Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑ“Ως εδώ και μη παρέκει η ανοχή στον φασισμό και τον εθνικισμό”

“Ως εδώ και μη παρέκει η ανοχή στον φασισμό και τον εθνικισμό”

Ηχηρό μήνυμα δημοκρατικότητας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στους ξένους που ζουν στην Κύπρο, έστειλε ο κόσμος της Λεμεσού με την μαζική παρουσία του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Διοικητηρίου, κάτω από πρωτοφανή μέτρα αστυνόμευσης και στην παρουσία και του αντιοχλαγωγικού «Αίαντα».

Με αφορμή τα όσα εγκληματικά διαπράχθηκαν την περασμένη Παρασκευή από οργανωμένες ρατσιστικές ομάδες κουκουλοφόρων φασιστικών στοιχείων, με τους άγριους ξυλοδαρμούς αλλοδαπών που ζουν στην Λεμεσό και τις καταστροφές των περιουσιών τους, οι εκατοντάδες πολίτες που μετείχαν στην εκδήλωση, διατράνωσαν την αποφασιστικότητα τους να μπουν ασπίδα απέναντι στους φασίστες-εθνικιστές.

«Ούτε στη Λεμεσό ούτε πουθενά , μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και «ΕΛΑΜ-Χρυσή  Αυγή φονιάδων μαγαζί», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν, ενώ οι συγκεντρωθέντες, υποδεικνύοντας ότι οι κουκουλοφόροι δεν είναι χούλιγκαν, όπως κάποιοι θέλουν να τους παρουσιάζουν αλλά φασίστες εθνικιστές, απαίτησαν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για προστασία της δημοκρατίας και εμπέδωση πραγματικού αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

Απαίτηση για αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακροδεξιάς βίας

Στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το ΑΚΕΛ με σύνθημα «Καμία ανοχή στην ακροδεξιά», κύριος ομιλητής ήταν ο Γ.ΓΡ. του κόμματος Στέφανος Στεφάνου ο οποίος υπέδειξε την αποτυχία της κυβέρνησης. «Ήρθαμε εδώ για ν’ απαιτήσουμε από τον Πρόεδρο και την κυβέρνησή του, να προστατεύσουν τη ζωή και τις περιουσίες των απλών ανθρώπων και την αποφασιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακροδεξιάς βίας, όπως την είδαμε να εκτυλίσσεται στη Χλώρακα και τη Λεμεσό, με θύματα ντόπιους και ξένους» ανέφερε στην ομιλία του ο Γ.ΓΡ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Η κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει τα επεισόδια μίσους και τα πογκρόμ κι αυτό οφείλει να το αναγνωρίσει και να πράξει τα δέοντα, να εντοπίσει και να στείλει στη δικαιοσύνη όσους οργάνωσαν, πρωταγωνίστησαν και ενέχονται στα επεισόδια, τόνισε ο κ. Στεφάνου, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν μαρτυρίες  και οπτικό υλικό και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να καταγράψει τις ζημιές των βανδαλισμών στον Μόλο της Λεμεσού και στη Χλώρακα και να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες επισημαίνοντας παράλληλα την «ευθύνη της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα fakenews που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα οποία λειτουργούν σαν σπίθα για να προκαλούνται οι ρατσιστικές εκρήξεις».

Τονίζοντας ότι η πολιτική για το μεταναστευτικό πρέπει να στηρίζεται στην ανθρωπιά, στην αλληλεγγύη και στο διεθνές δίκαιο, «αλλιώς οι βαρύγδουπες δηλώσεις και τα δάκρυα κάθε φορά που πνίγονται παιδιά έξω από την πόρτα μας θα μοιάζουν με υποκρισία Φαρισαίων», ο Γ.ΓΡ. του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι «αυτό που έγινε αυτές τις μέρες ήταν απολύτως προβλεπτό και κανείς δεν μπορεί να καμώνεται τον έκπληκτο», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι το αβγό του φασιστικού φιδιού για χρόνια επωαζόταν, η κατάσταση σιγόβραζε, φούσκωνε και εκτραχυνόταν από την ανυπαρξία πολιτικής για το μεταναστευτικό».

Έκκληση στην κυβέρνηση από την Συριακή Κοινότητα

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες και δεκάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Λεμεσό, καταγόμενοι κυρίως από την Συρία, αρκετοί από τους οποίους βίωσαν την ρατσιστική βία την περασμένη Παρασκευή, με τους ξυλοδαρμούς και τις καταστροφές των περιουσιών τους.

Μέλη της Συριακής Κοινότητας Κύπρου, διένειμαν φυλλάδιο μέσα από το οποίο εξέφραζαν την λύπη και τους φόβους τους για την ρατσιστική βία, απευθύνοντας έκκληση για υποστήριξη από τον λαό αλλά και την κυβέρνηση της Κύπρου.

Στο φυλλάδιο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η Συριακή κρίση διαρκεί για περισσότερο από 12 χρόνια και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν διαθέτουν έγκυρα Συριακά διαβατήρια και η πρόσφατη απόφαση να απαιτείται Συριακό διαβατήριο ως απόδειξη ταυτότητας, βάζει ένα βαρύ φορτίο στους νεοφερμένου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που γεννήθηκαν κατά την διάρκεια του πολέμου και δεν έχουν επίσημες εγγραφές για να αποδείξουν την ταυτότητα τους. Πολλοί πρέπει να πληρώσουν ένα μεγάλο ποσό 800 ευρώ για ένα Συριακό διαβατήριο με ισχύ μόλις δύο χρόνια».

Με αυτά τα δεδομένα, η Συριακή Κοινότητα, καλεί την κυβέρνηση «να επανεξετάσει την απόφαση της και να επιταχύνει την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου για να επιτραπεί στους πρόσφυγες να εργαστούν και να συνεισφέρου θετικά στην κοινωνία».

Χρήστος Χαραλάμπους

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης