Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΟγδόντα μέρες φυλακής για τα ασυνόδευτα παιδιά του Πουρνάρα

Ογδόντα μέρες φυλακής για τα ασυνόδευτα παιδιά του Πουρνάρα

Πως το Κυπριακό κράτος «κρύβει» το κεφάλι του στην άμμο για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά

Γράφει ο Δημήτρης Στρατής

Με λιγοστό φαΐ και νερό, με μια κουβέρτα για τα βράδια, χωρίς κρεβάτι, ένα δωμάτιο με άλλους δέκα και χωρίς ουσιαστική ενασχόληση για ογδόντα μέρες. Χωρίς ζεστό νερό, μέσα στη βρωμιά και τα σκουπίδια και μια τουαλέτα που χρησιμοποιούν άλλοι πενήντα. Έτσι ακριβώς, συμπεριφέρεται το κράτος μας στα 356 ασυνόδευτα παιδιά που διαβιούν αυτή την περίοδο στο «Πουρνάρα».

Προσφέρονται δηλαδή σε αυτά τα παιδιά συνθήκες διαβίωσης που προσομοιάζουν με μια φυλακή (παλαιού τύπου), την οποία επιβεβαιώνουν με τις περιγραφές τους δύο Επίτροποι, οι κοινοτικές αρχές και άλλοι φορείς. Όσες προσπάθειες κι αν καταβάλει το λιγοστό προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών και Προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, όσο το επίσημο κράτος, «κρύβει» το κεφάλι του στην άμμο. Μόνο όπλο των παιδιών, είναι η υπομονή… ίσως μετά από μήνες καταφέρουν να ζήσουν κάπου αλλού, αξιοπρεπώς. 

Γιατί καθυστερούν οι αιτήσεις ασύλου;

Τα προβλήματα στο «Πουρνάρα» πληθαίνουν για μια σειρά από λόγους τους οποίους εξηγούν στην ιστοσελίδα μας οι αρμόδιοι.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου τα οποία εξασφαλίσαμε συνολικά ο πληθυσμός στο Κέντρο Υποδοχής έφτασε τα 2500 άτομα εκ των οποίων τα 356 είναι ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.  Οι μεταναστευτικές ροές ωστόσο αυξάνονται, κάτι που αναμένεται να επιτείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στο Κέντρο, το οποίο μπορούσε να αντέξει περί τα 1200 άτομα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο μέσος όρος διαμονής για τους ενήλικες είναι 35 με 40 μέρες. Ο χρόνος αυτός διπλασιάζεται στην περίπτωση των ασυνόδευτων ανηλίκων και φτάνει τις 80 μέρες. Όπως μας εξήγησε αρμόδια πηγή, το μεγάλο χρονικό διάστημα οφείλεται σε μια σειρά από λόγους:

  • Ο πρώτος είναι ότι κάθε παιδί πρέπει να περάσει μια μακρά γραφειοκρατική διαδικασία αφού δεν έχει κηδεμόνα, τον ρόλο του οποίου αναλαμβάνει λειτουργός του γραφείου κοινωνικής ευημερίας.
  • Δεύτερος λόγος, είναι η αξιολόγηση που γίνεται για πιστοποίηση της ηλικίας των ανήλικων.
  • Ένας τρίτος λόγος, είναι η έλλειψη χώρων για να στεγαστούν αυτά τα παιδιά αφού φύγουν από το «Πουρνάρα». Στην ουσία πρέπει να αδειάσουν θέσεις από διάφορες δομές για μεταφερθούν εκεί. Το αρμόδιο γραφείο αδυνατεί επίσης, να εξεύρει οικογένειες που είναι διατεθειμένες να τα υιοθετήσουν.

Κοντολογίς, οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, αντί για μέρες χρειάζονται μήνες, κάτι που συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού στο Κέντρο. Όπως ενημερωθήκαμε αρμοδίως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν λιγότεροι από πέντε ιδρυματικοί λειτουργοί που συνοδεύουν 356 παιδιά για τις καθημερινές τους ανάγκες, δηλαδή ένας λειτουργός για κάθε εκατό περίπου παιδιά. Μετά από πολλές παραστάσεις υπάρχει πλέον διαμορφωμένος χώρος διαμονής της ζώνης ανηλίκων όπου υπάρχουν σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδίου του Υπ. Εσωτερικών μόλις έξι κτιστές τουαλέτες και τρεις ντουζιέρες.

Μια κουβέρτα κι ένα ψωμί

Σε δηλώσεις της στο Limassol Today η Επίτροπος Προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου, υπογραμμίζει ότι ο λόγος για τον οποίο 30 ασυνόδευτα παιδιά προέβησαν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, περνώντας τα βράδια σε πεζοδρόμια της περιοχής είναι οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των ιδίων, σε αρκετές περιπτώσεις πέραν των δεκαπέντε παιδιών διαβιούν μαζί σε ένα δωμάτιο. Ξαπλώνουν στο πάτωμα με μια κουβέρτα και σύμφωνα με φωτογραφίες που έδειξαν σε λειτουργούς του γραφείου της Επιτρόπου, δεν υπάρχουν ούτε στοιχειώδης συνθήκες υγιεινής. «Μας έδειξαν φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται παντού βρωμιά και σκουπίδια», σημειώνει η κ. Μιχαηλίδου.

Σύμφωνα με τις περιγραφές των ίδιων των παιδιών, το πρωινό αποτελείται από ένα κομμάτι ψωμί και το απόγευμα παραχωρείται ένα μπουκαλάκι νερό.

Το σημαντικότερο βέβαια είναι η ψυχολογική κατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών. «Δεν υπάρχει ψυχαγωγία για τα παιδιά, ούτε χώροι αναψυχής και εκπαίδευσης εντός του Κέντρου», εξηγεί η κ. Μιχαηλίδου.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι θα σταλεί διερευνητική επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα αναμένονται απαντήσεις. Παράλληλα η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας ανέλαβε πρωτοβουλία για εξασφάλιση κονδυλίου προκειμένου να δημιουργηθούν νέες δομές. 

Τι πρέπει να γίνει;

Η κ. Μιχαηλίδου τονίζει ότι είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε όλα τα ασυνόδευτα παιδιά, αφού έχουν ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από τη σχετική σύμβαση των Ηνωμένων εθνών.

Εξήγησε ακόμα ενώ για περισσότερα από 200 παιδιά ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων τους, δεν λήφθηκε όμως απόφαση εάν θα πάρουν άσυλο.

Πολλά από αυτά τα παιδιά περιμένουν στον ίδιο χώρο έξι και άλλα οκτώ μήνες, ανέφερε ακόμα η κ. Μιχαηλίδου. Κληθείσα να αναφέρει ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν από το κράτος σημείωσε ότι «χρειάζονται επί τόπου δικαστήρια και η αρμόδια αρχή που είναι το Υπουργείο Εσωτερικών να εξετάζει γρήγορα τις αιτήσεις».  Ο αιτητής πρέπει να μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο υποβάλλοντας ένσταση σε περίπτωση απόρριψης, είπε.

Άμεση απομάκρυνση

Υπάρχει ανεπάρκεια ζεστού νερού και δυσλειτουργία των αποχετευτικών συστημάτων στο «Πουρνάρα», τονίζει σε δεύτερη έκθεση που εξέδωσε για το θέμα η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού Λοττίδη. Γίνεται ακόμα λόγος για συνωστισμό των διαμενόντων σε ακατάλληλα καταλύματα, στους χώρους καραντίνας με ανεπαρκή προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

Η Επίτροπος Διοικήσεως περιγράφει την κατάσταση ως «υποδομές διαβίωσης που απολήγουν σε εξευτελιστική μεταχείριση». Εισηγείται ακόμα, άμεση απομάκρυνση όλων των ανηλίκων ή κατ’ ισχυρισμό ανηλίκων από το Κέντρο και εξεύρεση άλλων κατάλληλων χώρων φιλοξενίας. 

«Τριτοκοσμική φαβέλα»

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα μας και κληθείς να περιγράψει πως έχουν τα πράγματα ο κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς Χριστάκης Μελετιές, επισήμανε ότι τις τελευταίες μέρες η κατάσταση έχει χειροτερέψει.

Πολλά άτομα κυκλοφορούν τις περισσότερες ώρες της μέρας εκτός του «Πουρνάρα» εξηγεί. Ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει μια «τριτοκοσμική φαβέλα» στην Κοκκινοτριμιθιά και πρέπει επιτέλους να βρεθούν λύσεις.

Το πρόβλημα των λυμάτων δεν έγινε κατορθωτό να λυθεί εδώ και τρία χρόνια ανέφερε ακόμα ο κ. Μελετιές, εξηγώντας ότι τρέχουν και πάνε μέχρι τον υπεραστικό δρόμο. Εξήγησε ότι λόγω της κατάστασης έχουν τοποθετηθεί υπαίθριες τουαλέτες έξω από το Κέντρο Υποδοχής.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης