Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚαζάνι που βράζει οι διαβητικοί

Καζάνι που βράζει οι διαβητικοί

Προγραμματίζουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας

Γράφει ο Δημήτρης Στρατής

Γονείς παιδιών με διαβήτη τύπου 1 καταγγέλλουν εμπαιγμό από το κράτος για την χορήγηση αναποτελεσματικών αισθητήρων

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να διοργανώσουν τις επόμενες μέρες οι γονείς των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1, καταγγέλλοντας την μεταχείριση που τυγχάνουν τα παιδιά τους, από το κράτος. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής, ήταν το γεγονός ότι ένα 14χρονο κορίτσι οδηγήθηκε πριν από μέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου με κετοξέωση (υπεργλυκαιμία). Η μητέρα της κατήγγειλε προ ημερών ότι ο αισθητήρας καταγραφής γλυκόζης που χορηγήθηκε στο παιδί από το Υπουργείο Υγείας, κατέγραφε λανθασμένες ενδείξεις, γεγονός που επηρέασε τη διατροφή και τις δόσεις ινσουλίνης που λάμβανε. Το κορίτσι που μετά την νοσηλεία είναι καλά στην υγεία της, λάμβανε για μέρες όπως φαίνεται λιγότερη ινσουλίνη από αυτή που χρειαζόταν.

Οι ανέπαφοι αισθητήρες, χορηγήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας σε παιδιά με διαβήτη, μετά από επίμονους αγώνες και προσπάθειες των γονιών τους. Όπως καταγγέλλει στην ιστοσελίδα μας εκπρόσωπος των γονέων των παιδιών με διαβήτη, αρκετοί γονείς αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και θεωρούν αναποτελεσματικό τον συγκεκριμένο αισθητήρα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η διαδικασία επιλογής του στηρίχθηκε κυρίως στο κριτήριο της φθηνότερης επιλογής.

Limassol Today - Diabetes Monitor Child

Ένα δυσβάσταχτο κόστος

Σε δηλώσεις του στο Limassol Today ο κ. Κωνσταντίνος Μουσάς, εκπρόσωπος ενός οργανωμένου συνόλου γονέων και ενηλίκων με διαβήτη τύπου ένα, εξηγεί ότι κάθε μήνα οι διαβητικοί επωμίζονται ένα μεγάλο κόστος προκειμένου να διαθέτουν αισθητήρα καταγραφής της γλυκόζης, καθώς και αντλία.

Εξηγεί ακόμα ότι χωρίς τον αισθητήρα, τα παιδιά με διαβήτη είναι υποχρεωμένα να τρυπούν το δάχτυλο τους, τουλάχιστον 10 με 12 φορές την ημέρα, για να ελέγξουν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Προσθέτει ότι το κόστος αγοράς αισθητήρα καταγραφής της γλυκόζης (με διάρκεια ζωής ενός μηνός), ανέρχεται στο ποσό των 150 ευρώ τον μήνα. Η δε αντλία που είναι απαραίτητη για την καθημερινότητα
των διαβητικών (κολλάει στο σώμα του ασθενούς για να αποφύγει καθετήρες και σωληνάκια) κοστίζει περί τα 400 ευρώ. Για τον λόγο αυτό, οι ομάδα των επηρεαζομένων γονέων ζήτησε από το κράτος την δωρεάν χορήγηση του αισθητήρα. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ζήτησε πίστωση χρόνου, καθώς βρισκόταν στα αρχικά στάδια εφαρμογής του ΓΕΣΥ και έτσι την προσπάθεια ανέλαβε το Υπουργείο
Υγείας.

«Παρά τις καλές προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου, έκαναν ένα μεγάλο λάθος» σημειώνει ο κ. Μούσας.

«Έτρεξαν ένα διαγωνισμό για επιλογή αισθητήρα με κύριο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή,
κάτι που δεν μπορεί να γίνεται όταν πρέπει να επιλέξει κανείς ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό»

Προσθέτει ότι οι γονείς των παιδιών με διαβήτη είχαν προειδοποιήσει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία παρείχε ελλειμματικούς αισθητήρες.

«Από τον περασμένο Μάιο είχαμε αποστείλει επιστολές προς τη Βουλή και το Υπ. Υγείας εκφράζοντας τον προβληματισμό και την αντίθεση μας με τον διαγωνισμό».

Με μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο, αναφέρει ο κ. Μουσάς το Υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να δει ότι σε άλλες χώρες οι αισθητήρες αυτοί αποτελούν την τρίτη ή και τέταρτη επιλογή.

Limassol Today - Diabetes Child

Αρκετά παράπονα

Κληθείς να απαντήσει εάν το ζήτημα εντοπίστηκε από αρκετά παιδιά με διαβήτη, ο κ. Μουσάς απαντά ότι έγιναν δέκτες αρκετών παραπόνων για τους συγκεκριμένους αισθητήρες. Εξηγεί παράλληλα ότι ένας αισθητήρας κάνει τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη πιο εύκολη, αφού εκτός από την καταγραφή της γλυκόζης, διαθέτουν σύστημα συναγερμού που μπορεί να προειδοποιήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα πάσχοντα ή τους οικείους του (με ειδοποίηση στο κινητό τηλέφωνο), ότι έχει πέσει το ζάχαρο τους. Σε ερώτηση κατά πόσο ενημερώθηκε το Υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με διαβήτη, ο κ. Μουσάς ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν το κράτος να περιμένει οι πολίτες που αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά προβλήματα, να έχουν επίγνωση των διαδικασιών ενημέρωσης του αρμόδιου Υπουργείου. Κάλεσε ακόμα τους αρμόδιους να ερευνήσουν και να εξετάσουν πόσες παραγγελίες του συγκεκριμένου αισθητήρα έχουν επαναληφθεί.

«Εάν ένα κονδύλι περίπου 300 χιλιάδων, παραμένει αδιάθετο, δεν θα έπρεπε να προβληματιστούν οι αρμόδιοι;» διερωτήθηκε ο κ. Μουσάς. Σημείωσε ακόμα ότι το Υπουργείο Υγείας χορηγεί αυτούς τους αισθητήρες μόνο σε άτομα μέχρι 18 ετών, κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι ενήλικοι αποκλείονται.

«Μπουχτίσαμε από υποσχέσεις»

Ο εκπρόσωπος της ομάδας ενηλίκων και παιδιών με διαβήτη, ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα, ομάδα επηρεζομένων να κατέλθει σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας, αφού οι συναντήσεις με τους αρμόδιους δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα πέραν των συνεχών υποσχέσεων. Ανέφερε ότι ένας διαβητικός έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση κατά την οποία μπορούν να παρουσιάζεται η αδιαθεσία, η κόπωση, η αδυναμία, το ξύπνημα μέσα στην νύχτα και άλλα. Ο κ. Μουσάς τόνισε ότι ένας διαβητικός, αντιμετωπίζει στην ουσία ένα είδος αναπηρίας, αφού δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε το πάγκρεας. Ελάχιστη είναι η μέριμνα του κράτους, υπέδειξε και σημείωσε ότι ακόμα και στην «πολύπαθη» Ελλάδα με τα τόσα οικονομικά προβλήματα το κράτος παρέχει στους διαβητικούς δωρεάν, αρκετές επιλογές σε αισθητήρες και αντλίες, και ένα πρόσθετο επίδομα 313 ευρώ. Στην Κύπρο, εξηγεί αυτός ο εξοπλισμός δεν έχει ακόμα εισαχθεί στους επιδοτούμενους καταλόγους του ΓΕΣΥ.

Limassol Today - Child Diabetes

Η απάντηση του Υπουργείου

Σε απάντηση για τις καταγγελίες της μητέρας της 14χρονης που οδηγήθηκε στην εντατική, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, επισήμανε ότι δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, το περιστατικό να οφείλεται στον αισθητήρα καταγραφής της γλυκόζης που αγοράστηκε από το Υπουργείο Υγείας. Υποστήριξε ακόμα ότι οι θεράποντες ιατροί έχουν δώσει οδηγίες στους γονείς, για τον τρόπο που πρέπει να χειρίζονται την θεραπεία, αφήνοντας να νοηθεί ότι μέρος της ευθύνης βαραίνει τους γονείς του παιδιού. Η κ. Γιαννάκη σημείωσε ότι δεν έχουν γίνει επίσημες καταγγελίες ή παράπονα στην αρμόδια επιτροπή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία αγοράς των συγκεκριμένων αισθητήρων, σημείωσε ότι στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις οποίες συναίνεσαν και εξειδικευμένοι ιατροί. Σημειώνεται ότι από το 2023 αναμένεται ότι την προμήθεια αισθητήρων θα αναλάβει το ΓΕΣΥ, ενώ ο ΟΑΥ βρίσκεται σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού.

«Μεγάλο λάθος της κ. Γιαννάκη»

Σε ανάρτηση της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η μητέρα της 14χρονης Ειρήνη Λαονάρη τονίζει ότι ήταν μεγάλο λάθος από πλευράς της κ. Γιαννάκη να αφήσει να νοηθεί ότι η ίδια ως γονέας είναι ανεύθυνη. Επισήμανε ότι το παιδί της πάσχει από διαβήτη τύπου ένα τα τελευταία έξι χρόνια και ποτέ δεν χρειάστηκε νοσηλεία για θέματα που αφορούν αυτή την πάθηση. Εδώ και έξι χρόνια όπως είπε, προσπαθεί με κάθε κόστος να παρέχει στο παιδί της το καλύτερο δυνατόν, με τις συμβουλές των ιατρών. Επισήμανε ακόμα ότι πολλοί γονείς όπως και η ίδια αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, που αφορά την υγεία των παιδιών τους και είναι έτοιμοι να διαψεύσουν την κ. Γιαννάκη.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης