Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΠαγκόσμια Ημέρα Παιδιού σήμερα. Στόχος ένα καλύτερο μέλλον για κάθε παιδί

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού σήμερα. Στόχος ένα καλύτερο μέλλον για κάθε παιδί

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού εγκαθιδρύθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1954 ως η «Διεθνής Ημέρα Παιδιού» και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου στοχεύοντας στην ενημέρωση για τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά, αλλά και τη βελτίωση και αναβάθμιση της ευημερίας τους.

Η 20η Νοεμβρίου είναι μια ιδιαίτερη μέρα καθώς, σε αυτή την ημέρα το 1959 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Είναι επίσης η ημερομηνία που το 1989 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Είναι επίσης η ημερομηνία το 1989 όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Από το 1990, η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού σηματοδοτεί την επέτειο της ημερομηνίας όπου η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τόσο τη Διακήρυξη όσο και τη Σύμβαση για τα δικαιώματα των παιδιών.

Μητέρες, πατέρες, δάσκαλοι, νοσηλευτικό προσωπικό, ιατροί, ηγέτες χωρών, η κοινωνία των πολιτών, θρησκευτικοί και κοινοτικοί ηγέτες, εταιρικοί κολοσσοί, και επαγγελματίες του χώρου των ΜΜΕ, όσο επίσης και νεαρά άτομα αλλά και τα ίδια τα παιδιά, μπορούν να διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού ως ένα σημαντικό γεγονός με τρόπο ωφέλιμη για την κοινωνία, την κοινότητα ή τη χώρα τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την υπεράσπιση, την προώθηση, και τον εορτασμό των δικαιωμάτων των παιδιών. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε διαλόγους και δράσεις που θα συντελέσουν σε ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα παιδιά του κόσμου.

Θέμα για το 2021: Ένα καλύτερο μέλλον για κάθε παιδί

Για το 2021 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διεξάγει καμπάνια με θέμα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Καλεί τα ίδια τα παιδιά και τα νεαρά άτομα να υψώσουν τις φωνές τους σε ζητήματα που αφορούν τις γενιές τους, και τους ενήλικες να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου στο μέλλον. Ενόσω ο πλανήτης ανακάμπτει από την πανδημία, η εστίαση στα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά είναι πιο σημαντική από ποτέ. Για φέτος, απευθύνει ανοικτό κάλεσμα στον καθένα για να γνωρίσει την ομάδα “Youth Advocates” της UNICEF με στόχο την αναζήτηση δημιουργικών και καινοτόμων λύσεων για τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα.

*Κύρια φωτογραφία: Υβόννη Ζαχαρίου για το Limassol Today

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης