Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΟι Μότες: το "ευαίσθητο θέμα" την επόμενη της Ημέρας Καταπολέμησης της...

Οι Μότες: το “ευαίσθητο θέμα” την επόμενη της Ημέρας Καταπολέμησης της Bίας κατά των Γυναικών

Το «πολύ ουσιώδες και ευαίσθητο θέμα της έμφυλης βίας», έγραψε σε tweet στον επίσημό του λογαριασμό στο Twitter o Γενικός Εισαγγελέας. Τι εννοείτε «ευαίσθητο θέμα» κύριε Γενικέ; Ευαίσθητο θέμα θεωρούσε ο μπακκάλλης του χωρκού μας πριν 40 χρόνια τες μότες και γι’ αυτό ετύλιεν το πακέτο σε φύλλα εφημερίδας να μεν φαίνουνται οι μότες μεσ’ στην τσέντα μας όπως περνούσαμεν που τους καφενέδες του χωρκού. Ευαίσθητο θέμα διότι έχει να κάνει με σώματα γυναικών; Eυαίσθητο θέμα διότι άμα θωρούμεν μιαν γεναίκα που της σπάζει τα παΐδκια σκεφτούμαστε τζιαι ότι επειδή εν γεναίκα πιο κάτω που το αφφάλιν έσιει κάτι άλλο που μπορεί να έχει σχέση με το ότι τρώει ή πρέπει της να τρώει ξύλο; Ευαίσθητο θέμα ο βιασμός, κ. Γενικέ, διότι μέχρι να αναγνωριστεί ως θύμα πρέπει να αποδείξει ότι εν ήταν πουτάνα;

Ευαίσθητο θέμα, κ. Γενικέ, είπε μας η Αστυνομία ότι ήταν η δολοφονία της Ανδρούλας Αβραξίδου και του παιδιού της Στέλιου Γιάγκου στους Εργάτες και να μην μιλούμε, να μην σχολιάζουμε, να μην αναλύουμε. Ήταν επουσιώδες για τις Κρατικές Υπηρεσίες και την Διακυβέρνηση να ονομαστεί «ευαίσθητο θέμα» για να μην μιλήσουμε για τις εγκληματικές τους ευθύνες. Για να μην κάνουμε θέμα ότι την οικογένεια παρακολουθούσε το Γραφείο Ευημερίας και δεν έκαναν διάγνωση κινδύνου. Για να μην πούμε ότι στην Αστυνομία είχε ήδη γίνει καταγγελία από τρίτο άτομο αλλά η Αστυνομία, παρανομώντας και αδιαφορώντας για την υποχρέωση να διερευνήσει, είπεν, ‘να έρτει η ίδια να καταγγείλει’.

Ευαίσθητο θέμα, κ Γενικέ, να λέμε ότι ο θύτης εν άφηκε δόντια της μάνας του Στυλιανού, κι ότι όλοι οι φορείς το έβλεπαν και δεν έκαναν τίποτε;

Η Βία κατά των Γυναικών είναι ευαίσθητο θέμα επειδή ενώ όλοι είναι δίπλα στα θύματα το θύμα πάντα νοιώθει και είναι μόνο του.

Η επιβίωση της ήταν και παραμένει προσωπική της υπόθεση. Και πρέπει να είναι προσωπικό θέμα το θέμα για να μπορεί να φέρει στίγμα, να φέρει βάρος, να φέρει φόβο έκθεσης, να φέρει οδύνη και απαλλοτρίωση του προσώπου της γυναίκας θύματος όταν προσφεύγει στου θεσμούς, να φέρει σιωπή για την εμπειρία της με τους θεσμούς για να μεν μαθαίνει ο κόσμος τα χαήρκα τους, να φέρει κούραση για την ίδια ώστε να σιωπά τζιαι να τους αφήνει ήσυχους, καθαρούς, λεβέντες.

Η Βία κατά των Γυναικών είναι ευαίσθητο θέμα μόνο για όσους θέλουν να ξεπλένουν την ανεπάρκεια των κρατικών θεσμών και της διακυβέρνησης. Η Βία κατά των Γυναικών είναι ευαίσθητο θέμα μόνο όταν η ευαισθητοποίηση μας σερβίρεται ως χρέος και ως εξόφληση χρέους. Η Βία κατά των Γυναικών είναι ευαίσθητο θέμα ώστε η Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών να πιπιλάται και να γλυκαίνει το στόμα των Αρμοδίων και τα αυτιά της κοινωνίας σήμερα που είναι ειδική μέρα.

Η Βία κατά των Γυναικών είναι τα άντερα και οι ομοιοστατικοί μηχανισμοί ενός πατριαρχικού ολοκληρωτικού συστήματος που διακυβερνά τη ζωή, την ασφάλεια, την αναπαραγωγή, τη σεξουαλικότητα, την εργασία, ακόμη και τον λόγο μας: πως μιλούμε, πως δεν μιλούμε για τη Βία κατά των Γυναικών.

(Η κεντρική φωτογραφία είναι από δουλειά της Jen Lewis Beauty in Blood (2015), macro photographs of her collected menstrual blood. Η δεύτερη φωτογραφία του κειμένου της artist and poet Rupi Kaur, who was banned (and swiftly unbanned) from Instagram in 2015 for her posts showing menstrual blood and everyday menstrual experiences. Στην τρίτη φωτογραφία το tweet του ΓενΕισ).

Απόσπασμα από χτεσινό δελτίο τύπου του Δίκτυο Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών.

(Το πλήρες κείμενο της χτεσινής Ανακοίνωσης του Δικτύου εδώ)

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης