Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΜε drones και μέσω ίντερνετ οι dealers των ναρκωτικών στην Κύπρο

Με drones και μέσω ίντερνετ οι dealers των ναρκωτικών στην Κύπρο

Τα τελευταία χρόνια, η ΥΚΑΝ έχει καταφέρει τεράστιες επιτυχίες όσον αφορά τον εντοπισμό και κατάσχεσης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών στο νησί μας, κάτι που βεβαίως αξίζει αναφοράς αλλά και συγχαρητηρίων.

Το ερώτημα που προκύπτει, είναι αν αυτό που συμβαίνει είναι καλύτερη μεθοδικότητα και αλλαγή στον τρόπο που εργάζονται τα μέλη της Υπηρεσίας κατά συνέπεια έρχονται οι επιτυχίες, ή αν έχει μεγεθυνθεί το πρόβλημα με το εμπόριο στη χώρα μας.

Καλεσμένος της δημοσιογράφου, Οριάνας Παπαντωνίου, στο πλαίσιο της εκπομπής του ΣΠΟΡ FM 95.0, «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», ο Διοικητής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, Μιχάλης Κατσουνωτός, έδωσε την δική του εξήγηση για τα πιο πάνω.

Ερωτηθείς αρχικά για την αύξηση που παρατηρείται ως προς τον εντοπισμό οδηγών ο οποίοι μετά από χρήση πιάνουν τιμόνι στα χέρια τους, με αφορμή και την είδηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τον οδηγό ασθενοφόρου, ο κος. Κατσουνωτός εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στους στοχευμένους ελέγχους που γίνονται από συνάδελφούς του και από το Τμήμα Τροχαίας. Οι εν λόγω έλεγχοι γίνονται είτε μετά από σχετικές ενδείξεις είτε από στοιχεία που προκύπτουν. Δηλαδή, όπως εξήγησε, όταν ένα όχημα σταματήσει για έλεγχο, μπορεί ο οδηγός να «προδοθεί» είτε από μυρωδιά, είτε από συμπτώματα κ.α.

Επισήμανε εκ νέου στην συνέχεια ότι ο εντοπισμός μεγάλου αριθμού οδηγών θετικών σε νάρκοτεστ, οφείλετε κυρίως στους στοχευμένους ελέγχους που γίνονται, ενώ δεν αρνήθηκε και το πρόβλημα που γενικότερα υπάρχει, όσον αφορά την χρήση ουσιών, στο νησί μας.

Εκτόξευση επιτυχίας ή μεγαλώνει το πρόβλημα

Όσον αφορά για το αν πρόκειται για εκτόξευση επιτυχίας της ΥΚΑΝ ή αν μεγαλώνει το πρόβλημα όσον αφορά τα ναρκωτικά στην Κύπρο, ο κος. Κατσουνωτός εξήγησε ότι η εγκληματική αγορά των ναρκωτικών είναι από τις πλέον εξελισσόμενες και ότι αφού υπάρχει τόσο μεγάλη προσφορά υπάρχει και η ανάλογη ζήτηση, αλλά τόνισε ότι οι αριθμοί της Υπηρεσίας του, «μιλάνε» από μόνοι τους για την αποτελεσματικότητα και την μεθοδικότητα των μελών της.

Επίσης, αναφέρθηκε στους συνεργάτες της ΥΚΑΝ, ταχυδρομεία, τελωνεία κλπ, που βοηθούν στην επιτυχία.

Βρήκαν άλλους τρόπους για προμήθεια

Σχολίασε επίσης τα τελευταία δύο χρόνια, όταν στη ζωή μας μπήκε ο κορωνοϊός, υπήρξαν τα lockdown και οι άλλοι περιορισμοί, αναφέροντας ότι αυτά προφανώς οδήγησαν στην μείωση προμήθειας ναρκωτικών με τον… παραδοσιακό τρόπο, ωστόσο βρέθηκαν άλλοι οδοί, όπως το σκοτεινό διαδίκτυο ή τα drones.

Ανάφερε όμως ότι η ΥΚΑΝ πρέπει να είναι ένα βήμα πιο μπροστά και να υπάρχει διορατικότητα. «Δεν διεκδικούμε το αλάθητο» τόνισε όμως, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στα μέλη της Δύναμης αναφέροντας ότι δέχονται ανελέητο πόλεμο.

Ανησυχία για ακτοπλοϊκή Λεμεσού – Πειραιά

Ερωτηθείς επίσης ο κ. Κατσουνωτός για την ανησυχία που φαίνεται να προκύπτει μετά την ανακοίνωση για την ακτοπλοική σύνδεση Λεμεσού – Πειραιά, όσον αφορά στους ελέγχους που θα μπορούν να γίνονται σχετικά με μεταφορά ναρκωτικών ουσιών, επισήμανε ότι η ανησυχία προκύπτει για τον τρόπο διαχείρισης και όχι επειδή θα υπάρξει αυτή η σύνδεση των δύο λιμανιών.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για ελέγχους και προφανώς θα υπάρξει εκ νέου συνεργασία με το τελωνείο.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης