Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΠαιδικό φούτερ επικίνδυνο για τα παιδιά εντοπίστηκε στην Κύπρο

Παιδικό φούτερ επικίνδυνο για τα παιδιά εντοπίστηκε στην Κύπρο

Δεκατέσσερα προϊόντα, μεταξύ των οποίων και παιδικό φούτερ άγνωστης μάρκας που εντοπίστηκε στην Κύπρο, εντοπίστηκαν στην αγορά της ΕΕ την εβδομάδα που άρχισε στις 9 Ιανουαρίου, απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών ανακοίνωσε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, που προσθέτει πως έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων.

Συγκεκριμένα πρόκειται για παιδικό φούτερ άγνωστης μάρκας, μοντέλο 222809, με γραμμοκώδικα 5208046209936 και με χώρα κατασκευής την Μπαγκλαντές. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία ελεύθερων κορδονιών στην περιοχή του λαιμού του ενδύματος.

Σημειώνεται ότι τα κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες στη περιοχή της κουκούλας απαγορεύονται. (κορδόνια με ελεύθερες άκρες 7-14) γνωστοποιήθηκε στο σύστημα από την Κύπρο. Εντοπίστηκε στο κατάστημα SKLAVENITIS CYPRUS LIMITED και έχει αποσυρθεί από την αγορά έτσι ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών.

Βρεφικό στρώμα μάρκας Pali, μοντέλο X27525, με γραμμοκώδικα 8053677535223 και με χώρα κατασκευής την Ιταλία. Κίνδυνος πνιγμού λόγω του ότι το φερμουάρ είναι προσβάσιμο, με πιθανή κατάποση του υλικού που φέρει στο εσωτερικό του το στρώμα. Το φερμουάρ στο κάλυμμα στρώματος δεν απαιτεί δύο ταυτόχρονες ενέργειες για να ανοίξει και επίσης δεν υπάρχει πρόσθετο κάλυμμα κάτω από το αφαιρούμενο κάλυμμα.

Μουσικό μαλακό αρκουδάκι μάρκας ZAZU, με κωδικό κατασκευής 1909, με γραμμοκώδικα 0703625108310 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση των μικρών κομματιών (τα μάτια), που αποσπώνται εύκολα από το παιχνίδι

Μαλακό παιχνίδι σε μορφή ρινόκερου που συμπιέζεται μάρκας Value Toys, κωδικό κατασκευής 6751688, με γραμμοκώδικα 5903272731397 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση των μικρών κομματιών (τα μάτια), που αποσπώνται εύκολα από το παιχνίδι.

Μαλακό παιχνίδι σε μορφή σκυλάκι άγνωστης μάρκας, με γραμμοκώδικα 2014055440009 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση των μικρών κομματιών (η μύτη) που αποσπάται εύκολα από το παιχνίδι.

Κλιπ στερέωσης τραπεζομάντηλου σε μορφή λεμονιού μάρκας Garden, με γραμμοκώδικα 87956002411000000200 και με χώρα κατασκευής τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Κίνδυνος πνιγμού γιατί μπορεί να εκληφθούν σαν τρόφιμα από τους καταναλωτές και κυρίως από παιδιά και ως εκ τούτου να τα βάλουν στο στόμα.

Διακοσμητικά στολίδια (σετ 15) που προσομοιάζουν με μικρά φρούτα μάρκας TEDI, μοντέλο apples / oranges, με γραμμοκώδικες 22010001651000000100 / 15399001651000000100 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού γιατί μπορεί να εκληφθούν σαν τρόφιμα από τους καταναλωτές και κυρίως από παιδιά και ως εκ τούτου να τα βάλουν στο στόμα.

Μαλακό παιχνίδι με υγρό σε μορφή γάτας μάρκας JOHNTOY, μοντέλο 24422, κωδικό κατασκευής 21- 792, με γραμμοκώδικα 8711866244225 και με άγνωστη χώρα κατασκευής . Μικροβιολογικός κίνδυνος από την παρουσία αερόβιων μεσόφιλων μικροοργανισμών στο υγρό που φέρουν στο εσωτερικό τους τα παιχνίδια.

Παιχνίδι με μαγνητικά σφαιρίδια μάρκας myHodo, μοντέλο Magnetkugeln bunt 5 mm και με άγνωστη χώρα κατασκευής. Κίνδυνος τραυματισμού, διάτρησης, λοίμωξης ή απόφραξης του εντέρου σε περίπτωση κατάποσης περισσοτέρων του ενός μαγνήτη ή ενός μαγνήτη και ενός μεταλλικού αντικειμένου που είναι δυνατόν να έλξουν το ένα το άλλο.

Παιχνίδι τζελ άγνωστης μάρκας (σετ 12 δοχεία σε σχήμα κολοκύθας) και με άγνωστη χώρα κατασκευής. Χημικός κίνδυνος από την παρουσία υψηλής συγκέντρωσης βόριου στο παιχνίδι. (το επιτρεπόμενο όριο είναι 300 mg/kg για υγρά ή κολλώδη παιχνίδια) 

Βρεφικό παιχνίδι που στερεώνεται σε κρεβατάκια, μάρκας aiyingle, μοντέλο BPOZ5141, με γραμμοκώδικα 5904326405141 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται από το παιχνίδι. (στοιχεία που κροταλίζουν)

Παιδικό φούτερ άγνωστης μάρκας και με άγνωστη χώρα κατασκευής. Κίνδυνος τραυματισμού και στραγγαλισμού από την παρουσία ελεύθερων κορδονιών στην περιοχή του λαιμού του ενδύματος, των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

Διακοσμητικά προϊόντα που προσμοιάζουν με σταφύλια, μάρκας CANEA, μοντέλο 123CAN16Q-01 (Sztuczny owoc 7 cm), κωδικό κατασκευής 123CAN16Q-01, με γραμμοκώδικα 5902487438008 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται από τα προϊόντα, γιατί μπορούν να εκληφθούν σαν τρόφιμα από τα παιδιά. (μεμονωμένες μπάλες).

Διακοσμητικό αυτόνομο τζάκι βιοαιθανόλης, μάρκας Kratki, μοντέλο WHISKEY/2/CZARNY/TUV Whiskey 2 TÜV English style, Black και με χώρα κατασκευής την Πολωνία. Κίνδυνος πυρκαγιάς και εγκαυμάτων λόγω του ότι το προϊόν έχει ανεπαρκή θερμομόνωση, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα στον χρήστη που το αγγίζει. Επιπλέον, το προϊόν θα μπορούσε να αναφλεγεί και να προκαλέσει πυρκαγιά από υλικό που πιθανόν να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Η Υπηρεσία σημειώνει ότι το παιδικό φούτερ που έχει εντοπιστεί αρχικά από την ΥΠΚ στην αγορά της Κύπρου (χωρίς να έχει προηγουμένως εντοπιστεί στις άλλες χώρες μέλη) δεσμεύτηκε και αποσύρθηκε.

Αναφέρει επίσης ότι τα υπόλοιπα προϊόντα, είναι πιθανό να βρίσκονται στην αγορά της Κύπρου και να απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών. Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς, πωλητές που τυχόν διαθέτουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως την διάθεση τους και να ειδοποιήσουν την Υπηρεσία.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί επίσης τους καταναλωτές σε περίπτωση που κατέχουν τα πιο πάνω προϊόντα να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να τα επιστρέψουν στον πωλητή, δηλαδή στο κατάστημα από το οποίο τα έχουν προμηθευτεί και παράλληλα να την ενημερώσουν σχετικά.

Σημειώνει ότι, σύμφωνα με τον περί Προστασίας του Καταναλωτή Νόμο του 2021, σε περίπτωση αγοράς μη ασφαλούς προϊόντος, ο καταναλωτής δικαιούται σε αντικατάσταση του προϊόντος, ώστε το προϊόν να είναι σύμφωνο προς τους όρους της σύμβασης πώλησης. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ο καταναλωτής δικαιούται να υπαναχωρήσει, δηλαδή να επιστρέψει το προϊόν στον πωλητή και να λάβει πίσω το πλήρες ποσό που πλήρωσε. Υπενθυμίζεται ότι, τα πιο πάνω δικαιώματα ισχύουν για περίοδο 2 ετών από την αρχική παράδοση του προϊόντος στον καταναλωτή και ότι την αποκλειστική ευθύνη έναντι του καταναλωτή έχει πάντα ο τελικός πωλητής.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης