Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΠεριμένουν καρτερικά τα παιδιά με διαβήτη για ποιοτικούς αισθητήρες

Περιμένουν καρτερικά τα παιδιά με διαβήτη για ποιοτικούς αισθητήρες

Δρομολογείται η χορήγηση του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού εντός Μαρτίου διαμηνύουν εκπρόσωποι του ΓΕΣΥ

Γράφει ο Δημήτρης Στρατή

Μετά από ενάμισι χρόνο κυνηγητό, δεν κατέστη ακόμα εφικτό τα παιδιά με διαβήτη να εξασφαλίσουν από το κράτος, τα απαραίτητα σε ό,τι αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό έτσι ώστε να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο Limassol Today ο κ. Κωνσταντίνος Μουσάς, εκπρόσωπος ενός οργανωμένου συνόλου γονέων παιδιών και ενηλίκων με διαβήτη τύπου ένα, το κράτος συνεχίζει να παρέχει έναν αισθητήρα καταγραφής γλυκόζης, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών.

Όπως πληροφορηθήκαμε από αρμόδια λειτουργό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, εντός Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ ένας διαγωνισμός, μέσα από τον οποίο θα παρέχεται ακόμα ένας εναλλακτικός αισθητήρας.

Οι γονείς των παιδιών ωστόσο, τελούν σε στάση αναμονής για να δουν εάν αυτή την φορά, θα καταστεί δυνατή η παροχή σύγχρονων και τεχνολογικά προηγμένων αισθητήρων από το κράτος, που μπορούν να κάνουν πολύ πιο εύκολη τη ζωή εκατοντάδων παιδιών.

Δεν ικανοποιεί η παρούσα κατάσταση

«Έχουμε στην διάθεση μας έναν αισθητήρα που έχει προκύψει από τον διαγωνισμό που έκανε το Υπ. Υγείας. Ο αισθητήρας αυτός υπάρχει, μεν σε όλα τα συστήματα υγείας κρατών του εξωτερικού, προσφέρεται δε ως τρίτη και τέταρτη επιλογή», δήλωσε στην ιστοσελίδα μας ο Κωνσταντίνος Μουσάς, εκπρόσωπος γονέων παιδιών και ενηλίκων με διαβήτη τύπου ένα.

Ο κ. Μούσας υπενθύμισε ότι χωρίς τον αισθητήρα, τα παιδιά με διαβήτη είναι υποχρεωμένα να τρυπούν το δάχτυλο τους, τουλάχιστον 10 με 12 φορές την ημέρα, για να ελέγξουν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα.

Έχει διαπιστωθεί, όπως εξηγεί ότι ο αισθητήρας που παραχωρείται δωρεάν από το κράτος, για παιδιά μέχρι 18 ετών, είναι προβληματικός και πολλές φορές καταγράφει λάθος μετρήσεις. Ο κ. Μούσας σημειώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων επωμίζεται ένα δυσβάστακτο κόστος για αγορά ποιοτικών ανέπαφων αισθητήρων από χώρες του εξωτερικού, κυρίως από Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία και Ελλάδα. Η αγορά πρέπει να γίνεται κάθε μήνα και αφορά το ποσό των 150 ευρώ, εξηγεί.

Έλαβαν υποσχέσεις

Ο εκπρόσωπος των γονέων παιδιών και ενηλίκων με διαβήτη ανέφερε ότι τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την γνωστοποίηση της πρόθεσης τους για κινητοποιήσεις, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας μια συνάντηση, κατά την οποία έλαβαν αρκετές υποσχέσεις από τους αρμόδιους. Η συνάντηση όπως είπε έγινε στην παρουσία και εκπροσώπων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και ιατρών. «Οι αρμόδιοι, άκουσαν τις θέσεις μας και αναμένουμε να δούμε τι θα πράξουν», σημείωσε ο κ. Μούσας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα συνεχιστούν οι παλινωδίες του παρελθόντος. Έθεσε επίσης το ερώτημα: εάν δεν υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση και παροχή βοήθειας σε όλους τους διαβητικούς πως θα επιδείξουν ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Κύπρο, σοβαρές εταιρείες παροχής του ιατρικού εξοπλισμού;

Δύο επιλογές μέχρι τον Μάρτιο

Κληθείσα από το Limassol Today να αναφέρει ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα, η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ Γνώσια Αχνιώτου ανέφερε ότι πρόσφατα η παροχή ανέπαφων αισθητήρων πέρασε στις υπηρεσίες που θα παρέχονται από το ΓΕΣΥ. Εξήγησε παράλληλα, ότι έχει ολοκληρωθεί ένας νέος διαγωνισμός, και αναμένονται κάποιες απαντήσεις για σκοπούς αξιολόγησης από τις δύο εταιρείες που κέρδισαν τον διαγωνισμό.

Υπολογίζεται, όπως είπε, ότι στις αρχές Μαρτίου θα είναι στη διάθεση των παιδιών με διαβήτη μετρητές από δύο εταιρείες. Ο ένας, σύμφωνα με την κ. Αχνιώτου, θα είναι ο φθηνότερος και θα πληρώνεται μόνο η συμπληρωμή ένα ευρώ και για τον δεύτερο που είναι ακριβότερος, οι ενδιαφερόμενοι θα πληρώνουν την διαφορά στο κόστος, σε σχέση με τον πρώτο. Όπως μας εξήγησε η αρμόδια λειτουργός, η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει για παιδιά μέχρι 25 ετών.

Όπως πληροφορηθήκαμε ο ένας εκ των δύο μετρητών θα είναι ο ίδιος που χορηγούσε μέχρι πρότινος το Υπουργείο Υγείας, ο οποίος θεωρείται από τους επηρεαζόμενους προβληματικός.

Απαράδεκτος ηλικιακός διαχωρισμός

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο εκπρόσωπος των γονέων παιδιών με διαβήτη κ . Κωνσταντίνος Μούσας, ανέφερε αναμένουν να δουν την ποιότητα των αισθητήρων που θα παρέχονται από το ΓΕΣΥ για να τοποθετηθούν.

Τόνισε ωστόσο, ότι η Κύπρος συνεχίζει να είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που χωρίζει ηλικιακά τους πάσχοντες διαβητικούς. Διερωτήθηκε εάν μετά τα 25 θεραπεύεται ο διαβήτης και γιατί είναι απαραίτητος αυτός ο διαχωρισμός. Ο κ. Μούσας πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι αυτοί εκτός από προβλήματα υγείας έχουν και πολλά κοινωνικά προβλήματα, συνεπεία της ασθένειας τους.

Υπενθύμισε ότι πέραν των ανέπαφων αισθητήρων, οι διαβητικοί επωμίζονται το κόστος, των αντλιών χορήγησης ινσουλίνης που είναι εξίσου απαραίτητες για την διαβίωση τους.  Φημολογείται όπως είπε, ότι και αυτός ο εξοπλισμός θα παρέχεται από το κράτος, ωστόσο ακόμα δεν έχουν ενώπιον τους τίποτε χειροπιαστό. «Γενικότερα θα έλεγε κανείς ότι οι διαβητικοί βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα», κατέληξε, αφού τα περισσότερα απαραίτητα τεχνολογικά εργαλεία που παρέχονται στους διαβητικούς, είναι παρωχημένα.  

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης