Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΟ CEO της Google ζητά από τους υπαλλήλους να είναι πιο παραγωγικοί

Ο CEO της Google ζητά από τους υπαλλήλους να είναι πιο παραγωγικοί

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google Sundar Pichai ανακοίνωσε στους υπαλλήλους του τεχνολογικού κολοσσού ένα νέο εγχείρημα, με την ονομασία “Simplicity Sprint”, «σπριντ απλότητας»), που θα επιδιώξει να «βελτιώσει την αποτελεσματικότητα» των εργαζομένων.

Ο Pichai δήλωσε ότι η παραγωγικότητα της Google «δεν είναι στο επίπεδο που πρέπει να είναι», δεδομένου του αριθμού των εργαζομένων που απασχολεί, και προειδοποίησε για την επιδείνωση της οικονομίας. 

Η επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού Fiona Cicconi αναγνώρισε επίσης τις ανησυχίες για απολύσεις σε ολόκληρη τη βιομηχανία και διαβεβαίωσε ότι η Google «δεν επιδιώκει επί του παρόντος να μειώσει το συνολικό εργατικό δυναμικό της». Ωστόσο και εκείνη επανέλαβε την ανάγκη για «μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και συγκέντρωση.»

Η μητρική εταιρεία Alphabet είχε την καθιερωμένη συνάντηση των υπαλλήλων την περασμένη Τετάρτη και το ύφος είχε στοιχεία «ανησυχίας», καθώς οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τον φόβο τους για απολύσεις. Ο CEO Sundar Pichai ζήτησε από τους εργαζόμενους να συνεισφέρουν στη νέα προσπάθεια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και σχετικά εσωτερικά έγγραφα που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο CNBC.

«Ήθελα να θέσω το πλαίσιο, μετά τα αποτελέσματα των εσόδων μας και να ζητήσω και τη δική σας βοήθεια», είπε στην εισαγωγή του ο Pichai, αναφερόμενος στην έκθεση κερδών της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο. «Είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον με περισσότερη αβεβαιότητα μπροστά μας».

«Υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες ότι η παραγωγικότητά μας στο σύνολό της δεν είναι εκεί που πρέπει να είναι για τον αριθμό των εργαζομένων που έχουμε» πρόσθεσε, ζητώντας από τους εργαζόμενους να βοηθήσουν «στη δημιουργία μιας κουλτούρας που θα είναι περισσότερο εστιασμένη στα πρότζεκτ, στα προϊόντα και στους πελάτες. «Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τους περισπασμούς και να ανεβάσουμε πραγματικά τον πήχη τόσο στην υπεροχή των προϊόντων όσο και στην παραγωγικότητα».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται στον απόηχο των ανακοινώσεων της εταιρείας για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο με κέρδη ασθενέστερα από τα αναμενόμενα. Η αύξηση των εσόδων επιβραδύνθηκε στο 13% το τρίμηνο, από 62% το 2021, όταν στην αντίστοιχη περίοδο η εταιρεία επωφελούνταν από το άνοιγμα των αγορών και των κοινωνιών, μετά τα lockdown της πανδημίας, και οι καταναλωτικές δαπάνες αυξάνονταν.

Η οικονομική διευθύντρια Ruth Porat δήλωσε ότι αναμένει πως ορισμένες από τις προκλήσεις θα συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα.

Ο Pichai είχε επίσης προαναγγείλει ότι θα επιβράδυνε  τον ρυθμό προσλήψεων και επενδύσεων μέχρι το 2023, ζητώντας από τους υπαλλήλους να εργαστούν «πιο εντατικά» και «πιο διψασμένα» από ό,τι στις «καλύτερες ημέρες». 

«Σπριντ απλότητας»

«Θα ήθελα πολύ να με βοηθήσετε», δήλωσε ο Pichai στη συνάντηση, μιλώντας για το «σπριντ» – έναν όρο που χρησιμοποιείται συχνά στην ανάπτυξη λογισμικού και από τεχνολογικές νεοσύστατες επιχειρήσεις για να υποδηλώσει σύντομες, εστιασμένες δράσεις προς έναν κοινό στόχο.

Ο Pichai δήλωσε ότι η εταιρεία περιμένει από τους υπαλλήλους να μοιραστούν τις ιδέες τους μέχρι τις 15 Αυγούστου, μέσω μιας εσωτερικής έρευνας.

Πρόκειται για μια προσπάθεια της εταιρείας να «επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα ταχύτερα», εξήγησε ο Pichai.

Η έρευνα, την οποία είδε το CNBC, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογηθούν περικοπές σε ορισμένους τομείς.

Οι ερωτήσεις της έρευνας περιλαμβάνουν: «Τι θα σας βοηθούσε να εργαστείτε με μεγαλύτερη διαύγεια και αποτελεσματικότητα ως προς την εξυπηρέτηση των χρηστών και των πελατών μας; Τι εμπόδια πρέπει να αφαιρέσουμε για να επιτύχουμε ταχύτερα σε καλύτερα αποτελέσματα; Πώς μπορούμε να εξαλείψουμε τη σπατάλη, διατηρώντας την επιχειρηματικότητα και τη συγκέντρωση καθώς αναπτυσσόμαστε;»

Εσωτερικές εντάσεις

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία προσπαθεί να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ εργαζομένων και στελεχών μετά την ετήσια έρευνα “Googlegeist” που έδειξε ότι οι εργαζόμενοι βαθμολόγησαν την εταιρεία ιδιαίτερα κακούς βαθμούς για τις αμοιβές, τις προαγωγές και την εκτέλεση προγραμμάτων.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας», δήλωσε ο Prabhakar Raghavan, ένα από τα πιο σημαντικά και σημαίνοντα στελέχη της εταιρείας, που επιβλέπει την αναζήτηση, τις διαφημίσεις, τη χαρτογράφηση και άλλους τομείς.

Τον Μάιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τη διαδικασία αξιολόγησης της απόδοσής της, υποσχόμενη αύξηση των μισθών, ενώ ελπίζει να μειώσει τη γραφειοκρατία γύρω από τις αποζημιώσεις και τις αυξήσεις.

Κάποιο άγχος υπάρχει..

Στη συνάντηση όλων των εργαζομένων, τα στελέχη δεν άφησαν αναπάντητη την ανησυχία των εργαζομένων για πιθανές απολύσεις. Μία από τις ερωτήσεις με την υψηλότερη βαθμολογία ήταν: «Στον απόηχο της δήλωσης του Sundar πως η βελτίωση της συγκέντρωσης στην Google «σημαίνει ενοποίηση όπου οι επενδύσεις επικαλύπτονται και εξορθολογισμό των διαδικασιών», θα πρέπει να περιμένουμε απολύσεις;».

Ο Pichai άφησε την επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της Google, Fiona Cicconi, να απαντήσει. Η Cicconi περιορίστηκε στο να πει ότι η εταιρεία εξακολουθεί να προσλαμβάνει και δεν έχει σχέδια για απολύσεις αυτή τη στιγμή. Ωστόσο δεν απέκλεισε ξεκάθαρα το ενδεχόμενο για το μέλλον.

«Ζητάμε από τις ομάδες να είναι πιο συγκεντρωμένες και αποτελεσματικές και επεξεργαζόμαστε τι σημαίνει αυτό και σε εταιρικό επίπεδο. Παρόλο που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την οικονομία στο μέλλον, προς το παρόν δεν σκοπεύουμε να μειώσουμε το συνολικό εργατικό δυναμικό της Google».

«Πραγματικά καταλαβαίνω ότι υπάρχει κάποια ανησυχία γύρω από αυτό με βάση όσα που ακούμε από άλλες εταιρείες και αυτά που κάνουν και, όπως ανέφερε ο Sundar, εξακολουθούμε να κάνουμε προσλήψεις για κρίσιμους ρόλους», δήλωσε η Cicconi που ζήτησε από τους εργαζόμενους «να θυμούνται ότι αυτή εξακολουθεί να είναι η χρονιά των περισσότερων προσλήψεων στην ιστορία της εταιρείας.»

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η Alphabet ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των εργαζομένων της αυξήθηκε κατά 21% σε 174.014 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης από 144.056 το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό των προσλήψεων και των επενδύσεων μέχρι το 2023 και ο Pichai είπε στους υπαλλήλους σε ένα υπόμνημα, «δεν είμαστε απρόσβλητοι από τους οικονομικούς αντίθετους ανέμους».

Ο Pichai σημείωσε επανειλημμένα τις ευρύτερες οικονομικές αντιξοότητες. «Αν κοιτάξετε τι συμβαίνει εκεί έξω -είμαι σίγουρος ότι όλοι διαβάζετε τις ειδήσεις- οι άνθρωποι στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν προϊόντα της Google αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις αυτή τη στιγμή».

ΠηγήLIFO

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης