Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΗ ΥΚΑΝ έκανε διάσκεψη που έδωσε στην επιφάνεια στοιχεία

Η ΥΚΑΝ έκανε διάσκεψη που έδωσε στην επιφάνεια στοιχεία

Μια διεθνής μέρα που θυμίζει το μεγάλο πρόβλημα, τη μεγάλη μάστιγα που καταστρέφει εκατομμύρια ζωές λίγο λίγο κάθε μέρα και σε όλο τον κόσμο. Μια μάστιγα που γεννά εγκλήματα, λαθρότητα και ασχροκέρδια εις βάρος ζωών. Που γεννά βία, κλοπές, εξαρτήσεις, κοινωνική παρακή, απελπισμένες οικογένειες, κατεστραμμένες ζωές. Τα ναρκωτικά είναι μια μαύρη σκιά πάνω από τις κοινωνίες, πάνω από τις πόλεις, πάνω και από την Κύπρο.

Οι εξαρτησιογόνες ουσίες είναι από τα πιο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Αστυνομία. Για το λόγο αυτό επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και της καταπολέμησης του φαινομένου. Η πρόληψη ξεπερνά τα όρια της παθητικής ενημέρωσης και στόχο έχει την ανάπτυξη και την καλλιέργεια μίας στάσης ζωής χωρίς εξαρτήσεις, η οποία να σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. 

Όσον αφορά στην καταπολέμηση του φαινομένου, η Αστυνομία καταβάλλει συνεχείς και άοκνες προσπάθειες. Συνοδοιπόρους σε αυτή τη μάχη καλούν όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες ώστε να επαγρυπνούν και να γρηγορούν, παρέχοντας πληροφορίες και στοιχεία, τα οποία θα διευκολύνουν το έργο τους.  Ιδιαίτερη έκκληση απευθύνουν ανέκαθεν προς τους γονείς, οι οποίοι είναι αγγελιαφόροι μηνυμάτων για τα παιδιά τους. Η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τη ζωή με θετικό τρόπο, η αποχή των ιδίων από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και η διαχείριση δύσκολων καταστάσεων με λειτουργικό τρόπο, καθιστά τους ιδίους πολύ ισχυρά θετικά πρότυπα ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια υγιή κοινωνία. Επίσης, η αστυνομία της Κύπρου απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις στους νεαρούς και τους υπενθυμίζει, ότι τα ναρκωτικά δεν αποτελούν τη λύση σε κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως, είναι η αρχή για τη δημιουργία αδιεξόδων με καταστροφικές συνέπειες. 

Το φαινόμενο των ναρκωτικών ορίζεται από την Πολιτεία ως ένα θέμα Δημόσιας Υγείας και η αντιμετώπιση του απαιτεί μία ανθρωπιστική προσέγγιση.

Είναι στο πλαίσιο αυτής της ανθρωπιστικής προσέγγισης που η Αστυνομία, πέραν της πρόληψης με δράσεις ενημέρωσης των διαφόρων κοινωνικών συνόλων, εφαρμόζει, μέσω της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, το θεσμό του Λειτουργού Κοινωνικής Παρέμβασης, ένα πρόγραμμα που έχει ενισχυθεί θεσμικά τα τελευταία χρόνια, με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με άλλους κρατικούς και μη κερδοσκοπικούς φορείς, ενώ λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Μέσω του θεσμού, οι Λειτουργοί Κοινωνικής Παρέμβασης του Γραφείου Πρόληψης της ΥΚΑΝ, παρέχουν συμβουλευτική στήριξη σε άτομα που ζητούν οικειοθελώς βοήθεια από την Αστυνομία. Απώτερος σκοπός είναι η παραπομπή τους σε εξειδικευμένα Κέντρα για θεραπεία απεξάρτησης και ψυχολογική στήριξη. Με τους Λειτουργούς Κοινωνικής Παρέμβασης της ΥΚΑΝ μπορεί να επικοινωνήσει ο οποιοσδήποτε αισθάνεται ότι χρειάζεται βοήθεια ή και συμβουλές σχετικά με ζητήματα ναρκωτικών και εξαρτησιογόνων ουσιών.

Limassol Today - υκαν

Η ΥΚΑΝ έκανε διάσκεψη που έδωσε στην επιφάνεια στοιχεία

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου, τόνισε πως το φαινόμενο των ναρκωτικών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονοδιάστατα, αφού η ύπαρξη και τα πραγματικά αίτιά του, αναδύονται κυρίως ένεκα των πολλών και πολυδιάστατων κοινωνικών προβλημάτων που καλούμαστε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε, διαβεβαιώνοντας πως το φαινόμενο συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή των δραστηριοτήτων της Αστυνομίας. 

Στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών λειτουργεί η Τηλεφωνική Γραμμή Ανταπόκρισης και Βοήθειας 1498. Μέσω αυτής της γραμμής παρέχεται στο κοινό η δυνατότητα, να αποταθεί – είτε ανώνυμα είτε επώνυμα – και να ζητήσει βοήθεια ή να συμβουλευθεί ή ακόμη και να πληροφορηθεί γύρω από τις ουσίες εξάρτησης. Επιπρόσθετα, ο πολίτης μπορεί να διαβιβάσει πληροφορίες σχετικά με τα ναρκωτικά, υποβοηθώντας έτσι το έργο της Αστυνομίας. Σημειώνεται ότι, σε κάθε περίπτωση θεωρείται η εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα ύψιστη προτεραιότητα μας.

Η Τηλεφωνική Υπηρεσία Άμεσης Ανταπόκρισης και Βοήθειας «1498» από το 2017 είναι μέλος του Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Υπηρεσιών Τηλεφωνικής Βοήθειας “FESAT”.

Ο Υποδιοικητής της ΥΚΑΝ, Στέλιος Σεργίδης ανέφερε πως με βάση τα στοιχεία του 2021 οι ηλικίες που εμπλέκονται σε υποθέσεις ναρκωτικών είναι κυρίως από 19-34 ετών. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν σε υποθέσεις κάνναβης (622), μεταμφεταμίνης (122), κοκαΐνης (46). Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μάϊου 2022, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, τόσο οι υποθέσεις όσο και τα ενεχόμενα πρόσωπα παρουσιάζουν αύξηση, 16, 5 % και 18, 00% αντίστοιχα.

Ακόμη, ο κ. Σεργίδης, έκανε αναφορά στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Υ.ΚΑ.Ν., ανάμεσά τους η πανδημία και οι οδοί διακίνησης των ναρκωτικών, η αύξηση της διακίνησης και διαθεσιμότητας ναρκωτικών στην Ευρώπη, όπως και η αύξηση της παραγωγής τους. Παρουσίασε επίσης τις δράσεις του γραφείου πρόληψης και κοινωνικής παρέμβασης της Υ.ΚΑ.Ν., όπως και τους τομείς δραστηριοποίησης της Υπηρεσίας. 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου, η Υ.ΚΑ.Ν. πραγματοποίησε διάσκεψη τύπου, κατά την οποία έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα στοιχεία που αφορούν σε υποθέσεις ναρκωτικών ουσιών, τις δράσεις, όπως επίσης τις μελλοντικές πολιτικές και στρατηγικές της. Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου, η Υ.ΚΑ.Ν. όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιήσει δράσεις ενημέρωσης στο My Mall στη Λεμεσό.

Limassol Today - υκαν ναρκωτικα
Στην Κύπρο, λειτουργούν Ανοικτές Τηλεφωνικές Γραµµές που παρέχουν πληροφόρηση, καθοδήγηση ή / και συµβουλευτική υποστήριξη σε θέµατα εξαρτησιογόνων ουσιών. Παράλληλα παρέχουν τη δυνατότητα παραποµπής του ατόµου ή της οικογένειας σε δοµές  και  προγράµµατα  στα  οποία  µπορούν  να  απευθυνθούν  για  εξειδικευµένη βοήθεια. Ανοικτές τηλεφωνικές γραµµές στις οποίες παρέχονται οι πιο κάτω υπηρεσίες: Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου – Αριθµός Τηλεφωνικής Γραµµής Ενημέρωσης και Βοήθειας: 1402

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης