιοτηλεόραση. Η επίσκεψη συγκέντρωσε τα βλέμματα των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων ανά το παγκόσμιο, τα οποία βρέθηκαν στους κήπους του Προεδρικού για να καλύψουν το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός.

Στην ατζέντα της συζήτησης συμπεριλήφθηκαν η ενημέρωση του Πάπα Φραγκίσκου για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι προσπάθειες για την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου, το μεταναστευτικό, η προστασία του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Της συζήτησης ακολούθησε ανταλλαγή δώρων μεταξύ του Πάπα και του ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη. Ο Ποντίφικας έδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ένα μεταλλικό πλακίδιο για την επίσκεψη του στην Κύπρο, όπως και οκτώ εγκυκλίους, ενώ ο ΠτΔ δώρισε λευκαρίτικα κεντήματα, ασημένια μερέχα και την ειδική έκδοση του γραμματοσήμου για την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο.

Δείτε το πλούσιο φωτορεπορτάζ που ετοιμάστηκε από την Υβόννη Ζαχαρίου

«Ήρθα ως προσκυνητής σε μια χώρα που είναι μικρή γεωγραφικά, αλλά μεγάλη ιστορικά, σε ένα νησί που, στο πέρασμα των αιώνων, δεν χώρισε τους λαούς αλλά τους ένωσε, σε μια νήσος που το σύνορό της είναι η θάλασσα, σε έναν τόπο που αποτελεί την ανατολική πύλη προς την Ευρώπη και τη δυτική προς τη Μέση Ανατολή. Είστε μια ανοιχτή πύλη και ένα λιμάνι που συνδέει την Μεσόγειο. Η Κύπρος, σταυροδρόμι πολιτισμών, έχει μέσα της μια έμφυτη κλίση συναστήσεως, που τρέφεται από την καλοσύνη που χαρακτηρίζει τους Κυπρίους», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία που παρέθεσε στο Προεδρικό, παρομοιάζοντας την Κύπρο ως ένα «μαργαριτάρι μεγάλης αξίας στην καρδιά της Μεσογείου».

Μάλιστα, αναφορά έκανε και στο Κυπριακό τονίζοντας ότι συλλογίζεται των εσωτερικό πόνο εκείνων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Η οδός προς την ειρήνη χαρακτηρίζεται από μια λέξη: τον διάλογο», ανέφερε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως η επίσκεψη του Πάπα αποτελεί ύψιστη τιμή για την πολιτεία, τον ίδιο προσωπικά και τον ίδιο τον λαό να τον υποδεχτεί στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Είναι ιστορική στιγμή και προκαλεί συγκίνηση», συμπλήρωσε.

Θέμα συζήτησης αποτέλεσε, κλέβοντας τις εντυπώσεις όσων βρέθηκαν στο Προεδρικό ψες, το όχημα που ο Ποντίφικας έφερε μαζί του στην Κύπρο για την πραγματοποίηση των μετακινήσεων του. Το μαύρο Fiat 500L υπενθύμιζε συνεχώς την ταπεινότητα και την απλότητα που τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έγινε Πάπας με έναν όχι και τόσο σύνηθες τρόπο

Ήταν 11 Φεβρουαρίου το 2013 όταν ο Πάπας Βενέδικτος XVI συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά την Καθολική Εκκλησία, γνωστοποιώντας σε ιδιωτικό εκκλησιαστικό συμβούλιο ότι θα παραιτείτο του αξιώματος του Πάπα, λόγω της επιδείνωσης της υγείας του. Στην ανακοίνωση που ακολούθησε, ανέφερε πως ο σημερινός κόσμος στον οποίο συμβαίνουν τόσο γρήγορες αλλαγές και που ταράζεται από βαθύτατα ερωτήματα επί της πίστης, για να είναι δυνατή η διακυβέρνηση από τον θρόνο του Αγίου Πέτρου, οι πνευματικές και οι σωματικές αντοχές είναι απαραίτητες. Ωστόσο, η παραίτησή του συνέπεσε με σκάνδαλα που ξεσκεπάστηκαν στο Βατικανό μέσω της διαρροής εγγράφων (Vatican Leaks), και αρκετή πίεση που δεχόταν λόγω τριγμών που άρχισαν να δημιουργούνται στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ήταν ο μόλις πρώτος που θα εγκατέλειπε την Αγία Έδρα μετά τον Πάπα Γρηγόριο VII το 1415. Έκτοτε, έλαβε τον τίτλο «Επίτιμος Πάπας» (pope emeritus).

Ο νέος πάπας έπρεπε να εκλεγεί από το Κονκλάβιο, το οποίο συνήλθε στις 12 Μαρτίου 2013. Την επόμενη μέρα, στην πέμπτη ψηφοφορία, ο Αργεντινός καρδινάλιος Jorge Bergoglio, εξελέγη ως ο διάδοχος του Πάπα Βενέδικτου XVI και 265ος διάδοχος του Αγίου Πέτρου. Ήταν ο πρώτος Πάπας προερχόμενος από τη Λατινική Αμερική, ο πρώτος Πάπας από τον λεγόμενο «Νέο Κόσμο» και ο πρώτος Πάπας Ιησουίτης. Αποτελεί τον πρώτο μη-Ευρωπαίο Πάπα, μετά τον Σύρο Πάπα Γρηγόριο III το 741 μ.Χ.

Ο καρδινάλιος Jorge Bergoglio ανακηρύχθηκε σε Πάπας Φραγκσίσκος (από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης – από τους πιο γνωστούς αγίους μεταξύ Καθολικών και μη, ο οποίος έζησε μια ζωή φτώχειας εργαζόμενος ανάμεσα στους φτωχούς, έναν τρόπο ζωής που υιοθέτησε και ο Jorge Bergoglio ως ιερές, επίσκοπος και καρδινάλιος πριν εκλεγεί Πάπας). Μάλιστα, πριν από την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου XVI, ο Bergoglio μέσω επιστολής του προς τον Πάπα, αιτήθηκε ο ίδιος την παραίτησή του από καρδινάλιος, αίτημα που ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό από τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Για τη συγκεκριμένη ιστορία μπορείτε να παρακολουθήστε την ταινία “The Two Popes”, που ωστόσο, περιλαμβάνει αρκετά φανταστικά στοιχεία

Κυριάκος Κωνσταντά

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης