Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΠαραδέχονται τις καθυστερήσεις στα επιδόματα πρόνοιας

Παραδέχονται τις καθυστερήσεις στα επιδόματα πρόνοιας

Με την παραδοχή ότι τα θέματα που άπτονται του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας δεν βρίσκονται στο σημείο το οποίο η Κυβέρνηση θα ήθελε να είναι και ότι αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις, η αρμόδια Υφυπουργός Αναστασία Ανθούση, βρέθηκε την Τρίτη ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εργασίας και Προσφύγων, όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις για πολλά ζητήματα, που παραμένουν ανοικτά.

Συγκεκριμένα, η κ. Ανθούση ενημέρωσε τους βουλευτές για το αναθεωρημένο Σχέδιο Επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα χωριά, για το επίδομα φροντίδας στις συζύγους και γονείς των αγνοουμένων, για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξέταση των επιδομάτων, καθώς επίσης τις ενέργειες που γίνονται για ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για επιδόματα.

Η Υφυπουργός προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από την αρχή του έτους, λέγοντας πως αυτές «είναι πάρα πολλές», ωστόσο, την ίδια ώρα παραδέχτηκε «υπάρχουν καθυστερήσεις», για τις οποίες γίνονται προσπάθειες για επίλυσή τους.

Μεταξύ άλλων, η κ. Ανθούση ανέφερε στους βουλευτές ότι από την 1η Σεπτεμβρίου λειτουργούν επτά σημεία εξυπηρέτησης αιτητών επιδομάτων, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα έτυχαν ήδη εξυπηρέτησης έξι χιλιάδες άτομα.

Επιπλέον, ενημέρωσε τα μέλη των Επιτροπών για την εφαρμογή του συστήματος που ενημερώνει τον κάθε αιτητή, μέσω μηνυμάτων sms, για την πορεία της αίτησής του. Εξήγησε, περαιτέρω, πως οι αιτητές πλέον ενημερώνονται μέσω γραπτών τηλεφωνικών μηνυμάτων αν η αίτησή τους καταχωρήθηκε ή αξιολογήθηκε ή έχει εγκριθεί.

Ανέφερε ότι ταυτόχρονα αποστέλλονται SMS στις περιπτώσεις μη κατάθεσης των κατάλληλων δικαιολογητικών.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές διαπίστωσαν καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων, τονίζοντας πως αυτό «παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του συστήματος».

Όπως τόνισαν, αν και έχουν γίνει βήματα με τη δημιουργία ενημερωτικών ιστοσελίδων, σημεία εξυπηρέτησης των αιτητών σε όλη την Κύπρο, ενημέρωση των αιτητών μέσω μηνυμάτων sms, εντούτοις, όλα αυτά δεν αποδεικνύονται ικανά, όπως είπαν, να επιλύσουν το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρείται στις εξετάσεις των αιτήσεων.

Όλοι συμφώνησαν πως παραμένουν πολλά ζητήματα ανοικτά, καθώς παραμένει και η «αδυναμία» των Υπηρεσιών να ανταποκριθούν στον χρόνο, που απαιτούν οι ανάγκες της κοινωνίας στην εξέταση των αιτημάτων.

Επίσης, σύμφωνα με τα μέλη των δύο Επιτροπών διαπιστώνεται η ανάγκη για τους ίδιους όπως καλύψουν τα νομοθετικά κενά, που εντοπίζονται.

Τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας έθεσαν, επίσης, στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας την ανάγκη για αναπροσαρμογή του ύψους των επιδομάτων, που καταβάλλονται μέσα από το ΕΕΕ.

Επιπρόσθετα, τέθηκε ζήτημα που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους και ζήτησαν όπως γίνουν ρυθμίσεις, ούτως ώστε να δοθεί το δικαίωμα για να υποβάλουν αίτηση όλοι όσοι δεν υπέβαλαν τα τελευταία χρόνια ή απορρίφθηκαν στη βάση των νέων δεδομένων τους.

Σε δηλώσεις της μετά τις συναντήσεις, η κ. Ανθούση είπε ότι ενημέρωσε την Επιτροπή Προσφύγων, για το αναθεωρημένο Σχέδιο Επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα χωριά  της Κύπρου, για να σημειώσει ότι συζήτησαν και για προβλήματα, που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει την Επιτροπή και αφορούν στο Υφυπουργείο.

Για το επίδομα φροντίδας στις συζύγους και γονείς των αγνοουμένων, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Επιτρόπου Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, εξηγώντας ότι θα καταγραφούν οι απόψεις των πασχόντων, των εγκλωβισμένων και των αιχμαλώτων σε ένα έγγραφο, ώστε να μπορέσει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας σε συνεργασία με τον Επίτροπο να δουν τα αιτήματα συλλογικά.

Σε σχέση με τη συνάντηση στην Επιτροπή Εργασίας, η κ. Ανθούση ανέφερε πως προχωρούν οι διάφορες δράσεις του Υφυπουργείου που είχαν απασχολήσει την Επιτροπή, όπως για παράδειγμα οι καθυστερήσεις στην εξέταση των επιδομάτων, σημειώνοντας ότι κατά τη σημερινή συνεδρία τους δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσουν τις διάφορες δράσεις του Υφυπουργείου και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, για απάμβλυνση του προβλήματος.

Αναφέρθηκε στη δημιουργία των επτά σημείων εξυπηρέτησης για επιδόματα πρόνοιας, την αποστολή γραπτών μηνυμάτων στους αιτητές για να γνωρίζουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέταση της αίτησής τους, αλλά και σε άλλα βήματα που δρομολογούνται, ώστε να επιτευχθεί η εξάλειψη των καθυστερήσεων.

Παράλληλα, είπε πως ενημέρωσε την Επιτροπή Εργασίας για τα διάφορα νομοθετήματα, τα οποία δρομολογούνται, όπως είναι η ρύθμιση για τις Στέγες Ηλικιωμένων, αλλά και για τα θέματα παιδικής προστασίας, για να μπορέσουν σε συνεργασία και με τη Νομική Υπηρεσία, να κατατεθούν όλες οι νομοθεσίες το συντομότερο δυνατό.

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, εισηγήθηκε την απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, με τη δήλωση κάποιων βασικών στοιχείων ταυτοποίησης, και ερωτηθείσα εάν αυτό είναι εύκολο και εφικτό, η κ. Ανθούση είπε ότι η προσπάθεια είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες.

«Όπως έχω εξηγήσει και στην Επιτροπή, ο απώτερος στόχος είναι ηλεκτρονικά να μπορεί ο κάθε πολίτης να ξέρει πού βρίσκεται η αίτησή του και να ελαχιστοποιήσουμε τον χρόνο εξέτασης των Επιδομάτων, ούτως ώστε αυτοί που δικαιούνται, να τα λαμβάνουν στον χρόνο που τα δικαιούνται και αυτοί που δεν δικαιούνται, να γνωρίζουν τους λόγους», είπε.

Πρόσθεσε πως θεωρεί ότι έχουν γίνει βήματα προς τα μπροστά και ότι υπάρχει καλύτερη και αμεσότερη επικοινωνία με τους δικαιούχους, ωστόσο, σημείωσε πως «το ιδανικό είναι εκείνο που δρομολογούμε με το Υφυπουργείο Καινοτομίας για αναπροσαρμογή των διαδικασιών και ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι το Σχέδιο Επανεγκατάστασης αφορά στα άτομα, που έχουν καταγωγή από συγκεκριμένα χωριά, όπως Ριζοκάρπασο, Αγία Τριάδα, Καρπάσια, Κορμακίτης.

Σε ερώτηση εάν θεωρείται λογικό το αίτημα της Επιτροπής Προσφύγων για να προστεθούν εξαιρέσεις στους δικαιούχους τους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, επεσήμανε ότι το ζήτημα της εξαίρεσης των ατόμων με αναπηρία από το ΕΕΕ είχε συζητηθεί και στο παρελθόν στις Επιτροπές Προσφύγων και Εργασίας.

«Παρόλα αυτά», εξήγησε η κα Ανθούση, «τα αιτήματα αυτά θα πρέπει να τύχουν συλλογικής διαχείρισης, με ρύθμιση της νομοθεσίας που αφορά τα άτομα με αναπηρία. Ήταν ήδη σε εξέλιξη και έχουμε ανακινήσει ξανά το θέμα με τον ΚΥΣΟΑ, την Επίτροπο Νομοθεσίας και τον Υπουργό Εργασίας, για να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία. Εκείνο που ζητήθηκε από τον κ. Κέττηρο είναι αυτές οι κατηγορίες που κρίνεται ότι πρέπει να στηριχθούν από το Κράτος να μην εξαιρεθούν από το ΕΕΕ, γιατί μετά θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου».

Συνέχισε λέγοντας ότι «το ΕΕΕ ήταν μια κοινωνική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης, που διασφάλιζε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τα νοικοκυριά», για να συμπληρώσει ότι «περίπου το 1/3 των ληπτών του ΕΕΕ είναι άτομα, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί ως ανάπηρα και άρα πρέπει να τα δούμε υπό τον νόμο για τα άτομα με αναπηρία».

Ωστόσο, σημείωσε υπάρχει και 1/3 των ληπτών, που έχουν χαρακτηριστεί ως άνεργοι, λόγω του ότι έχουν υποβάλει ένα δικαιολογητικό από τον γιατρό τους ότι είναι ανίκανοι για εργασία, για να υπογραμμίσει ότι «σε αυτούς θα πρέπει να ενσκήψουμε για να αξιολογηθούν, είτε με κοινωνική παρέμβαση είτε από Ιατροσυμβούλια, για να επιβεβαιωθεί κατά πόσον είναι κατάλληλοι για εργασία ή όχι, διότι δυστυχώς υπάρχει και η τάση από κάποιους επαγγελματίες με ελαφρά τη καρδία να δίνουν ένα πιστοποιητικό ακαταλληλότητας για εργασία, το οποίο χρησιμοποιείται από τον δικαιούχο για να λάβει το ΕΕΕ».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Καυκαλιάς, σημείωσε την παραδοχή από πλευράς  της κυβέρνησης μέσω της Υφυπουργού ότι «δεν βρισκόμαστε στο σημείο που θα θέλαμε να είμαστε», για υπογραμμίσει πως «είναι καλή η παραδοχή από τη μια, αλλά καθοριστικό είναι να πράξουμε αυτά που πρέπει, ώστε να φτάσουμε στο σημείο, που οφείλουμε ως κράτος, να έχουμε ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας».

«Πολλά τα ανοικτά ζητήματα που τέθηκαν σήμερα, πολλά τα θέματα τα οποία πρέπει να απασχολήσουν το Υφυπουργείο και να δοθούν λύσεις και απαντήσεις», είπε ο κ. Καυκαλιάς.

Είπε ακόμα ότι «χωρίς ουσιαστική πρόοδο» παραμένει και το ζήτημα για τη δημιουργία ξεχωριστής νομοθεσίας, για τα άτομα με αναπηρίες, για να σημειώσει ότι σήμερα ανανεώθηκαν τα χρονοδιαγράμματα, «τα οποία μεταφέρονται δυστυχώς παρακάτω».  

Μιλώντας για το αναθεωρημένο Σχέδιο Επανεγκατάστασης των ατόμων στα κατεχόμενα χωριά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, είπε πως τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι «το επίδομα θα πρέπει να καταβάλλεται στους πραγματικούς επανεγκατασταθεντες και οι έλεγχοι να είναι τέτοιοι, που να διασφαλίζουν τη σωστή καταβολή του επιδόματος».

Έγιναν, είπε, «αρκετές εισηγήσεις από τα μέλη της Επιτροπής. Συμφωνήσαμε όπως δούμε το σχέδιο το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη, ώστε να επανέλθουμε στη συνέχεια για να δούμε πώς το βελτιώνουμε για να έχουμε μια καλύτερη αποτελεσματικότητα του σχεδίου και να ενθαρρυνθεί κόσμος, που θα επανεγκατασταθεί στα Μαρωνίτικα χωριά ή τα χωριά της Καρπασίας, να έχει περισσότερα κίνητρα να το πράξει».

Για το επίδομα φροντίδας σε συζύγους και γονείς των αγνοουμένων, είπε πως πρέπει να βρεθεί τρόπος, ούτως ώστε με πιο γρήγορες διαδικασίες και χωρίς ταλαιπωρία, να εξετάζονται οι αιτήσεις τους.

Τόνισε πως «αυτό το ζήτημα θα λυθεί για λόγους αξιοπρέπειας, όχι αυτών των ανθρώπων, αλλά τη δική μας».

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης