Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΌλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά για τη διαχείριση του νερού

Όλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά για τη διαχείριση του νερού

Τη σπουδαιότητα του νερού στη ζωή μας υπογραμμίζει το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, με αφορμή την σημερίνηξ Παγκόσμια Ημέρα Νερού, σημειώνοντας πως όλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, αλλάζοντας τον τρόπο που χρησιμοποιούμε, καταναλώνουμε και διαχειριζόμαστε το νερό.

Σε ανακοίνωση του, το ΣΥΛ αναφέρει πως η ανάγκη ορθολογιστικής διαχείρισης και καθημερινής εξοικονόμησής του, αποτελούν σήμερα όσο ποτέ, μια πραγματικότητα που απαιτεί την προσοχή όλων.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, για να τονίσει ακριβώς αυτή την ανάγκη, ενώ βασικός σκοπός της Ημέρας είναι η επίτευξη του Στόχου 6 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μέσω του οποίου διασφαλίζεται η αρχή Νερό και Αποχέτευση για όλους μέχρι το 2030», προστίθεται.

Σήμερα, συνεχίζει η ανακοίνωση, η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται πολύ μακριά από την επίτευξη του Στόχου 6, καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι, σχολεία, επιχειρήσεις, κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, αγροκτήματα, εργοστάσια, δεν έχουν ασφαλή και επαρκή πρόσβαση στο νερό και σε υγιεινές συνθήκες αποχέτευσης.

Πρέπει να επιταχύνουμε την αλλαγή και αυτό αποτελεί το βασικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, τονίζει το ΣΥΛ και προσθέτει ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο πρέπει να εργαστούν πολύ γρηγορότερα για να ανταποκριθούν εγκαίρως στον Στόχο 6.

«Όλοι εμείς, η οικογένειά μας, το σχολείο, η κοινότητα, η πόλη, η χώρα μας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, αλλάζοντας τον τρόπο που χρησιμοποιούμε, καταναλώνουμε και διαχειριζόμαστε το νερό στη ζωή μας. Χρειαζόμαστε όλοι να αναλάβουμε δράση», συμπληρώνει.

Την ίδια ώρα υποδεικνύει ότι, ως Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού παρακολουθεί εναγωνίως τις παγκόσμιες εξελίξεις και στα τοπικά του όρια, προβαίνει σε αδιάλειπτες δράσεις που στοχεύουν στην εξασφάλιση ικανοποιητικής ποσότητας και ποιότητας νερού στους καταναλωτές του.

Επιπρόσθετα, συνεχίζει, «συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και αξιοποιεί κονδύλια, τα οποία στοχεύουν στην αναβάθμιση και συντήρηση του δικτύου ύδρευσης της Λεμεσού και εξασφαλίζουν την αποδοτική διαχείριση δεδομένων σε ένα ασφαλές δίκτυο. Παράλληλα, εξοπλίζεται με τεχνολογίες που διασφαλίζουν την επίτευξη ενός εκ των κυριότερων στόχων του Συμβουλίου, ο οποίος είναι η παροχή υψηλής ποιότητας νερού σε σταθερή βάση».

Δηλώνοντας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στο θέμα της εξοικονόμησης νερού, το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι οργανώνει σε τακτική βάση εκστρατείες εξοικονόμησης νερού και ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους καταναλωτές για την ορθολογική χρήση του νερού με συμβουλές εξοικονόμησης, τις οποίες διαχέει μέσω της σελίδας του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης καθώς και μέσω εντύπων και εκδηλώσεων.

Επιπρόσθετα το ΣΥΛ αναφέρει ότι το Μουσείο Νερού του, το πρώτο στο είδος του μουσείο στην Κύπρο, αποτελεί την ναυαρχίδα του για τη συνεχή καλλιέργεια της υδατικής συνείδησης και τη δημιουργία κουλτούρας προστασίας και σωστής διαχείρισης του νερού. Σε αυτό, προστίθεται, χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και επισκέπτες από την Κύπρο και το εξωτερικό, έχουν ενημερωθεί μέχρι σήμερα και συνεχώς ενημερώνονται, μέσω ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, για τη σημασία του νερού και για την αδήριτη ανάγκη εξοικονόμησής του.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης