Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΉξερες ότι υπάρχουν 706 καταφύγια στη Λεμεσό;

Ήξερες ότι υπάρχουν 706 καταφύγια στη Λεμεσό;

Καλού-κακού… ενημερώσου για το πλησιέστερο χώρο στη Λεμεσό, που θα πας σε περίπτωση εχθροπραξιών

Γράφει Δημήτρης Στρατής

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ο οποίος συνοδεύεται με βομβαρδισμούς πόλεων, έφερε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια την συζήτηση περί επάρκειας καταφυγίων στην Κύπρο, τα οποία θα δεχθούν άμαχο πληθυσμό σε περίπτωση εχθροπραξιών.

Στην Κύπρο, ενδεχομένως λόγω των μικρών αποστάσεων δεν κατασκευάστηκαν ποτέ υπόγειες συγκοινωνίες (όπως το Μετρό στην Αθήνα), κάτι που οδήγησε τις αρμόδιες αρχές σε εναλλακτικές λύσεις οι οποίες δρομολογήθηκαν από την δεκαετία του 90’ με την συνδρομή του ιδιωτικού τομέα.

Η ιστοσελίδα μας, για σκοπούς ενημέρωσης του κοινού και χωρίς να σημαίνει ότι κάτι απευκταίο θα συμβεί, συνομίλησε για το θέμα με τον αρμόδιο λειτουργό της Πολιτικής Άμυνας.

Για το 40% του πληθυσμού

Ο ανώτερος λειτουργός της Πολιτικής Άμυνας Νικόλας Πάρης ανέφερε στην Limassol Today ότι υπάρχουν συνολικά 706 καταφύγια στην Λεμεσό, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο αστικό κέντρο, αλλά και στους υπόλοιπους δήμους όπου υπάρχουν πολυκατοικίες με υπόγειους χώρους.

Παγκύπρια στη διάθεση των αρμοδίων αρχών βρίσκονται κοντά στα 2,300 καταφύγια στα οποία θα μπορούν να παραμείνουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα οι πολίτες, σε περίπτωση πολέμου ή ένοπλων συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Πάρη τα υπόγεια κτηρίων που θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια, υπολογίζεται ότι μπορούν να καλύψουν το 40% του ενεργού πληθυσμού.  Πρόσθεσε ακόμα ότι η Πολιτική Άμυνα έχει εκδώσει οδηγίες, για τα άτομα που δεν θα καταφέρουν να εντοπίσουν κάποιο καταφύγιο.

Όσοι δεν έχουν κοντά τους κάποιο διαθέσιμο καταφύγιο, εξηγεί, μπορούν να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας, παραμένοντας σε κάποιο χώρο του σπιτιού τους που δεν διαθέτει παράθυρα. Για παράδειγμα, σε διάδρομο, αποθήκη ή αποχωρητήριο.

Σε πολυκατοικίες

Το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει υπόγειο «Μετρό» όπως στην Ουκρανία και άλλες χώρες, οδήγησε το κράτος σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Η δημιουργία καταφυγίων ξεκίνησε το 1999 και λόγω του κόστους κρίθηκε ότι δεν ήταν εφικτή η δημιουργία υπόγειων καταφυγίων σε μεγάλους ανοικτούς χώρους, οι οποίοι θα έπρεπε να απαλλοτριωθούν. Αποφασίστηκε εν τέλει ότι σε καταφύγια θα μετατραπούν υφιστάμενοι υπόγειοι χώροι, κυρίως υπόγεια πολυκατοικιών, που σήμερα ανήκουν σε ιδιώτες.

Χιλιάδες πολίτες έδωσαν την συγκατάθεση τους για να μετατραπούν οι ιδιόκτητοι χώροι τους σε δημόσιους χώρους καταφυγίων. Ο κάθε ιδιώτης έχει υπογράψει σύμβαση ότι σε περίπτωση εχθροπραξιών θα αδειάσει τον χώρο του (από αυτοκίνητα ή άλλες χρήσεις), προκειμένου να μπορέσει να υποδεχθεί το κοινό.

Limassol Today - Politikiamynacovid1 27032020

Πως εντοπίζεις το πλησιέστερο καταφύγιο;

Αναλόγως της πολιτικής κατάστασης πραγμάτων σε περίπτωση εχθροπραξιών η Πολιτική Άμυνα θα απευθυνθεί σε όλους τους ιδιώτες για να αδειάσουν σε διάστημα 24 ωρών, τους χώρους που θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια.

Σημειώνεται ότι στα καταφύγια θα διατίθεται μόνο νερό, αφού εκεί υπολογίζεται ότι θα παραμείνει άμαχος πληθυσμός για λίγες ώρες μετά το άκουσμα των σειρηνών λόγω της έναρξης πολεμικής επιδρομής. Άλλα είδη πρώτης ανάγκης όπως φάρμακα, ξηρά τροφή, ραδιόφωνο, παιδικές τροφές θα πρέπει ο κάθε πολίτης να τα μεταφέρει μαζί του.

Σύμφωνα με τον κ. Πάρη όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να ενημερωθεί για το πλησιέστερο καταφύγιο καλώντας στην γραμμή της Πολιτικής Άμυνας – 22403451 – η οποία λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως. Επίσης στα διαθέσιμα κτήρια υπάρχουν και οι σχετικές πινακίδες, στις οποίες αναγράφεται η επιγραφή «Καταφύγιο Πολιτικής Άμυνας».

Σημειώνεται ότι τα καταφύγια πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να θωρακίζονται για προφύλαξη από συμβατικά όπλα και να διαθέτουν μικρή έξοδο διαφυγής. Η ευθύνη καθαριότητας και συντήρησης των καταφυγίων σε περίοδο ειρήνης με βάση τη νομοθεσία βαραίνει τους ιδιοκτήτες. Σε περίπτωση σεισμού οι πολίτες δεν θα αναζητήσουν καταφύγια σε υπόγεια, αλλά θα στηθούν σκηνές προσωρινής διαμονής σε εξωτερικούς χώρους. Τα καταφύγια δεν θα αποτελούν προορισμό ούτε σε περίπτωση πλημμυρών.

Ψάχνουν νέους χώρους

Η Πολιτική Άμυνα όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος λειτουργός, βρίσκεται στην διαδικασία καταγραφής καινούριων χώρων ώστε να μπορεί να καλυφθεί περισσότερος πληθυσμός. Αυτά όπως σημείωσε ο κ. Πάρης είναι κτήρια που διαθέτουν τουλάχιστον ένα όροφο πάνω από τον υπόγειο χώρο (π.χ. ξενοδοχεία, πολυκαταστήματα).

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης