Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΟι φυλακές στη Νορβηγία

Οι φυλακές στη Νορβηγία

Λέγεται πως το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας φαίνεται από τις φυλακές της

Οι φυλακές οφείλουν να είναι σωφρονιστικά ιδρύματα. Για να μην μπαίνει κανείς αγρίμι, και αγρίμι να βγαίνει, πρέπει να βρίσκεται σε περιβάλλον πολιτισμού, ανάπτυξης ψυχικής, αποκατάστασης πνευματικής, δειγματισμού μιας ορθής κοινωνίας, σε ένα περιβάλλον ήρεμο, που προτάσσει την αξιοπρέπεια, τη νομιμότητα, τον κοινωνικά υγιή τρόπο ζωής.

Με αυτό τον τρόπο και με αυτά τα πρότυπα κτίστηκαν οι φυλακές στην Νορβηγία.

Πως η Νορβηγία σχεδίασε τις πιο ανθρώπινες φυλακές; Χωρίς κάγκελα στα παράθυρα και με κοινές δραστηριότητες με τους φύλακες. Γιατί μια σχέση φιλίας και συναναστροφής εμποδίζει τα ένστικτα διένεξης σε κάποιον που σου είναι φίλος. Γιατί η μίξη δημιουργεί όρους ισότητας κοινωνικής κι όχι περιθωριοποιημένους και φρουρούς συνετισμού.

Κι αυτό το πρότυπο δεν ήταν ουτοπικό να γίνει. Η φυλακή Χάλντεν είναι η νεότερη και η πιο ασφαλής της Νορβηγίας. Εδώ δεν υπάρχει αγριότητα. Πήρε δέκα χρόνια να κτιστεί για να κτιστεί ορθά μελετημένα με έρευνες κοινωνικές και αρχιτεκτονικές και επενδύθηκε για αυτό το κερδοφόρο για την κοινωνία της Νορβηγίας πρότζεκτ, ένα ποσό 17 εκατομμυρίων ευρώ. Κλείνει φέτος 12 χρόνια λειτουργίας.

Κάθε κρατούμενος φιλοξενείται σε μοναχικό κελί με μίνι ψυγείο, τηλεόραση με επίπεδη οθόνη και δικό του μπάνιο. Τα παράθυρα δεν έχουν κάγκελα για να μπαίνει μέσα περισσότερο φως το οποίο λειτουργεί θεραπευτικά στη ψυχοσύνθεση και την ευφορία του ανθρώπου. Κάθε μερικά κελιά υπάρχει κι άλλη κουζίνα τελευταίας τεχνολογίας και υγειονομικών συνθηκών. Υπάρχει γυμναστήριο, μέχρι και στούντιο μουσικής. Υπάρχουν όλων των ειδών μουσικά όργανα καθώς και τοίχος αναρρίχησης.

Ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε το, κτίριο Χανς Χένρικ Χόιλουντ. έχει δηλώσει ότι στόχος του ήταν να την κάνει να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με τον έξω κόσμο.

«Για να αποφύγω την ιδρυματική αντίληψη, το εξωτερικό δεν είναι από τσιμέντο αλλά από τούβλα, γαλβανισμένο ατσάλι και ξύλο πεύκου, τα κτίρια μοιάζουν να έχουν ‘βγει μέσα από το δάσος»

Ο αρχιτέκτονας φρόντισε να κρύψει με συστάδες δέντρων τον υψηλό φράκτη που περικλείει τα κτίρια και στρογγύλεψε το πάνω μέρος του φράκτη «για να μην είναι εχθρικός», όπως δηλώνει.

Παρόμοια είναι και η θέση της Γκουντρούν Μόλντεν, που είναι επίσης αρχιτέκτονας που εργάστηκε για την κατασκευή του κτιρίου.

«Η καθημερινή ζωή των ανθρώπων που κρατούνται δεν πρέπει να είναι μια τιμωρία. Πρέπει να έχουν λόγο για να συνεχίσουν να ζουν»

«Όλοι οι τρόφιμοι των φυλακών στη Νορβηγία, θα επιστρέψουν στην κοινωνία», είχε πει ο διευθυντής των φυλακών, Are Hoidel σε σχετικό ντοκιμαντέρ. «Θέλετε ανθρώπους θυμωμένους;», διερωτάται.

Τα ισόβια δεσμά δεν υπάρχουν στην Νορβηγία, αντ΄αυτού οι αρχές εστιάζουν στην επανένταξη των κρατουμένων και όχι στην τιμωρία τους.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Σωφρονιστικών Καταστημάτων της Νορβηγίας, η φυλακή δεν θα πρέπει να είναι τίποτα περισσότερο από μια πρόσκαιρη στέρηση της ελευθερίας.

Ο κανονισμός των φυλακών επιτρέπει σε κάποιον να σπουδάσει. Όλοι επίσης οι κατάδικοι δικαιούνται να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μακριά από τα «τιμωρητικά πρότυπα» των ΗΠΑ και της πλειονότητας των χωρών της υφηλίου που προσπαθούν να εξοντώσουν κάποιον ο οποίος διέπραξε ακόμα και ένα ελαφρύ αδίκημα, στην Νορβηγία οι ποινές είναι μικρές και στο 90% των περιπτώσεων ανέρχονται σε μόλις 12 μήνες.

Για να διακοσμήσει τους τοίχους της φυλακής επιστρατεύτηκε ο Νορβηγός καλλιτέχνης Ντολκ -ο επονομαζόμενος και «Banksy της Νορβηγίας»– ο οποίος ζωγράφισε μια τεράστια τοιχογραφία που απεικονίζει ένα κρατούμενο με ριγέ στολή στη χαρακτηριστική πόζα της ρίψης σφαίρας. Μόνο που αντί για σφαίρα του στίβου έχει μια σιδερένια μπάλα που κρέμεται από την αλυσίδα του.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης