Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΟι αθλητές ΑμεΑ έχουν δυνατότητες και προοπτικές

Οι αθλητές ΑμεΑ έχουν δυνατότητες και προοπτικές

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Συμμετείχε σε δυο Παραολυμπιάδες ως εκπαιδευτής και συνοδός του Αντώνη Αρέστη (2 αργυρά μετάλλια στο Πεκίνο) αλλά και σε σειρά άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών διοργανώσεων όπου ο συμπολίτης μας αθλητής κατέκτησε  πρώτες και δεύτερες θέσεις και πολλές άλλες σημαντικές διακρίσεις. Μέσω  του Αντώνη αποκόμισε σημαντικές εμπειρίες οι οποίες ήταν αρκετές για να του γεννήσουν το όραμα και να τον ωθήσουν να ασχοληθεί με περισσότερο πάθος και πείσμα, με άτομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ασχολούνται με το μπάσκετ και αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα αναπηρίας.

Αυτή η συναναστροφή και δράση, οδήγησε τον γυμναστή-προπονητή Κωνσταντίνο Χρίστου, να προχωρήσει στην ίδρυση μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας με βασικό στόχο την δημιουργία στην Λεμεσό και σε συνεργασία με την Μαρία Γαρπόζη και άλλους φορείς, του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης «Υπάρχω» το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με την ενδυνάμωση, την αποκατάσταση και άλλες πτυχές που αφορούν τα ΑμεΑ όλων των ηλικιών και όλων κατηγοριών.

Βασικός τομέας δράσης γι’ αυτό το Κέντρο και τους συντελεστές του, είναι και η εκπαίδευση στον χειρισμό και την αντιμετώπιση από τους γονείς και γενικότερα τους αρτιμελείς ανθρώπους, ενός παιδιού που γεννιέται με αναπηρία

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς  και γενικότερα το οικογενειακό περιβάλλον, πως να χειρίζονται πρακτικά στην καθημερινότητα αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο, κάποιες καταστάσεις στην περίπτωση ενός τετραπληγικού παιδιού για παράδειγμα, αλλά και το ίδιο το παιδί να μάθει και να μπορεί να διαχειρίζεται τον εαυτό του», επισημαίνει στο Limassol today ο Κωνσταντίνος Χρίστου.

Με την συμμέτοχή του ως εκπαιδευτής ή συνοδός αθλητών ΑμεΑ σε διεθνείς αγώνες, όπως σημειώνει, «έβλεπα τις υποδομές και γενικότερα την αντιμετώπιση που είχαν από τις χώρες τους οι αθλητές με αναπηρίες και η διαπίστωση ήταν ότι η Κύπρος ήταν πολύ πίσω  σε τέτοιου είδους ζητήματα». Έτσι δημιουργήθηκε το όραμα της δημιουργία του «Υπάρχω» όπου οι Κύπριοι αθλητές με αναπηρίες και γενικότερα τα ΑμεΑ θα μπορούν να έχουν όλες τις υπηρεσίες υγείας και απασχόλησης που χρειάζονται αντί να καταφεύγουν σε χώρες του εξωτερικού.

Το ξεκίνημα αυτή της προσπάθειας έγινε με την διοργάνωση διαλέξεων σε ομάδες πολιτών και κυρίως νέων ανθρώπων με στόχο «να δείξουμε στον κόσμο ότι  υπάρχουν στον τόπο μας τα άτομα με αναπηρίες, πρέπει να τα δεχτούμε και να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για ανθρώπους όπως όλοι οι υπόλοιποι με την διαφορά ότι έχουν κάποιες διαφορετικές ανάγκες, όπως διαφορετικές είναι οι ανάγκες και η καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου».

Τα άτομα με αναπηρίες δεν είναι ανήμπορα

Τονίζοντας ότι «θα πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να ενταχθούν παντού και δεν σημαίνει ότι ένα άτομο που είναι σε τροχοκάθισμα δεν μπορεί να συμμετέχει σε δράσεις όπως όλοι οι υπόλοιποι», ο Κωνσταντίνος Χρίστου υποδεικνύει  ότι δεν σημαίνει ότι όταν βρεθούμε με ένα ΑμεΑ το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τρέξουμε να το βοηθήσουμε γιατί , όπως νομίζουν κάποιοι, τα άτομα με αναπηρίες είναι ανήμπορα. «Δεν είναι ανήμπορα και αν χρειαστούν κάτι θα το ζητήσουν όπως όλοι εμείς οι υπόλοιπο ζητούμε στην καθημερινότητα μας κάτι από άλλους ανθρώπους… το χειρότερο για ένα ΑΜΕΑ είναι να υποτιμούν τις ικανότητες του οι άλλοι και να το αντιμετωπίζουν με οίκτο», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

Στο γυμναστήριο, όπως μας εξηγεί, η καθημερινή επαφή με ΑμεΑ, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, εντάσσονται στο ανάλογο άθλημα, με προπονήσεις είτε στο γυμναστήριο είτε στο Τσίρειο. Άτομα με τροχοκάθισμα, επιδίδονται ιδιαίτερα στις ρίψεις (ακόντιο, δισκοβολία κλπ) αλλά και σε ταχύτητες με ειδικό αγωνιστικό κάθισμα.

Με κάποιους από αυτούς τους ανθρώπου, όπως σημειώνει «δουλεύουμε για την καλύτερη δυνατή αθλητική ανέλιξη τους με στόχο να φτάσουμε σε επίπεδο που θα μπορούν να πάρουν μέρος στους Παραολυμπιακούς του 2024 και είμαστε βέβαιοι ότι αρκετοί είναι εκείνοι που θα είναι έτοιμοι για να πάρουν μέρος σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις εκτός Κύπρου».

«ΑΠΟΛΛΩΝ ΑμεΑ»

Ως γυμναστής στην ομάδα τροχοκαθισμάτων του Απόλλωνα, ο Κωνσταντίνος Χρίστου και οι συνεργάτες του προχώρησαν στην δημιουργία του «Απόλλων Αμεα» το οποίο θα βρίσκεται κάτω από τη ομπρέλα του Σωματείου και θα ασχολείται με πολλά αθλήματα για άτομα με αναπηρίες, όπως ο στίβος, το μπάσκετ, το πινγκ πονκ, η κολύμβηση, και άλλα.

Είναι ωστόσο αναγκαίο, όπως επισημαίνει, «για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, να υπάρξουν άτομα που θα ενδιαφερθούν να ασχοληθούν και να βοηθήσουν ως προπονητές στον τομέα τους, οπότε αυτό θα δώσει την δυνατότητα  ανάπτυξης και άλλων αθλημάτων».

Το κάθε Αμεα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τον Απόλλωνα και μετά από αξιολόγηση και σε συνεργασία με τον εκπαιδευτή θα εντάσσεται στο άθλημα για το οποίο ενδιαφέρεται και του ταιριάζει.

Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης «Υπάρχω»

Τα σχέδια για το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης «ΥΠΑΡΧΩ» είναι έτοιμα και βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με κάποιες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις και άλλους φορείς που επέδειξαν ενδιαφέρον να συνδράμουν με διάφορους τρόπους στην υλοποίηση αυτού του έργου.

Σαν ένα πρώτο βήμα μέχρι την κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου, δημιουργήθηκε ένας χώρος για αποκατάσταση και ενδυνάμωση, πλαισιωμένος με εργοθεραπευτές, ψυχολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες.

Μιλώντας για την ανάγκη που οδήγησε στην δημιουργία του Κέντρου, ο Κωνσταντίνος Χρίστου, επισημαίνει ιδιαίτερα τα γεγονός ότι η ομάδα του «Υπάρχω» αντιλήφθηκε ότι «το νησί μας στερείται ενός επαρκούς και σωστού επιστημονικού και διαγνωστικού κέντρου, το οποίο να μπορεί να προσφέρει εκπαιδευτικές και όχι μόνο υπηρεσίες σε άτομα με διαφορετικές ικανότητες με  αποτέλεσμα την σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής αυτών των ατόμων».

Το Κέντρο είναι το πρώτο έργο αυτού του είδους στην Κύπρο, το οποίο στοχεύει να προσφέρει υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση, αθλητικές δραστηριότητες και επαγγελματική κατάρτιση στα άτομα με αναπηρίες, σε ένα επαγγελματικό, σύγχρονο περιβάλλον με μοντέρνες και καινοτόμες εγκαταστάσεις. Θα αποτελείται από τρία τμήματα τα οποία θα αντιστοιχούν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

Σκοπός και στόχος του Κέντρου είναι να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό προπονητών, ποικίλων αθλημάτων, ώστε τα μέλη του να έχουν την ευκαιρία να βρουν το άθλημα που τους ενδιαφέρει και να μπορέσουν να το εξασκήσουν σωστά και να έχουν τελικά τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Υποδεικνύοντας ότι Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης «Υπάρχω» θα παρέχει λύσεις σε εκατοντάδες γονείς και άτομα με αναπηρίες, οι συντελεστές του έργου, τονίζουν ότι επιθυμία τους είναι  να διασφαλιστεί ότι «κανένα άτομο με ξεχωριστές ικανότητες δεν θα παραμείνει απομονωμένο και με τις σωστές ευκαιρίες εκπαίδευσης, να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη και η κοινωνικοποίηση όλων».

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης