Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΙσπανία: Απαγορεύτηκε η παρενόχληση γυναικών που κάνουν άμβλωση

Ισπανία: Απαγορεύτηκε η παρενόχληση γυναικών που κάνουν άμβλωση

«Ακτιβιστές» που προσπαθούν να τις εκφοβίσουν θα κινδυνεύουν με φυλάκιση για έως ένα χρόνο.

Η Ισπανία ποινικοποίησε την παρενόχληση και τον εκφοβισμό γυναικών οι οποίες πρόκειται να κάνουν άμβλωση. 

Ο νέος νόμος, που ενέκρινε η Γερουσία την Πέμπτη, προβλέπει ότι οι «ακτιβιστές» κατά των αμβλώσεων, που προσπαθούν να μεταπείσουν γυναίκες ώστε να μην τερματίσουν την κύηση, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως ενός έτους.

Οποιοσδήποτε προσπαθήσει «να εμποδίσει μια γυναίκα να ασκήσει το δικαίωμά της να διακόψει οικειοθελώς την κύηση», μέσω «ενοχλητικών, προσβλητικών, εκφοβιστικών ή απειλητικών ενεργειών», θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης από 3 έως 12 μήνες, ή με κοινωφελή εργασία, αναφέρει ο νόμος. 

Ουσιαστικά, με τις νέες διατάξεις απαγορεύονται οι διαμαρτυρίες έξω από κλινικές αμβλώσεων. Μέτρα που ισχύουν και κατά της παρενόχλησης ή του εκφοβισμού υγειονομικών υπαλλήλων που εργάζονται σε τέτοιες κλινικές. 

Η Ισπανία αποποινικοποίησε την άμβλωση το 1985 για περιπτώσεις βιασμού, παραμόρφωσης του εμβρύου ή αν ο τοκετός δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τη σωματική ή ψυχολογική υγεία της μητέρας. Το 2010 ο νόμος διευρύνθηκε ώστε να επιτρέπεται σε γυναίκες που το επιθυμούν να κάνουν άμβλωση τις πρώτες 14 εβδομάδες της κύησης. 

Παρόλα αυτά, οι Ισπανίδες ακόμη έρχονται αντιμέτωπες με εμπόδια, καθώς οι «περισσότεροι» γυναικολόγοι στον δημόσιο τομέα αρνούνται να κάνουν άμβλωση, σύμφωνα με την ένωση γιατρών στο Συμβούλιο των Ιατρικών Σχολών της Ισπανίας. 

Όταν πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές, οι γυναίκες κάποιες φορές έρχονται αντιμέτωπες με ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων, που προσπαθούν να τις πείσουν να μην τερματίσουν την κύηση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο, ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων έκαναν διαμαρτυρία έξω από τη Γερουσία. 

«Δεν είναι έγκλημα να προσεύχεσαι και θα συνεχίσουμε να προσευχόμαστε και να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε όλες τις γυναίκες που τη χρειάζονται, προκειμένου να μπορέσουν να δουν ότι η άμβλωση δεν είναι η μόνη λύση», δήλωσε εκπρόσωπος των ακτιβιστών. 

Μελέτη που έκανε το 2018 η ACAΙ, που εκπροσωπεί τις κλινικές άμβλωσης, το 89% των Ισπανίδων δήλωναν ότι έχουν νιώσει να παρενοχλούνται όταν πήγαν σε τέτοια εγκατάσταση και το 66% έλεγαν ότι είχαν νιώσει να απειλούνται. 

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ επίσης επεξεργάζεται νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει ότι σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα γίνονται αμβλώσεις, όπως και διατάξεις που θα επιτρέπουν σε 16χρονες και 17χρονες να τερματίζουν τη κύηση, χωρίς να χρειάζονται την άδεια των γονιών τους. 

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης