Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΗ υπερηφάνεια της Κύπρου, ενώνει

Η υπερηφάνεια της Κύπρου, ενώνει

Για όσους δεν το γνωρίζουν ο μήνας Ιούνιος είναι Pride month. Ο Μήνας Υπερηφάνειας ΛΟΑΤΚΙ+, Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφιφυλόφιλων και Τρανσέξουαλ +, γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο προς τιμήν των εξεγέρσεων του Stonewall το 1969 και εργάζεται για την επίτευξη ίσης δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών. Τον Ιούνιο του 1969, θαμώνες και υποστηρικτές του Stonewall Inn στη Νέα Υόρκη οργάνωσαν εξέγερση για να αντισταθούν στην αστυνομική παρενόχληση και τις διώξεις στις οποίες συνήθως υποβάλλονταν οι Αμερικανοί ΛΟΑΤ. Η εξέγερση αυτή σηματοδοτεί την αρχή ενός κινήματος για την απαγόρευση των νόμων και των πρακτικών διακρίσεων κατά των Αμερικανών ΛΟΑΤ.

Σήμερα, οι εορτασμοί περιλαμβάνουν παρελάσεις υπερηφάνειας, πάρτι, εργαστήρια και συναυλίες και οι εκδηλώσεις του Μήνα Υπερηφάνειας ΛΟΑΤKI προσελκύουν εκατομμύρια συμμετέχοντες σε όλο τον κόσμο.

Το Σάββατο που μας πέρασε, στη Λευκωσία, διοργανώθηκε μια ξεχωριστή πορεία υπερηφάνειας με την συμμετοχή διάφορων ομάδων από την Queer Collective Cy, τον Σύνδεσμο Queer Cyprus, την LGBT PILIPINAS, την LGBT Africa και τον Φοιτητικό Όμιλο ΛΟΑΤΚΙ+ & Φίλοι του Πανεπιστημίου Κύπρου. Για πρώτη φορά στην Κύπρο ένωσαν τις δυνάμεις τους και διοργάνωσαν ένα διακοινοτικό, αυτο-οργανωμένο, αυτοχρηματοδοτούμενο, λαϊκό όπως το χαρακτήρισαν pride. Ο τίτλος του φετινού event ήταν “United by Pride”, αφού συνδιοργανώθηκε από ομάδες ΛΟΑΤΚΙ+ ποικίλων κοινοτήτων της Κύπρου.

Η θεματική και η ιδεολογία πίσω από την φετινή διοργάνωση ήταν η διαθεματικότητα, δηλαδή το intersectionality και η συμπεριληπτικότητα γι’ αυτό και οι διοργανωτές προσπάθησαν να συμπεριλάβουν όσες περισσότερες ομάδες μπορούσαν. Να σημειωθεί ότι η πορεία έδωσε και συνέχεια στην διαμαρτυρία που έγινε το ίδιο πρωί όπου διαδηλωτές απαίτησαν τη διαφύλαξη της Χερσονήσου του Ακάμα από την διάσπαρτη δόμηση και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη.

«Ήταν από τις πιο όμορφες και ενεργειακά ειρηνικές πορείες που έχω ζήσει στην Κύπρο σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ. Ήταν κάτι το οποίο το ζητούσε και ο ίδιος ο κόσμος, το είχε ανάγκη, ειδικά το δικοινοτικό κομμάτι», όπως μας ανέφερε η Δήμητρα Καβαλιέρου, ενεργό μέλος του Queer Collective Cy. Ένας στόχος της πορείας ήταν να ξεκινήσουν δυο διαφορετικές πορείες, μια από το βόρειο και μια από το νότιο μέρος του νησιού και να ενσωματωθούν στο σπίτι της συνεργασίας στο buffer zone ως μια συμβολική πράξη στηρίζοντας την ειρήνη.

Μια σημαία στα χρώματα του ουράνιου τόξου, χαρακτηριστικό σύμβολο των ΛΟΑΤΚΙ, μοιράστηκε στα δυο και η ομάδα κάθε πορείας κρατούσε από ένα μέχρι να βρεθούν και να τα ενώσουν. Οι queers της νήσου έχουν μεγάλους στόχους και όνειρα για την ευημερία του τόπου και θέλουν να συνεχίσουν να προσπαθούν για την ειρήνη και την ισότητα. Άλλωστε, η ΛΟΑΤΚΙ+  κοινότητα γνωρίζει από πρώτο χέρι τι θα πει αγώνας για τα αυτονόητα και τα ανθρώπινα.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης