Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΠαράθυρο στον κόσμο από το Σωματείο «ΙΡΙΣ-Ενάντια στην Σεξουαλική Βία»

Παράθυρο στον κόσμο από το Σωματείο «ΙΡΙΣ-Ενάντια στην Σεξουαλική Βία»

«οι ιστορίες είναι πανομοιότυπες αφού κατά κύριο λόγο οι θύτες προέρχονται από το στενό οικογενειακό περιβάλλον και έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους  τον εκφοβισμός των θυμάτων αλλά και την προσπάθεια απόκρυψης του γεγονότος από την ίδια την οικογένεια»

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Η τραγική κατάσταση που καταγράφεται και στην Κύπρο και αφορά την σεξουαλική βία αλλά και γενικότερα την κάθε μορφής κακοποίηση την οποία βίωσαν άτομα, ιδιαίτερα στην παιδική τους ηλικία, ήταν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο το Σωματείο «ΙΡΙΣ-Ενάντια στην Σεξουαλική Βία».

Στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν φορείς με τους οποίους συνεργάζεται το «ΙΡΙΣ» αλλά και δεκάδες απλοί πολίτες ανάμεσα στους οποίους και άτομα που βίωσαν την σεξουαλική βία και κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία, ο Λακανικός Ψυχαναλυτής Πέτρος Πατούνας και η Πρόεδρος του Σωματείου «ΙΡΙΣ» και εκπαιδευόμενη σύμβουλος ψυχικής υγείας, Ράνια Ευριπίδου, ανέπτυξαν ζητήματα που αφορούν την σεξουαλική κακοποίηση, τις επιπτώσεις και την λύτρωση των ατόμων που βίωσαν τέτοιους είδους ή άλλες μορφές βίας.

Με σημείο αναφοράς συγκεκριμένα παραδείγματα, επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός (κι αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα της εκδήλωσης), ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιπτώσεις είναι τραγικές και ακολουθούν σε όλη τους την ζωή τα άτομα που βίωσαν την σεξουαλική βία και γενικότερα την κακοποίηση, ιδιαίτερα στην παιδική τους ηλικία.

Limassol Today - 8 006

Το μεγαλύτερο μέρος της εκδήλωσης, καλύφθηκε από το κοινό στο οποίο δόθηκε η δυνατότητα, μέσα από ερωτήσεις και άλλα σημειώματα που υποβλήθηκαν γραπτώς και ανώνυμα, να καταθέσει προσωπικά βιώματα και να ενημερωθεί για το πώς και που μπορεί να αποταθεί και να μιλήσει για την περίπτωση του, πως γίνεται μια καταγγελία και για τις διαδικασίες που ακολουθούν.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αστυνομικός Διευθυντής των Βάσεων Κωνσταντίνος Πέτρου και εκπρόσωποι του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού και του Home for children (φορείς με τους οποίους συνεργάζεται το Σωματείο ΙΡΙΣ), οι οποίοι με παρεμβάσεις τους συνέβαλαν στην συζήτηση με το κοινό, λύνοντας απορίες και δίνοντας χρήσιμες συμβουλές.

Συγκίνηση και ενδιαφέρον το «Φιλοξένησε και εσύ μια ψυχή»

Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε και παρουσίαση  με αριθμό από τις κούκλες του «Φιλοξένησε και συ μια ψυχή» και προβλήθηκε βίντεο μέσα από το οποίο παρουσιάστηκε η δουλεία που έγινε από  τους εθελοντές, πως ο καθένας με τον τρόπο του συμμετείχε στην κατασκευή των κούκλων αλλά και στην καταγραφή της ιστορίας που τις συνοδεύει.

Η πρωτοβουλία για το «Φιλοξένησε και εσύ μια ψυχή» ξεκίνησε από τη ιδρύτρια του «ΙΡΙΣ» και Πρόεδρο του Σωματείου Ράνια Ευριπίδου, με την κατασκευή αρχικά 35 κούκλων και κατέληξε να αριθμεί πέραν των 300. Η κάθε κούκλα αντιπροσωπεύει την αληθινή ιστορία ισάριθμων ατόμων που βίωσαν την σεξουαλική κακοποίηση και γενικότερα την οποιαδήποτε μορφής βία.

Να σημειωθεί ότι μέσα από τις ιστορίες καταγράφονται, προστατεύονται (με αλλαγές ονομάτων και άλλων στοιχείων ) τα προσωπικά δεδομένα των ατόμων που εκπροσωπούν οι κούκλες. Στις πλείστες περιπτώσεις, όπως μας ανέφερε η Ράνια Ευριπίδου, «οι ιστορίες είναι πανομοιότυπες αφού κατά κύριο λόγο οι θύτες προέρχονται από το στενό οικογενειακό περιβάλλον και έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους  τον εκφοβισμός των θυμάτων αλλά και την προσπάθεια απόκρυψης του γεγονότος από την ίδια την οικογένεια».

Η σημασία και ο στόχο της πρωτοβουλίας «Φιλοξένησε και συ μια ψυχή», όπως επισημαίνει, «δεν είναι να γίνει  γνωστή η ιστορία ενός κακοποιημένου ατόμου αλλά να δοθεί το μήνυμα ότι κάποιοι παίρνουν το θάρρος να μιλήσουν, κάποιοι σιωπούν, κάποιοι αισθάνονται σαν λύτρωση να πουν αυτό που βίωσαν μέσα από την ιστορία της κούκλας».

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, πολλά άτομα βρήκαν το θάρρος να προβούν σε καταγγελία με την καθοδήγηση και την στήριξη του «ΙΡΙΣ» και των οργανισμών με τους οποία συνεργάζεται το Σωματείο.

Με πολύ ενδιαφέρον και συγκίνηση το κοινό, είδε την έκθεση συμβάλλοντας ηθικά και οικονομικά στους σκοπούς του «Φιλοξένησε και εσύ μια ψυχή», κι αυτό διαφάνηκε από τις παραγγελίες που έγιναν. Να σημειωθεί ότι τα έσοδα θα διατεθούν, όπως προνοεί και το καταστατικό του Σωματείου, σε φορείς καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης και γενικότερα της βίας, σε παιδικές στέγες αλλά και  για σκοπούς νομικής και ψυχολογικής στήριξης των ατόμων θυμάτων.

Εκπροσώπηση στο Brave Movement aims to end childhood sexual violence

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην διάρκεια της εκδήλωσης, ανακοινώθηκε ότι ο Οργανισμός Brave Movement aims to end childhood sexual violence, ζήτησε από την Πρόεδρο του Σωματείου «ΙΡΙΣ», να αποτελέσει το 16ο μέλος τους, εκπροσωπώντας την Κύπρο ως άτομο που επέζησε μιας παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και πλέον αναλώνεται έμπρακτα στον αγώνα εναντίον σεξουαλικής βίας και της κάθε μορφής κακοποίηση.

Ο Οργανισμός απευθύνεται στους G7 για δικαιοσύνη, ζητώντας να υποχρεωθούν όλα τα κράτη-μέλη να σταματήσουν την παραγραφή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, (όπως ισχύει σε κάποια κράτη) των αδικημάτων που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση.

Ο Οργανισμός θεωρεί ότι τα κράτη όπου ισχύει η παραγραφή ή που θα εφαρμόσουν αυτή την πολιτική, θεωρούνται σύμμαχοι στον αγώνα για πάταξη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, για απελευθέρωση των θυμάτων ώστε να προβαίνουν σε καταγγελίες, για τιμωρία των θυτών και ηθικών αυτουργών και για διασφάλιση του κάθε παιδιού ότι θα είναι απαλλαγμένο από την απειλή της σεξουαλικής κακοποίησης.

Limassol Today - 6 007

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης